Kategoriler
Donanım

FAT ve NTFS Nedir?

FAT ve NTFS

FAT ve NTFS kavramlarının ne olduklarını bilgisayarla yakından ilgilenenler bileceklerdir. Bilmeyenler için bu kavramların ne olduklarını biraz olsun açıklamaya çalışalı;

Sponsorlu Bağlantılar

Belirtilen sistemler bilgisayarlarda veri depolama amacıyla kullanılan sabit disklerin üzerinde yer alan en küçük veri depo alanı sayısını bildirir. FAT kavramı NTFS kavramına göre daha eskidir. Nedeni ilk bilgisayarlarda yer alan sabit disklerin oldukça küçük depolama alanına sahip olmalarıydı. Ama gelişen  teknoloji kendini en çok bilgisayarlarda gösterdi.

Gittikçe depolama ihtiyacı duyulan verilerin miktarı kat ve kat arttı. D zamanda kulanılan sabit disk kapasiteleride artış gösterdi. Yani sabit disklerin en küçük veri depolama alanlarını belirleyen FAT dosya sistemi yerini yavaş yavaş NTFS sistemine bıraktı. Şu an kullanılan bilgisayarlarda çok eski sistemler hariç NTFS biçimini kullanmaktalar.

FAT (File Allocation Table; Dosya Yerleşim Tablosu)

FAT (File Allocation Table; Dosya Yerleşim Tablosu), dosya sistemi’nin orijinali 1970’lerde ve 1980 yılları başında Microsoft MS-DOS işletim sistemi’nin desteklediği dosya sistemi olarak başlar.

Orjinalinde 500 Kbden küçük diskler için uygun olarak tasarlanmış basit bir dosya sistemidir. Zaman içerisinde çok daha büyük medyaları desteklemek için sonradan geliştirilmeye devam edilmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Şu an için FAT dosya sisteminin FAT12, FAT16, FAT32 olmak üzere üç tipi bulunmaktadır. Bu FAT tipleri ve isimlendirilmelerindeki farklılıkların sebebi, FAT yapısındaki mevcut girdilerin bit olarak boyutlarının farklı olmasıdır. Bir FAT12 girdisinde bit sayısı 12, FAT16 girdisinde 16, FAT32 girdisinde 32 bittir. Genel olarak sabit disk sektörlere bölünmüştür. Sektörler diskinizdeki en küçük fiziksel depolama ünitesidir. Bir sektörün bilgi kapasitesi 2’nin kuvvetleridir ki bu genellikle 512 bayttır. Dosya Yerleşim Tablosu dosyalama sistemine göre, disk kümelere (cluster) bölünür. Her küme de diskin büyüklüğüne göre belli sayıda sektörden oluşur. Maksimum 2TB’ a kadar sürücüleri desteklemektedir. (Windows 2000 işletim sisteminde maksimum 32GB’ dır).

FAT32 sürücülerinde kullanılan küme kapasiteleri disk sığalarına göre aşağıdaki gibidir:

Disk kapasitesi Küme sığası:

  • 260 MB’den az 512 bayt
  • 260 MB – 8 GB 4 kilobayt
  • 8 GB – 16 GB 8 kilobayt
  • 16 GB – 32 GB 16 kilobayt
  • 32 GB’den büyük 32 kilobayt

Fat dosya sistemi günümüzde flaş bellek ünitelerinde kullanılmaya devam etmektedir. Bilgisayarlarda kullanılan yeni işletim sistemleri, daha gelişmiş ve farklı dosya sistemleri kullanmaktadır.

NTFS (New Technology File System; Yeni Teknoloji Dosya Sistemi)

NTFS (New Technology File System; Yeni Teknoloji Dosya Sistemi), Windows NT’nin standart dosya sistemidir ve Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003 ve Windows Vista’da da standart olarak kullanılmıştır. Microsoft’un önceki FAT dosya sisteminin yeniden yapılandırılmasıyla oluşmuştur.

Sürümleri

NTFS’in 5 sürümü bulunmaktadır. 1.0 1.1 ve 1.2 NT 3.51 ve NT 4 de, v3.0 Windows 2000’de ve v3.1 Windows XP, Windows Server 2003 ve duyurulmuş olan Windows Vista. Bu versiyonlar 4.0, 5.0 ve 5.1 olarak da bilinmektedir. Fakat Microsoft extra özellik eklememiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com