Kategoriler
Mobil Özel

Akıllı Telefon Alma Rehberi

Akıllı Telefon Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Şuan da akıllı telefon pazarında binlerce model bulunmakta. Ama bilindiği gibi tanıtılan bütün akıllı telefonlar ülkemizde satışa çıkmamakta. Bunun birden fazla nedeni olabilir. En büyük nedeni ise ülkemizde beklenen satış rakamlarına ulaşamaması ve ülkemizin almış olduğu vergiler.

Sponsorlu Bağlantılar

Neyse biz burada bir akıllı telefon satın alırken nelere dikkat etmeliyiz konusunu sizlerle paylaşacağız. Öncelikle kendinize şu soruyu sorun; benim telefonumdan beklentim ne? Yani siz ihtiyacınızı gidermek için mi, çevrenize gösteriş yapmak için mi yoksa çevrenizin etkisiyle mahcup olmamak için mi bir akıllı telefon alacaksınız?

Akıllı Telefon Alırken Dikkat Edilecek Kriterler?

Ben burada bu kriterleri ikiye ayıracağım. Bunlardan birisi mecburi kriterler diğeri ise keyfi kriterler. Mecburi kriterlerden maksadım telefonun hızına ve ömrüne etki eden kriterler. Keyfi kriterler ise adından da anlayacağınız gibi sizin olmasını istediğiniz kriterler. Ekran, kamera gibi.

Akıllı Telefon Alma Rehberi 2019
Akıllı Telefon Alma Rehberi 2019

Telefon Satın Alma Kriterleri – Mecburi Kriterler

İşlemci, İşlemci Hızı ve Yonga Seti

Bir telefonun hızına doğrudan etki eden en önemli kriter işlemcidir. İşlemci yonga seti ve işlemci türü çok önemli. Şuan da yani 2019 yılı için standart bir telefon kullanıcısının ihtiyacına cevap verecek işlemci en az 8 çekirdeklidir. İşlemci hızı ise en az 1.5 GHz (1.5 GHz den fazla olursa daha iyi olur) olması gerekir.

Birde yonga seti denen bir şey var. yonga seti demek işlemci modeli. Eğer satın aldığınız telefonun yonga seti modeli Qualcomm Snapdragon ise ve en az 5 yıl kullanmak istiyorsanız 600 serisi (örneği Snapdragon 625 gibi) olması gerekir. Snapdragon 400 serisi modelleri en fazla 3 yıl kullanabilirsiniz. Sonrasında ise sizi strese sokar.

Sponsorlu Bağlantılar

Şuan da telefonların işlemcileri çekirdekleri şu şekilde;

  • 4 çekirdekli
  • 4 çekirdekli + 4 çekirdekli
  • 8 çekirdekli
  • 10 çekirdekli (nadiren)

Bunların dışında işlemci hızları ve yonga setleri değişmekte. Bana göre 2019 yılı için ortalama bir telefonun işlemci özelliği 8 çekirdekli 1.5 GHz hızında Snapdragon 600 serisi olmalıdır. Bu değerdeki bir telefonun fiyatı da 1.500 TL – 2000 TL civarında.

Fakat yukarıda da bahsettiğim gibi eğre Snapdragon 400 serisi veya dengi bir yonga seti almak isterseniz bu telefonların fiyatları ise 1.500 TL ve altında.

RAM (Bellek)

RAM değeri de direk olarak telefonun hızını etkileyen bir faktördür. 2019 yılı için standart bir telefonda olması gereken RAM değeri en az 3 GB. Yani alacağınız telefonun RAM’i en az 3 GB olsun. Eğer bu değer fazla olsun isterseniz fiyatı da artacaktır. Ama artık bu standart değer 4 GB’a çıkmakta.

İşletim Sistemi

İşletim sistemi de önemli bir kriter. Çünkü işletim sistemi telefonunuzun stabil çalışmasını sağlamakta. Yani telefonunuzun donanım değerleri ne kadar yüksek olursa olsun eğer yazılımı iyi değilse telefonunuzdan verim alamazsınız. Yani sizi bıktırır. Bu nedenle 2019 yılı için alacağınız telefonun işletim sistemi en az Android 8.0 yada iOS 12 olmalıdır. Windows Phone cephesinde ise mümkünse Windows 10 Mobile olsun.

Batarya

Batarya belki de en önemlisi. Çünkü telefonunuzun şarjının gün içinde bitmesi demek en kral telefon bile olsa boş bir telefon demektir. Bu nedenle HD ekrana (1280×720 piksel) sahip bir telefon için batarya ortalama 3.000 mAh olmalıdır. Ama eğer alacağınız telefonun ekranı Full HD (1920×1080 piksel) veya daha yüksek çözünürlüklü ise 3.500 mAh ve üzeri olması şarj konusunda sizi sıkıntıdan kurtarır.

Sponsorlu Bağlantılar

SAR Değeri

Sar değeri bunların içinde en önemlisi. Çünkü SAR değeri demek telefonunuzun vücudunuza yaydığı radyasyon miktarı demektir. Bu değer en fazla mutlaka 1 W/kg olmalıdır. Yetkililer bu değerin 2 W/kg değeri üstünde olmaması gerektiği belirtiyorlar ama bu açıklamayı ben samimi bulmuyorum. Belki de telefon üreticilerinin baskısı sonucu bu değer 2 W/kg seviyesinde tutuluyor. Ama benim şahsi görüşüm 1 W/kg ve altında olmalıdır.

Ağ Bağlantı Özellikleri ve Modem

Bu özellikler önemli. Çünkü sizin internete girme hızınız, GPS’e bağlanma hızınız bu değerlere bağlı. Örneğin arabada giderken navigasyon uygulamanızın çalışmasını istiyorsanız GPS özelliği kuvvetli olan bir model almalısınız. Ya da 4.5G desteği olan bir model seçmek zorundasınız.

Ayrıca telefonda modem olan bir model seçmelisiniz. Çünkü bazı telefonlarda modem yok. Modemin olması internet hızınızı doğrudan etkiler. 2019 yılı için artık en düşük özellikli bir telefonda dahi CAT4 modem bulunmakta. Bu nedenle benim önerim en az CAT6 modem olması. Modem türleri şöyle;

  • Cat3 / indirme 100 mbps – yükleme 50 mbps
  • Cat4 / indirme 150 mbps – yükleme 50 mbps
  • Cat6 / indirme 300 mbps – yükleme 50 mbps
  • Cat7 / indirme 300 mbps – yükleme 100 mbps
  • Cat9 / indirme 450 mbps – yükleme 50 mbps
  • Cat12 / indirme 600 mbps – yükleme 150 mbps

Telefon Satın Alma Kriterleri – Keyfi Kriterler

Ekran

Alacağınız telefonun büyük olmasını istemiyorsanız 5.0 inç idealdir. Ayrıca ekran teknolojisinin en az IPS olması iyi olur. Diğer yandan eğer ekran çözünürlüğünü Full HD seçerseniz görüntü kalitesini artırırsınız ama bataryanız çabuk biter.

Büyük ekranlı telefonları seviyorsanız bunun 6 inç’e kadar yolu var. Ama şunu unutmayın ekran büyüdükçe mecburi olarak bazı değerlerde büyüyor ve telefonun fiyatı da artıyor. Eğer önemli bir nedeni yoksa çok büyük ekranlı bir telefon almayın. En fazla 5.5 inç olsun.

Sponsorlu Bağlantılar

Bu nedenle benim önerim 2019 yılı için ekran 5.0 inç ile 5.5 inç arasında olmalı. Ekran çözünürlüğü ise HD yani 1280×720 piksel olması şarj ömrünü uzatır. Ekran teknolojisi ise IPS, LCD, Amoled olması iyidir. Ayrıca ekran koruması olan telefonları seçin. Sonradan takılan korumalar ekranı korur ama ekran kalitesini artırmaz. Bu nedenle en az Gorilla Corning Glass 3 ekran koruması olması şart. 2019 yılı için en son Gorilla Corning Glass 5 çıktı.

Dahili Depolama Alanı

Depolama alanı yine siz kalmış bir seçenek. Ama benim tavsiyem en az 32 GB olan bir model alın ve ihtiyacınız olursa hafıza kartı kullanın. Çünkü bir telefonun 32 GB sürümü ile 64 GB sürümü arasında fiyat farkı biraz fazla. Buna gerek yok.

Kamera

Bir telefonda kameranın değeri de yine keyfidir. Çünkü kimisi fotoğraf çekmekten başka bir iş yapmazken kimisi aylarca kamerasını bile kullanmaz. Bu nedenle kamera olayında herkesin beklentisi ayrıdır.

Bir kamerada megapiksel değer kadar diyafram değeri de önemlidir. Diyafram değeri düştükçe telefonun çekim kalitesi de artar. Benim önerim arka bölümde en az 12 MP ya da 13 MP kamera olması ve diyafram değerinin f/2.0 değerinden düşük olması gerekir. f/2.1 ve üzeri kameraya sahip telefonlar alınmamalıdır. Ön tarafa ise ortalama kamera değeri 12 MP’dir. Ama eğer 8 MP ise diyafram değerine bakın. Bu değer yine f/2.0 ve altı ise tercih edilebilir.

Tasarım

Tasarım konusunda son 2 yıla kadar söylenecek pek bir şey yoktu. Ama çentikli ve damla çentikli telefon modelleri oldukça beğenildi. Açıkçası çentikli modeller benimde hoşuma gidiyor. 2019 yılı itibari ile hemen her telefon üreticisinin artık çentikli bir modeli var. Bu nedenle telefon alacaklara tavsiyem telefonu almadan önce bir telefon satış yerine gidip telefonu canlı olarak görmeleridir. Çünkü bilgisayar yada telefon ekranında ağız eğdiğiniz bir telefonu elinize aldığınız zaman hayran kalabilirsiniz. Yada tam tersi olabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

SONUÇ

Sonuç olarak şunu söylemek istiyorum. Bir telefon alırken markaya bakmayın. Modellerin donanım ve yazılım özelliklerine bakın. İlk kriteriniz bu olsun. İkinci kriteriniz ise ülkemizdeki satış sonrası servis ağı. En azından garanti süresi içerisinde. Bu konuda Samsung ve Apple her ne kadar önde olsalar da son yıllarda Huawei, Lenovo, LG, Sony, Asus, HTC, Xiaomi gibi markalar da satış sonrası desteği sunmakta.

Ama Hepsiburada.com, MediaMarkt, İstanbul Bilişim, Vatan Bilgisayar gibi satış şirketleri de kendileri sattıkları telefonlara garanti vermekteler. Bunlara da güvenebilirsiniz.

Benim tavsiyem Samsung, Apple, HTC, Sony gibi marka almaktansa aynı özelliklere sahip Huawei, Asus, Lenovo, LG, General Mobile, Xiaomi gibi markaların modelleri tercih edilmeli.

“Bu yazı 12.02.2019 tarihinde güncellenmiştir.”

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com