Kategoriler
Ne & Nasıl Özel

Bilgisayarın Hızını Artırmak İçin Yükseltilecek Parçalar (Donanımlar)

Bilgisayarım Yavaşladı Ne Yapmalıyım?

Bilgisayar kullanıcısı olan büyük bir çoğunluk şu şikayette bulunmakta “Bilgisayarım artık çok yavaş”. Bunun birçok nedeni var ama en önemli nedeni gelişen teknoloji. Çok kısa sürelerde daha fazla donanım isteyen yazılımlar, programlar ve oyunlar çıkmakta. Örneğin anlık mesajlaşma ve sohbet programı olan Skype kullanıyorsanız ve iyi bir bilgisayarınızın olduğunu düşünüyorsanız 1-2 yıl sonra artık Skype programı yavaş açılacak, hatalar vermeye başlayacak gibi. Bunun nedeni artık Skype programının daha fazla donanım istemesi. Örneğin ekran kartının sizdeki ekran kartından daha iyi olması gerekiyor yada bellek miktarınızı artırmanız gerekir.

Sponsorlu Bağlantılar

Yeni bir bilgisayar satın almaya maddi durumunuz elverişli değilse bilgisayarınızı hızlandırmanın yollarını bulmanız gerekir. Bunun içinde bazı donanımları artırmanız yada değiştirmeniz gerekir. Bunları aşağıda sıraladık.

1 – Bellek (RAM) Miktarını Artırın

Bilgisayar hızını doğrudan etkileyen bir donanımdır. Eğer bilgisayarınız yavaşlamış ise ilk olarak Ram miktarına bakın ve 1 GB, 2 GB gibi bir değer ise bunu en az 4 GB yapın. Zaten günümüzde 4 GB’tan aşağı bir Ram miktarı sorun olmakta. Eğer mümkünse bu değeri 8 GB yapın. Çünkü yeni çıkan programlar yada oyunlar böyle bir donanım istemekte.

Bilgisayarın Hızını Artırmak İçin Yükseltilecek Parçalar Donanımlar

Bilgisayarınızın Ram miktarını artırmak gerektiğini anlamak için Görev Yöneticisine girin ve “Performans” sekmesine geçin. Buradan Bellek bölümüne geçin ve buradaki % değeri bölümü %90’ın üzerinde ise Ram’i artırmanız gerekiyor demektir.

2 – Ekran Kartını Değiştirin

Özellikle oyunlarda ve 3 boyutlu tasarım programlarında iyi bir ekran kartına ihtiyacınız var demektir. Ram ve işlemci yeterli olsa dahi ekran kartınız yeterli değilse görüntülerde düşüklük veya o oyun yada programı açamama gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Ekran kartı ile ilgili sorun yaşarsanız genellikle o sorunun ekran kartı ile ilgili olduğu uyarı olarak verilmekte.

Sponsorlu Bağlantılar

3 – Harddiskini Değiştirin

Harddisklerin de artık önemi büyük. Çünkü harddiskler veri aktarma hızlarına göre çeşitlenmekte ve bu hızlara göre bilgisayarınızda yapacağınız işlemlerin hızları değişmekte. Son çıkan teknolojilerle eski tip harddisklerin modası artık geçti. Örneğin IDE kablo bağlantısına sahip bir harddisk kullanma zamanı geçti diyebiliriz.

SSD teknolojisine sahip harddiskler inanılmaz bir yazma ve okuma hızlarına sahipler. Bu tip bir harddisk kullandığınızda bu hızı bir kopyala-yapıştır yaparken bile hissedeceksiniz.

4 – İşlemciyi Kontrol Edin

Bilgisayarın kalbi diyebileceğimiz işlemci de tıpkı Ram gibi hızı doğrudan etkileyen bir donanım ama işlemci değiştirmek biraz sıkıntılı hatta bazen imkansız. Bir bilgisayarı ortalama 5 yıl boyunda rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Ama 5 yılı geçen bilgisayarların işlemcileri genellikle son çıkan yazılımlar için yavaş kalır.

İşlemci değiştirmeye kalkıştığınızda işlemci ile birlikte anakartında değişmesi gerekiyor. Hatta bu anakart için Ram’leriniz uyumlu olmazsa Ram’lerinizi değiştirmeniz gerekir. Dolayısıyla bu da yeni bir bilgisayar almak demek oluyor. Bununla birlikte BIOS işlemleri de yapılması gerekebilir. Yani bilgisayar hakkında teknik bilgilere sahip değilseniz hiç işlemci konusuna girmeyin.

5 – Programlardan Yardım Alın

Bilgisayarı hızlandırmanın belki de ilk yolu bilgisayar hızlandırma programları kullanmak. Çünkü bazen bilgisayarın yavaş olması donanımsal olmayabilir. Bunun için birçok program var. Bu programlar bilgisayarınızdaki gereksiz dosyaları, kısayolları ve kalıntıları silerek hem boş alan açmakta hemde bilgisayarınızı azda olsa hızlandırmakta. diğer yandan bu programlar bilgisayarınızda uyumlu olmayan yazılımları optimize ederek yine hızınızı artırmakta.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com