Kategoriler
Genel

2012 Yılının En Önemli Teknolojik Olayları

2012’de neler oldu?

2012 yılı teknolojik açıdan çok verimli geçen bir yıl olarak geride kaldı. Teknoloji dünyasının nabzını tutan olaylar, ortaya çıkan yenilikler ve haberler sürekli gündemimizdeydi. Peki 2012 yılının sonu gelirken bu yılda teknoloji dünyasında ortaya çıkan en önemli haberler, yenilikler ve olaylar nelerdi diye merak ediyor musunuz? 2012 yılına kısaca göz atmak ve 2012’yi kabaca değerlendirmek istiyorsanız buyrun;

Sponsorlu Bağlantılar

Windows 8 ortaya çıktı

Windows’a uygulama mağazasını getiren, alıştığımız arayüzü baştan aşağı değiştiren Windows 8’in tanıtılması, şüphesiz yılın en önemli olayıydı. Microsoft’un donanım ortaklarını devreye sokmadan, kendi ürettiği Surface tableti de şirket için oldukça önemli bir gelişmeydi.

Windows 8’i PC’lerinde kullananların bir bölümü çeşitli nedenlerle ondan memnun olmadığını söylerken, bir bölüm kullanıcı yeni işletim sistemini çok iyi bulmuştu. Microsoft ise 40 milyon Windows 8 lisansı sattığını iddia etmişti. Bununla birlikte Windows 8’in donanım satışlarında beklenen artışı sağlamadığı söyleniyor.

Microsoft’ta gerçekleşen diğer bir kayda değer olay ise Windows başkanı Steven Sinofsky‘nin görevden ayrılmasıydı (veya kovulmasıydı). Sinofsky’nin hangi nedenle Microsoft’tan ayrıldığı hala tam anlamıyla bilinmiyor.

Apple ile Samsung’un kavgaları

2012’de iki dev mahkemelerde birbirini suçlamaya devam ederken en önemli gelişme, Eylül ayında mahkemeninSamsung’un Apple’a 1.05 milyar dolar ödemesine hükmetmesiydi. Apple’ın kalıcı yasaklatma isteğinin geriçevrilmesi ise Samsung için küçük de olsa önemli bir zaferdi.Farklı ülkelerde devam eden Apple-Samsung davaları, 2013’te de çok konuşulacak konulardan olacak.

Sponsorlu Bağlantılar

Megaupload kapatldı

Dosya paylaşım sistesi Megaupload, Ocak ayında kapatıldıve şirketin varlıklarına el koyduldu. Sitenin kapatılması internette büyük tepkiye yol açarken, hacker topluluğuAnonymous, ABD Adalet Bakanlığı, RIAA ve fazlasının websitelerine hizmeti engelleme saldırıları düzenledi.

O günden bu yana çeşitli yasal zaferler kazanan Megaupload’un kurucu Kim Doctcom, şu sıralaryeni dosya paylaşım hizmeti “Mega“yı kullanıma hazırlamakla meşgul.

Facebook’un halka arzı ve gizlilik sorunları

Facebook’un Mayıs’taki milyar dolarlık halka açılışı, bazı teknik sorunların kurbanı oldu veFacebook’un hisse değerleri ilk üç ayda neredeyse yarısına düştü. Şirket piyasa değerini bir miktar toparlamış olsa da, ilk açılıştaki değerine yaklaşabilmiş değil.

Bu arada 1 milyar dolara fotoğraf hizmeti Instagram’ı alan Facebook, tarihindeki en büyük satın almayı gerçekleştirmiş oldu.

Facebook’un gizlilik ve site yönetimiyle ilgili konuları kullanıcıların oylamasına açmama kararı, yoğun tepkilere maruz kalmıştı.

Sponsorlu Bağlantılar

Apple’ın harita sorunları

iOS 6’da Google Maps yerine kendi haritalarını sunan Apple’ın yeni uygulaması, bazı önemli özelliklerden mahrumduve sizi yanlış yerlere yönlendirebiliyordu. Tim Cook, bu durumda dolayı özür dilemek zorunda kalmış, kullanıcılarınafarklı harita uygulamaları kullanmalarını önermişti.

iOS bölümü başkanı Scott Forstall’ın da Maps’deki sorunlar nedeniyle görevinden uzaklaştırıldığı düşünülüyor.

Kickstarter’ın yükselişi

2009’dan bu yana varolan Kickstarter, Şubat ayından itibaren adeta patlama yaşadı. Double Fine Productions, hizmetsayesinde bir macera oyunu geliştirmek için 3.3 milyon dolar toplamayı başardı. Project Eternity, Ouya Android konsoluve Pebble E-Paper saat, milyonlarca dolar toplayan Kickstarter projelerinden.

E-kitap fiyat sabitlemesi

Amazon’un düşük e-kitap fiyatlarıyla başa çıkamayan rakipleri, bir araya gelerek bir fiyat sabitlemesine gittiler. Bu hareketi Apple’ın desteklediği iddia edildi. ABD Bunun üzerine Adalet Bakanlığı, aralarında Apple’ın da bulunduğu 5 büyük yayımcıya dava açtı.

Twitter’ın yükselişi

Papa’nın bile Twitter hesabı açtığı 2012’de sosyal ağ, rekor sayıda tweet’lere ulaştı. Londra Olimpyatları’nda ve ABD başkanlık seçimlerinde dakika başına tweet sayısı, 327.452’ye ulaştı.

Sponsorlu Bağlantılar

Bununla birlikte Twitter’ın API‘sını kısıtlaması, üçüncü parti Twitter uygulamalarını zor durumda bırakmıştı. Bu durum, Windows 8’deki sevilen Twitter uygulaması Tweetro’yu da olumsuz etkilemişti.

Yahoo’da karışıklık

Carol Bartz‘ın performansını yeterli bulmayan Yahoo, 2012’ye Scott Thompson ile başladı. Thompson’dan da umduğunu bulamayan Yahoo, Temmuz ayında Google’da uzun süre görevyapan Marissa Mayer‘i CEO’luk görevine getirdi. Yeni Flickr uygulaması, yenilenen Yahoo Mail gibi değişiklikler, Mayer’in şirkete beklenen hareketi getirdiğinin bir işareti.

Google’ın tabletleri

Nexus 7 ve Nexus 10, iPad’i gerçek anlamda tehdit edecek ilk tabletlerdendi. 1280×800çözünürlük, dört çekirdekli 1.3GHz işlemci gibi özelliklere sahip Nexus 7, 200 dolar gibi inanılmaz(yurtdışı) fiyatıyla, hepimizi şaşırtmıştı.

Nexus 10 ise 2560×1600 ekranıyla Retina ekranlı iPad’den bilen daha yüksek bir çözünürlüksunuyor, üstelik bunu iPad’den daha ucuza yapıyordu.

Kaynak: chip

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com