Kategoriler
Özel Teknoloji

Bilim-Kurgu İken Gerçek Olan Teknolojiler

Bilim-Kurgu idi Ama Gerçek Oldu

X-Prize adlı destek fonu, Japonya’nın en büyük havayolu “All Nippon Airways”, gelecek üzere tahminler konusunda ilginç yarışma düzenledi. Bu yarışma kapsamında modern fantastik yazarlar geleceğe ait kendi tahminlerini yürüttüler. Yarışmada, bilim-kurgu yazarlarının bahsettikleri ve sonraki zamanlarda bunların gerçek olduğu teknolojiler ortaya kondu. Yarışmayı kazananlar para ödüllerini alarak kendi araştırmalarını sürdürüyor ve hatta araştırma yaptıkları alanlarda bilimsel keşiflere nail oluyorlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Söz konusu fon genellikle enerji, çevre çalışma, eğitim ve biyoloji alanlarında prim ile ödüllendiriyor. Fakat bu kez istisnai durumlarda meydana geldi. Yarışma kapsamında yazarlar 008 yolcu uçağının yolcu adına küçük bir hikaye yazmalıdırlar. Bu yolcu uçak aracılığıyla hikayeler 20 yıl geleceğe gönderilecek. Yarışmaya isteyen herkes katılabilir. Yarışma katılımcıları 25 Ağustos tarihine kadar 2.000 ila 4.000 kelimelik İngilizce hikaye yazıp göndermelidirler.

Bu hikayede yazar, geleceği nasıl gördüğünü yansıtacak. Kazananlar 10.000 Dolar para ödülü ve Tokyo’ya 2 kişilik seyahat hakkı elde edecekler. Yazarları ilham vermek için ise organizatörler, bilim-kurgu türünün klasik yazarlarının kendi zamanlarında iken tahmin ettikleri ve bu tahminlerin gerçekleştiği 10 teknolojiyi sundu.

Banka Kartları

1888 yılında yayınlanan Looking Backward isimli anlatıda yazar Edward Belamy banka kartlarından bahsetmiştir.

Kendi utopiyasında Belamy, insanların sahip oldukları evrensel kartlardan bahsetmişti. Bu kartlar aracılığıyla onlar dünyanın herhangi noktasından kendi malzemelerini elde edebilirler. İlk kredi kartları ise geçen yılın 50. yıllarında oluştu.

Sponsorlu Bağlantılar

Tanklar

Yazar: H.G. Wells; 1903 yılında yayınlanan “The Land Ironclads” hikayesi

Wells’in kendi hikayesinde anlattığı savaş araçları uzunluğu 30 metre idi ve onlar 8 adet tekerleğe sahip idiler. İlk tanklar ise 1916 yıllarında yaşanan savaşlarda kullanıma sunulmuştur.

Küçük Kulaklıklar

Yazar: Ray Bradbury; 1953 yılında yayınlanan “Fahrenheit 451” romanı

Bradbury kendi romanında insanın kendisi ile taşıyabileceği küçük radyoları tarif etmişti. Küçük kulaklıklar ise 2000’li yıllarda moda oldu.

Görüntülü Sohbet

Yazar: Hugo Gernsback; 1911 yılında yayınlanan “Ralph 124C 41+” romanı

Gernsback kendi romanında uzun mesafeden iletişim kuran ve sohbet ettiği kişiyi gösteren telefot adlı cihazı tarif etmişti. İlk videolu sohbetler ise 1964 yılından sonra oluştu.

Sponsorlu Bağlantılar

Ay’a İlk Uçuş

Yazar: Jules Verne; 1865 yılında yayınlanan “From the Earth to the Moon” romanı

İnsanlık tarihindeki en önemli gerçek olaydan 100 yıl önce Jules Verne, insanın ilk kez Ay’a inmesinin önemli ayrıntılarının kehanetini vermişti. O hatta gerekli yakıt seviyesini bile kendi romanında kaydetmişti.

Nükleer Savaş

Yazar: Robert Heinlein; 1940 yılında yayınlanan “Solution unsatisfactory” adlı kısa hikaye

Heinlein’in hikayesinde ABD, İkinci Dünya Savaşına son veren atom bombalarını hazırlar. Fakat bundan sonra silah üzerinde yarış başlar. Bu hikaye yayınlanan 5-10 yıl sonra hikayedeki olaylar gerçek hayatta görülmeye başlandı.

Bionik Vücut

Yazar: Martin Caidin; 1972 yılında yayınlanan “Cyborg” romanı

Martin kendi romanında çok sayıda fiziksel yaralanmaları tarif etti. Sonuçta ona hızlı koşma imkanını veren bionik ayak, büyük güce sahip olma imkanını veren bionik kol ve bionik gözler monte edilir. Bionik insan bedeninin bölümleri artık gerçek bir şeydir ve yakın zamanda hatta bionik gözler de kullanılabilecek.

Sponsorlu Bağlantılar

Kamera İle İzleme

Yazar: George Orwell; 1949 yılında yayınlanan “1984” romanı

Orwell’in antiutopik dünyasındaki hükümet her zaman kendi vatandaşlarını özel kameralar ağı aracılığıyla takip ediyor. Şu anda Orwell’in kendi zamanında bu romanı yazdığı Londra’daki evinden 200 metre yarıçaplı bölgede insanları izlemek için 32 kamera yüklü.

Uydu İletişimi

Yazar: Arthur C. Clarke; 1945 yılında yayınlanan “The Space-Station: Its Radyo Uygulamaları” denemesi

Kendi denemesinde Clarke, televizyon sinyallerinin iletimi için jeostasyoner uyduları yani senkron uyduları tarif etmişti. Bu tahminler ise henüz ticari amaçlı televizyon yayınının başlanmasından önce idi.

Elektrikli Araçlar

Yazar: John Brunner; 1969 yılında yayınlanan “Stand on Zanzibar” romanı

Brunner’ın romanında 2100 yılında ABD’ye, Obomi adlı Başkan rehberlik ediyor. Ayrıca o kendi romanında elektrikli araçları, elektronik müziği, süper bilgisayarları, genetik geliştirilmiş mikroorganizmaları ve meşru nikah yerine özgür ilişkileri tasvir etmişti.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com