Kategoriler
Donanım

Anakartın Üzerindeki Parçalar ve Bileşenler

Anakartın Üzerinde Bulunan Parçalar

Bir bilgisayara baktığınız zaman bir adet bilgisayar kasası, bir adet monitör, klavye, mouse, hoparlör ve eğer varsa yazıcı, taryıcı, kamera v.b. görürsünüz. Ama asıl işlevleri yapan donanımlar bilgisayar kasasının içindedir. Özellikle de anakartın üzerindedir.  Hard disk, güç kaynağı ve disket sürücü hariç bilgisayarın birçok parçası anakart üzerinde bulunmaktadır. Bunları kabaca sıralamak gerekirse; Ekran kartı, RAM, ses kartı, aktarma kartları, ethernet kart, işlemci v.b. Ekran kartı, RAM, işlemci ve diğer tüm bileşenler bir şekilde anakart üzerinde bir araya geliyorlar. Görünüşü karışık gibi dursa da aslında anakartların üzerindeki portların ne işe yaradığını öğrenmek hiç zor değil.

Sponsorlu Bağlantılar

RAM ve Güç Kaynağı Anakart Üzerindeki Yeri

1 – RAM Slotları

DDR2, DDR3, DDR4 gibi teknolojilere sahip bellekleri ya da diğer ismi ile RAM’leri slotlara takıyoruz. Bellekleri (RAM) takmadan önce slot üzerinde kilit varsa bu kilitleri açın. Sonrasında RAM üzerindeki yuvanın yönüne dikkat ederek doğru şekilde yuvaya yani slota yerleştirin. RAM’i taktıktan sonra varsa kilitleri tekrar kapatın.

2 – IDE

IDE bağlantısına sahip donanımlar buraya bağlanır. Ama son yıllarda SATA teknolojisi çıktı ve bu bağlantı türü IDE’den çok daha hızlı ve kullanışlı.

3 – 24-pin Güç Bağlantısı

Güç kaynağından gelen kablo buraya takılır.

Sata Girişleri ve USB Girişleri Anakart Üzerindeki Yeri

1 – Pasif Soğutma

Yonga seti bu bölümde yer alır.

2 – SATA II

SATA bağlantısına sahip donanımları ise bu bağlantı kablolarına takıyoruz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi IDE kabloların aksine hızlı veri transferleri yapabilmekte.

3 – Pinler

Kasa üzerindeki bulunan açma/kapama, reset, ışıklar, USB yeri v.b. küçük tuşlar pinlerden yapılır. Anakart üzerindeki küçük yazılara bakarsanız hangi pin ne işe yarıyor görürsünüz.

Sponsorlu Bağlantılar

4 – USB

Bilgisayar üzerindeki USB girişlerinin çalışabilmesi için anakart üzerindeki pinlere veri kablolarının takılması gerekir.

İşlemci Anakart Üzerindeki Yeri

1 – İşlemci

İşlemci, bir bilgisayarın kalbidir diyebiliriz. İşlemciyi takmadan önce kilidini açın. Daha sonra anakart üzerindeki ve işlemci üzerindeki işaretleri göz önüne alarak doğru şekilde yerleştirin. İşlemciyi taktıktan sonra kilitleri kapatmayı unutmayın.

2- CPU Fan Pinleri

İşlemcinin fanından çıkan kabloları bu pinlere takıyorsunuz.

3- 8-pin Güç Bağlantısı

Güç kaynağında yer alan küçük pin kablosunu bu bölgeye takıyoruz. Bu kablo ile işlemciye güç gelir.

4- CPU Soğutucusu Yuvası

İşlemciyi tam olarak yerleştirdikten sonra bu bölgelerden soğutulmaktadır.

PCI ve BIOS Bileşenleri Anakart Üzerindeki Yeri

1- PCI- x16

Resimeki 1 numaralı yere ekran kartı takılmaktadır. Yalnız ekran kartını takmadan önce kilit mandalını açın ve taktıktan sonra kilit mandalını tekrar yerleştirin.

2- PCI-E x1

2 numaralı bölgeler daha çok ses giriş-çıkışları için kullanılmaktadır.

3- PCI-E x8

Daha çok network adaptörlerinin takıldığı bu bölgelere bazı ekran kartları da takılmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

4- PCI

4 numaralı bölgeye bir çok donanım takılabiliyor. Bunlar ses kartı, ağ kartı, modem, genişletme kiti v.b.

5- FDD

Şuan da neredeyse hiç kullanılmayan disket sürücüler için ayrılmış bölümdür. Eğer bilgisayarınızda disket sürücü varsa bu bölgeye takın.

6- BIOS Pili

Bilgisayarınızın bir çok ayarının bulunduğu bu pil sayesinde bilgisayarınız kapalı olsa dahi birçok bilgi burada yer almaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com