Kategoriler
Donanım

Bilgisayar Bileşenleri – USB Nedir? USB Çeşitleri ve USB Hakkında Bilgiler

Bilgisayar için USB’nin Önemi

Bilgisayarlar için belkide en önemli bağlantılarından birisi olan USB, bilgisayarlara farklı dış donanımların bağlantılarını yapmamızı sağlayan bir donanımdır. USB bağlantısı, masaüstü bilgisayarlarda ya bilgisayar kasasında yada yeni çıkan monitörlerin üzerinde bulunur. Dizüstü bilgisayarlarda ise laptopun yan taraflarında bulunur. İngilizce anlamı Universal Serial Bus olan ve kısaca USB olarak isimlendirilen bu bilgisayar bileşenidir. Teknolojinin gelişmesiyle daha hızlı veri transferi yapabilen farklı çeşitlerde ve farklı amaçlar içinde USB’ler üretilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

USB Ne Demektir?

Orjinal ismi Universal Serial Bus olan ve kısaca USB olarak isimlendirilen bu bileşen, dış ortamlardan bilgisayara veri aktarmak için kullanılmaktadır. En son geliştirilen USB 3.0 saniyede 600 MByte veri aktarmakta. Bir önceki sürüm olan USB 2.0 sürümü 500 ma çıkış verirken USB 3.0 900 ma çıkış vermektedir.

USB

USB bileşeni bilgisayara takılır takılmaz bilgisayar tarafından otomatik olarak algılanmaları sağlanmıştır. Basit 4 telli bir bağlantıya sahip USB’nin ver kodlamasına ise NRZI yani Non-return to Zero Inverted denilmektedir. Anakartlarda ise normal şartlarda 4 USB girişi mevcuttur.

USB Hızları

  • USB 1.0 ve 1.1 : Hız 12 Mbit/sn (1.5 MByte/sn) (fullspeed)
  • USB 2.0 : Hız 480 Mbit/sn (60 MByte/sn) (highspeed)
  • USB 3.0 : Hız 4,80 Gbit/sn (600 MByte/sn) (superspeed)
  • USB 3.1 : Hız 10 Gbit/sn (1,22 GByte/sn) (superspeed 10 Gbps)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com