Kategoriler
Donanım

OLED Ekran Nedir?

OLED teknoloji

Sizlere OLED ekrandan bahsetmek istiyorum. Sık sık duymaya başladığımız bu OLED ekran da neyin nesi diye merak edenler için güzel bir tanım yapmak istedim.

Sponsorlu Bağlantılar

OLED kısaltması  “Organic Light Emitting Diode” kelimelerinin baş harfleri ile ortaya çıkan bir terimdir. Diğer bir tabirle Organik LED diyebiliriz. Yani Işık yayan diyot anlamına gelir. Biraz daha daha detaya inelim.

OLED

OEL “Organic Electroluminescent Device” olarak da bilinen bu ekranlar aynı zamanda  “Organic Light Emitting Diode” açılımı şeklinde de bilinmektedir. OLED ekranlar temelde iki elektriksel kontak(elektrot) arasında kalan ve ışık yayan bir dizi ince film organik katmandan oluşur. OLED’ler molekül ağırlığı düşük organik malzemeler (SM-OLED)veya polimer bazlı materyalden (PLED , LEP) oluşur. Farklı katmanlara sahip LCD’ler ve FED‘ lerden farklı olarak OLED’ler monolitik (tek katmanlı)dırlar. Çünkü yapılışı sırasında her katman diğeri üzerine kaplanarak yekpare olacak şekilde üretilir.

Düz ekranlar için geliştirilen OLED teknolojisi Kodak şirketi tarafından geliştirilmiştir. LCD ekranlara alternatif olarak geliştirilen OLED ekranların en önemli avantajı, düşük enerji tüketmeleri, ince ve hafif olmalarıdır. Bu avantajları nedeniyle son akıllı telefonlarda da kullanılmaya başlamıştır.Ayrıca renkli ve geniş görüş açısı sağlamaları da önemli bir özellik. OLED için tek eleştiri ise zamanla parlaklığını yitirmesi olmuştur.

Arkadan aydınlatma gerekmeyen OLED ekranlar genellikle cam üzerinde üretiliyorlar ancak plastik ve kıvrılabilir malzemeler üzerinde de olabiliyorlar. Buna örnek vermek gerekirse Universal Display’in yaptığı fleksibl (kıvrılabilir) OLED modeli “FOLED” böyledir. Bu türden ekranların üretilmesinin ileride taşınabilir cihazlarda devrim yaratacağı konuşuluyor. Örneğin cebinizden bir kalem çıkarıyorsunuz. Çekince açılıyor, üzerine rulo şeklinde sarılmış ekran ortaya çıkıyor.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com