Kategoriler
İnceleme

Android ve iOS İşletim Sistemleri Arabalarda Kullanılacak

Akıllı telefon ve tabletlerin çıkmasıyla mobil işletim sistemleri önem kazanmaya başladı. Hemen hemen bütün telefon üreticileri akıllı telefon sektörüne girdi ve hepsi de bu mobil işletim sistemlerini kullanmaya başladı. Ardından bu mobil işletim sistemleri giyilebilir cihazlara da taşındı. Son olarak da arabalara taşınmak üzere.

Akıllı telefon veya tabletlerde gördüğümüz Android e ya iOS işletim sistemlerini artık arabalarda da göreceğiz. Bu doğrultuda ilk olarak Apple Mercedes ve Volvo gibi önde gelen otomobil markaları ile anlaşma sağlamıştı. Ardından Mercedes-Benz ile Google arasında varılan anlaşmada Mercedes arabalarda Android işletim sistemi kullanılacağı açıklandı. Teknolojinin gelişmesiyle her geçen gün hayrete düşüren gelişmeler yaşanmakta. Bakalım bu mobil işletim sistemlerinin öncülerinden iOS ve Android önümüzdeki günlerde ne gibi başarılara imza atacaklar. İşte iOS ve Android işletim sistemlerinin arabalarda kullanmalarına ait son gelişmeler…

Sponsorlu Bağlantılar

Mercedes-Benz ve Android

iOS İşletim Sistemli Araçlar

Apple CarPlay Ne İşe Yarıyor?

Başlı başına bir araç içi işletim sistemi olmayan CarPlay, daha ziyade iPhone cihazınızda bulunan uygulamaları otomobilin dijital sistemlerine entegre ederek, cihazınızı ve uygulamalarınızı otomobilinizin dokunmatik ekranından kolayca kontrol etmenizi sağlıyor.
CarPlay ile iPhone’unuzu otomobilin panelindeki USB girişine bağladığınızda gerekli tüm tanımlamalar anında gerçekleştiriliyor ve bunun ardından akıllı telefonunuzun birçok işlemini gözlerinizi yoldan ayırmadan yapmanız mümkün oluyor.

Apple CarPlay

Apple CarPlay Teknolojisi

Apple’ın akıllı teknolojilerini yeni nesil otomobillere entegre etmesi uzun zamandır beklenen bir hamleydi. Nihayet önceki gün, Apple CarPlay teknolojisi bir diğer dünya devi Volvo’nun iş ortaklığıyla tanıtıldı. Otomobillerin kullanım ömrünün akıllı telefon veya tablet gibi popüler teknoloji ürünlerine oranla çok daha uzun olması, araç içi teknolojilerin araçtan bağımsız olarak yeniliğini ve güncelliğini koruyabilmesini gerektiriyor. Diğer bir deyişle, araç yaşlansa da içindeki teknolojinin yeni kalması gerekiyor.
Otomobil firmaları son yıllarda tam da bu sebeple kendi teknolojilerini üretmek yerine, araç içi teknolojileri dışarıdan temin etme yoluna gitmeye başladı. Zira araç sabit kalırken, yazılım sürekli güncellenmesi gerekiyordu. Android ile uyumlu otomobiller piyasaya sürüldü ve birçoğu akıllı telefonlarla sıkı sıkıya entegre çalıştı.
Şimdi ise Apple CarPlay sahneye çıktı. Peki, Apple CarPlay getirdiği yenilikler ve açtığı yol açısından söylendiği gibi “araç içi teknolojilerin iPhone’u” olabilecek mi? Birlikte inceleyelim.

Apple CarPlay ile Yapabileceklerimiz

CarPlay’in temel mantığı, iPhone’un tüm işlevlerini telefona dokunmadan gerçekleştirebilmeniz üzerine kurulu. Müzik dinlemek, mağazalarda gezinmek, telefonunuza gelen çağrıları yanıtlamak, mesajlarınızı okumak ve YouTube videoları izlemek de buna dahil.
Apple bu temel işlevlerin ardından üçüncü parti yazılımcılara da CarPlay ile uyumlu uygulamalar geliştirme olanağı tanımayı planlıyor. Böylelikle Spotify, Beats Radio, Stitcher gibi ilk serinin ardından, örneğin WhatsApp ya da Facebook da araç içine yönelik iyileştirmeler yapabilecek. Bundan böyle geliştirilecek iOS uygulamalarının da CarPlay’i göz önünde bulundurularak hazırlanacağını tahmin etmek zor değil. Apple’ın yeni teknolojisine komut vermek için üç farklı yol bulunuyor: İlk olarak Siri’yi kullanabilir ve otomobilinizden beklentinizi sesli olarak ifade edebilirsiniz. Müzik çalmak, belirli bir oynatma listesi seçmek ve yazılı mesajları sesli olarak dinlemek ve yanıtlamak mümkün.
Diğer bir yöntem ise otomobilin dokunmatik paneli üzerinden CarPlay’i yönetmek. Bu paneli kullanarak basit bir ana ekranda uygulamaları açıp kapatabilir ve tüm fonksiyonları yerine getirebilirsiniz. Akıllı telefon kullanımına en yakın olan bu yöntem, sürücü kadar yolcu koltuğunda oturanların da tercihi olacak gibi görünüyor.
Ayrıca otomobilinizin fiziksel kontrol butonlarını kullanarak da ses ayarlamalarını, şarkı listesi üzerinde oynamaları ve benzeri değişiklikleri yapabilirsiniz.

CarPlay’i Destekleyen Telefonlar

Lightning bağlantı arayüzüyle çalışan CarPlay, bu nedenle eski model iPhone’larla (ve elbette iPhone dışı telefonlarla) birlikte çalışmıyor. iPhone 5S, 5C ve iPhone 5 piyasada mevcut olan tek CarPlay destekli telefonlar olarak sıralanıyor.

Sponsorlu Bağlantılar

CarPlay’i Destekleyen Araçlar

Henüz trafiğe çıkmış bir CarPlay otomobili bulunmuyor. Ancak bu yıl içerisinde Ferrari, Honda, Hyundai, Jaguar, Mercedes ve Volvo’nun bazı modellerinde CarPlay donanımı görebileceğiz. Öte yandan, otomotiv devlerinin birçoğu gelecekte CarPlay platformuna katılmayı planlıyor. Önümüzdeki yıldan itibaren BMW, Chevrolet, Ford, KIA, Land Rover, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot-Citroen, Subaru, Suzuki ve Toyota’nın da Apple ile benzer işbirlikleri kurması bekleniyor.

Apple CarPlay Teknolojisi Video

Android İşletim Sistemli Araçlar

Mobil işletim sistemleri rekabetinin yeni sahası otomobil pazarı olacak gibi duruyor. Geçtiğimiz günlerde CarPlay adlı sistemle iOS’u otomobillere taşıyan Apple’ın ilk partnerleri arasında olan Mercedes-Benz’den gelen son açıklama bu alanda rekabetin yoğun olacağını gösteriyor. Alman otomobil devi, Android tabanlı araç bilgi-eğlence sistemini de destekleyeceğini duyurdu. Google’ın henüz kullanıma sunmadığı sisteme çıkar çıkmaz araçlarında yer vereceğini duyuran Mercedes-Benz, 2011 yılında SLS AMG modelinde “AMG Performance Media” paketi ile birlikte Android tabanlı bir araç bilgi sistemini kullandıklarını ve bu konuda ilk örneği verdiklerini anımsattı. Apple’ın CarPlay sistemini yeni C sınıfı otomobillerinde kullanacağını geçtiğimiz hafta Cenevre Motor Fuarı’nda duyuran Mercedes-Benz, kullanıcılar için Facebook’tan Google Maps’e kadar birçok mobil uygulamaya da erişim şansı sunmaya hazırlanıyor. Bakalım otomobil dünyasındaki Android – iOS rekabeti önümüzdeki dönemde nasıl şekillenecek?

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com