Kategoriler
Ne & Nasıl

USB’ye (Flash Belleğe) Google Chrome İşletim Sistemini (Chrome OS) Kurma

USB ve Chrome işletim Sistemi

Yakın zamana kadar flash bellekler özellikle sadece dosya transferinde kullanılırdı. Ama günümüz usb’lerinde artık birçok işlem yapılabilmektedir. Bunlardan birisi de flash belleklere işletim sistemi kurmak. Bunun dışında yine yakın zamana kadar google da chrome isminde işletim sistemi çıkarmıştı.

Sponsorlu Bağlantılar

Flash Belleğe İşletim Sistemi Kurma

Bu rehberimizde, Google’ın web tabanlı işletim sistemi olan Chrome OS’yi USB belleğe yükleyip çalıştırmanın yolunu gösteriyoruz.

2009 yılının ortalarında duyurulup, geçtiğimiz yıl bu zamanlarda Acer ve Samsung’un ChromeBook serisi altında gelen dizüstü modelleri üzerinden piyasaya sürülen Chrome OS bildiğimiz gibi Linux tabanlı yani açık kaynaklı bir işletim sistemi. En önemli özelliği ise web tabanlı uygulamalar üzerinden çalışması.

Bunun yanısıra Chrome OS’nin özellikle netbooklar gibi işlem gücü düşük cihazlarda bile oldukça yüksek performans sergilemesi, kendisini bilgisayarlarını internete girmek veya müzik dinlemek, film izlemek vb. basit işler için kullanan kullanıcılar için oldukça çekici kılıyor.

Bu arada son bir not daha düşelim ve Chrome OS’nin hem x86 hem de ARM mimarilerini desteklediğini hatırlatalım.

Sponsorlu Bağlantılar

Evet; bu girizgahın ertesinde Chrome OS’yi USB belleğe nasıl yükleyip, çalıştırabileceğimizi aktarmaya başlayabiliriz.

Bizim kullandığımız sürüm Hexxeh tarafından geliştirilen ‘Vanilla’ sürümü. Tabii siz dilerseniz aynı yöntemle farklı sürümleri yükleyip deneyebilirsiniz.

Gerekenler

  • Google Chrome OS Vanilla sürümünü indirin.
  • Win32 Disk Imager’ı indirin.

Gerekenleri indirdikten sonra tek ihtiyacımız olan en az 4GB kapasiteye sahip bir bellek. USB belleğinizi biçimlendirmek için ‘HP USB Disk Storage Format Tool’u kullanabilirsiniz.

Windows32 Disk Imager’ı açtıktan sonra resimde ki gibi dosyayı ve yüklenecek USB belleğin yolunu belirledikten sonra ‘Write’a basarak kopyalama işlemini başlatıyoruz.

İşlem bittikten sonra USB belleği bilgisayarınızdan çıkarın ve Chrome OS’i kullanmak istediğiniz bilgisayara takın.

Sponsorlu Bağlantılar

chrome_os ve USB

Açılışta BIOS’a girerek ‘First Boot Device’ olarak ‘USB-HDD’ olarak seçin. Bazı BIOS’lar da USB belleğin markası görünüyor, eğer böyle ise onu seçin.

Evet; bu kadar basit işte. Artık sistemimiz çalışmaya hazır. 🙂

Önemli: Yapılan denemelerde sadece netbook’ta çalıştırılabilindi. Eğer masaüstü bilgisayarınızda çalıştırabilir iseniz bu bilginizi yorum kısmında paylaşmanızı rica ediyoruz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com