Kategoriler
Teknoloji

Japonya, Artık Kağıtları Taştan Üretiyor

Kireç Taşından Kağıt Üretimine Başladı

Japonya’nın “TBM” şirketi, kireç taşından Limex markası altında kağıt üreten fabrika kullanıma açtı. Şirketin ana ürünü ise yüksek kaliteli ve dayanıklı kartvizitlerdir. “TBM” şirketinin CEO’su Nobuyoshi Yamasaki, 15 yaşında okulu bırakmış ve işçi olarak çalıştı. Daha sonra ise işlenmiş otomobillerin satışı ile ilgili bir şirket kurdu.

Sponsorlu Bağlantılar

Avrupa’da olduğu bir zaman, yüzyıllarca kalmış eski binalardan etkilenmiş; “Ben, girişimcilik kariyerimi kendimden sonra yüzlerce yıl faaliyet gösterecek bir şirket bırakarak bitirmek istedim” diyen Yamasaki, 2008 yılında Tayvan’da taştan kağıt üreten teknoloji kurulduğunu öğrendi. Bunun üzerinden iş kurmak karar veren Yamasaki, söz konusu şirketin ana ürünü, Japonya’da çok popüler olan kartvizitlerdir. Fakat bu kartvizitler adi kağıt üzerinde değil, kireç taşından yapılmış Limex adlı özel kağıdın üzerinde baskı yapılıyor. Söz konusu kartvizitlerin yüzeyi parlak ve suyu çekmiyor. Onu yırtmak veya ezmek çok zordur ve hatta suyun altında dahi üzerini yazabilirsiniz.

Bu kağıt türünün üretimini yapan fabrika henüz 2015 yılında faaliyete başlamış. Fakat kireç taşından elde edilen ilk kağıt sadece geçen yılın yaz mevsiminde üretilmeye başlandı. Şu anda ise TBM, Sushiro Global Holdings şirketinin sahip olduğu suşi restoranlar şebekesi için dayanıklı menülerin hazırlanması sözleşmesini imzaladı. Yamasaki’ye göre onun bu teknolojisi, doğayı korumaya yardımcı olacak.

Hem Ağaçtan Hem Sudan Tasarruf

Genellikle kağıt üretimi için minimum 20 ağaç kesilir. Fakat bu şirket, kağıt üretimi için 1 tondan az kireç taşı kaynağı neredeyse tükenmeyen poliolefinin 200 kg’nı sarf ediyor. Ayrıca normal kağıdın üretimde 1 tona yakın su tüketildiği halde, Limex’in üretimi için genellikle su gerekmiyor. 2030 yılına kadar bu tür kağıda talep 2 kat artacak. Yamasaki, Marokko ve California gibi kireçtaşı kaynaklarının fazla olduğu yerlerde yüzlerce tesisi kurmayı planlıyor. 9 milyon dolar civarında yatırım yapan TBM şirketinde şu anda 80 kişi çalışıyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com