Kategoriler
Ne & Nasıl

Bilgisayar Başlangıcı (Önyükleme) Önceliğini BIOS’dan Değiştirme (Resimli Anlatım)

Bilgisayarınızı CD/DVD veya USB’den Başlatın

Genellikle format atarken karşılaştığımız bir durum. Normalde bilgisayarlar ilk açılışta harddisteki işletim sistemini görmektedir. Ama format atarken bilgisayar ilk açılışta mesela CD-ROM veya DVD-ROM yani CD sürücü veya DVD sürücüden okuma yapması gerekiyor. Eğer USB’den format atacaksanız ilk açılışta USB’yi görmesi gerekiyor. İşte bu ilk açılıştaki öncelik sırasını BISO’tan değiştirmeniz gerekmektedir. Peki bios ne demektir?

Sponsorlu Bağlantılar

Kısaca BIOS Nedir?

BIOS, (Basic Input-Output System) (Temel Giriş-Çıkış Sistemi). EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek (Read Only Memory, tr: Salt Okunur Bellek) biçiminde yer alan bir tür yazılımdır. Bilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır. Donanımların temel iletişim protokollerini belirler. İşletim sisteminin başlangıç öğelerinin Herhangi bir sürücüden (H.d.d, CD-ROM vb.) yüklenmesini sağlar. İşletim sistemi çalışırken donanım ve işletim sistemi arasındaki ilişkileri düzenler.

BIOS’dan İlk Açılış Önceliğini Değiştirme

Normal şartlarda bir bilgisayar HDD üzerinden başlar.Fakat bazı durumlarda bilgisayarı DVD, Flash bellek veya Floppy diskten başlatmak gerekir.(Bütün bunlar için daha fazla bilgi için lütfen burayı okuyun) bu durumda Bios’u başlatmak istediğimiz medyadan başlayacak şekilde ayarlamamız gerekir.Bu aslında çok basit bir işlemdir fakat yeni kullanıcılar için anlatmayı uygun buldum.

Dikkat: Eğer bilgisayarınızda Windows 8 yüklü ise BIOS’a girmek için basmanız gereken tuşa bilgisayarı başlatırken basmanız işe yaramayacaktır. Bunun sebebi Windows 8’in kulladığı Hızlı Başlat özelliği. Windows 8 kullanıyorsanız bu tuşa ya bilgisayarı yeniden başlatarak basın ya da Hızlı Başlat özelliğini devre dışı bırakın.
Bios’a girebilmeniz için anakart modeline göre değişebilmekle birlikte genelde Esc, F2, F1, F10, F11, F12, Dell tuşlarından birini kullanmak gerekir. Sizde bunun hangi tuş olduğunu bilmiyorsanız bilgisayar ile beraber gelen dökümanlara göz atın ya da Google araması yapın.

Bios Ayarları Nasıl Yapılır?

Notebooklarda ise çoğunlukla Bios’a girmeden bilgisayarın Önyükleme önceliğini -geçici olarak- değiştirebileceğiniz bir tuş bulunur. (Örneğin, Asus’ta açılışta ESC tuşu) Buradan -tek seferlik- Önyükleme önceliğini değiştirebilirsiniz.
1- Bilgisayar açılışında sürekli olarak ilgili tuşa basın.Karşınıza BIOS ekranı çıkacak.

Sponsorlu Bağlantılar

bios1

2-Ok tuşlarını kullanarak Boot sekmesine ulaşın. (“Boot Order” yada “Boot Options” olarak geçebilir)

bios2

2- “Boot Device Priority” yi bulun ve “Enter”a basın.

bios3

3- Yine ok tuşlarını kullanarak istediğiniz seçeneği 1. sıraya getirin.

bios4

4- Değişiklikleri kaydedip çıkın.
5- İşiniz bittikten sonra bütün adımları tekrar edip 1. sıraya HDD’yi getirmeyi unutmayın.

Pek çok BIOS modeli olmakla beraber bütün hepsinde mantık aynıdır.Farklı bir ekran ile karşılaştığınızda “mantığı” izleyin.

Önemli: Eğer konu ile ilgili herhangi bir problem yaşarsanız yorum bölümünden yazabilirsiniz. Bizlerde buradan sizlere yardımcı olmaya çalışırız.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com