Kategoriler
İnternet

Ethernet Kablosu Çeşitleri ve Farklılıkları / Özellikleri

Ethernet Kabloları Arasındaki Farklar

Ethernet kablosu 1980 yılında ortaya çıktı. Bunlar bilgisayarınızı ağa bağlamak için gerekli kablolar. Bilgisayarınıza ve yönlendiriciye bağlı Ethernet kablosunu görmüşsünüzdür. Ethernet kablosu olmadan sisteminizi ağa bağlayamazsınız. Ethernet kablosu piyasaya sürüldüğünden beri geliştirilmekte ve uyarlanmakta. Tüm ethernet kabloları benzer görünebilir ama değiller. Tüm ethernet kabloların görünüşü genellikle aynı olmakla birlikte özellikleri farklıdır. Veri aktarım hızı, elektromanyetik parazit, bant genişliği frekans aralığı v.b. özellikler temel alınarak ethernet kabloları arasında büyük bir fark var. Tüm Ethernet kabloları farklı özelliklere ve karakterlere sahiptir ve bu nedenle farklı ağ ihtiyaçlarında kullanılırlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Kategori 3 (CAT.3) Ethernet Kablosu

Kategori 3 kablosu ilk Ethernet kablosu oldu. 1980 yılında piyasaya sürülmüştür. Bu Ethernet kablosu ayrıca Cat3 veya istasyon teli olarak da bilinir. Bu en eski Ethernet kablosudur ancak yine de iki hatlı telefon sistemlerinde ve eski 10BASE-T Ethernet kurulumlarında kullanabilirsiniz. Diğer Ethernet kablolarından farklı kılan özellik 10 Mbps’lik veri iletim hızına sahip olmasıdır. Bu, maksimum bant genişliği 16MHZ olan 10 Mbps’lik bir ses iletimi veya veri taşıyabilir demektir. Bu Ethernet kablosu oldukça yavaş. Bu yüzden insanlar artık bu Ethernet kablosunu tercih etmemektedir.

Kategori 5 (CAT.5) Ethernet Kablosu

Kategori 3 kablosundan sonra Kategori 5 kablosu ortaya çıktı. Önceki Ethernet kablosu tipi yeterince hızlı olmadığından aynı ekransız bükümlü çift (UTP) olan fakat daha yüksek veri veya ses iletimi sağlayan Kategori 5 kablosu oluşturuldu. Bu Ethernet kablosunun veri iletim hızı 10/100 Mbps’dir. Yani 10 Mbps veya 100 Mbps hızını destekleyebilir. 100mbps veri iletim hızı daha yüksek olduğu düşünülmüş ve bu yüzden Kategori 5 Ethernet kablosu ilk hızlı Ethernet kablosu olmuştur. Ethernet verisine ek olarak bu Ethernet kablosu telefon sinyalleri ve videolar için de kullanılabilir.

Kategori 5e (CAT.5e) Ethernet Kablosu

Kategori 5e kablosu, Kategori 5 Ethernet kablosunun geliştirilmiş versiyonudur. Her açıdan önceki versiyondan üstündür. Tam olarak optimize edilmiştir ve veri kanalları arasında istenmeyen veri iletimi ve çapraz karışma azaltılmıştır. Kategori 5 kablo ve kategori 5e kablosunun her birinde 4 bükümlü tel çifti vardır. Ancak Kategori 5 kablo sadece bu kabloların 2’sini kullanırken Kategori 5e Ethernet kablosu bu tellerin dördünü kullanmaktadır ve bu nedenle daha yüksek bir Gigabyte Ethernet hızı sağlanmakta. Ethernet hızı ile birlikte bu Ethernet kablosunun bant genişliği de 100MHZ’ye yükseltildi. Üstün özellikler, yüksek hız ve bant genişliği nedeniyle bu Ethernet kablosu herhangi bir modern ağ kurulumunda kullanılabilir.

Kategori 6 (CAT.6) Ethernet Kablosu

Başka bir Ethernet kablosu türü, Kategori 6 Kablodur. Bu Kategori 5e kablosunun geliştirilmiş versiyonu. Daha iyi özelliklere sahip ve daha hızlı veri aktarım hızı ve bant genişliği sağlamakta. 250MHZ bant genişliği ile size Gigabyte Ethernet hızını sağlayabilir. Sadece bu özellikler değil aynı zamanda bu Ethernet kablosunun daha iyi, daha ince ve yalıtımlı teller de dahil olmak üzere daha fazla geliştirmesi var. Bu Ethernet kablosu tipi daha yüksek elektromanyetik girişim ortamında ve Ethernet kablosundaki tüm bu gelişmelerden dolayı daha yüksek sinyal oranı için çok uygundur. Bu Ethernet kabloları ekranlı bükümlü çift formları veya UTP formlarıdır. Ancak önceki versiyon yani Kategori 5 Ethernet kablosu bu tip bir Ethernet kablosundan daha ucuzdur.

Sponsorlu Bağlantılar

Kategori 6a (CAT.6a) Ethernet Kablosu

Kategori 6a Ethernet kablosu Kategori 6 kablosundan çok farklı değil. Kategori 6 Ethernet kablosu ile Kategori 6a Ethernet kablosu arasındaki tek fark daha sonra daha yüksek veri aktarım hızı, yani 10.000 Mbps ve Cat 6 Ethernet kablosunun bant genişliğinin iki katı olan daha yüksek bant genişliği 500 MHZ’ye sahip olmasıdır. Ve bu Ethernet kablosu kabloyu topraklayan özel konektörleri gerektiren STP formları biçimindedir.

Kategori 7 (CAT.7) Ethernet Kablosu

Son Ethernet kablo türü Kategori 7 kablosudur. Bu Ethernet kablosu da F sınıfı kablosu olarak bilinir. Bu Ethernet kablosunun ana özellikleri arasında 10Gbps’lik en yüksek veri aktarım hızı, 100 MHz’e kadar bant genişliği, ekranlanmış bükülmüş tel, bu kablolarda izolasyon katmanı ve kalkan, Cat.6 kablosundan daha geniş kapsamlıdır. Bu kablolar daha kalın, daha kalın ve bükülmeleri zor.

Ethernet Kabloları Özellikleri ve Hızları Tablosu

Kablo İsmi

Kablo Türü

Maksimum Band Genişliği

Maksimun Veri İletim Hızı

Category 3 Kablo UTP 10 Mbps 16 MHz
Category 5 Kablo UTP 10/100 Mbps 100 MHz
Category 5e Kablo UTP 1000 Mbps 100 MHz
Category 6 Kablo UTP or STP 1000 Mbps 250 MHz
Category 6a Kablo STP 10,000 Mbps 500 MHz
Category 7 Kablo SSTP 10,000 Mbps 600 MHz
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com