Kategoriler
Bilgisayar Özel

Dizüstü Bilgisayar (Laptop) Satın Alma Rehberi

Dizüstü Bilgisayar (Laptop) Satın Alma Rehberi – 2018

Dizüstü bilgisayar (laptop) satın alma rehberi yazımız ile amacımız laptop alacaklara en doğru tercihi yapmalarında faydalı olmak. Laptoplar farklı amaçlar içinde kullanılabilir. Örneğin öğrencilerin ödev yapabileceği, orta seviyeli oyunlar oynayabileceği, çalışanların ofis programları, basit resim düzenleme programları gibi programları rahatlıkla kullanabilecekleri v.b. Ama ekstra amaçlar için laptop arayanların kendilerine özel ekstra özellikleri kendileri belirlemelidirler. Yani kullanım amaçları farklı olan insanların amaçlarına göre ekstra özellikleri de hesaplamalılar. Örneğin;

Sponsorlu Bağlantılar

1 – Bir grafik tasarımcısı iseniz bahsedeceğimiz kriterlerin yanı sıra ekran çözünürlüğünün yüksek olmasına ve RAM miktarının fazla olmasına dikkat etmelisiniz.

2 – Laptop amacınız sürekli olarak film izlemek ise hem ekran çözünürlüğünün yüksek olması hemde 15.6 inç’ten daha büyük bir ekran olması gerekir.

3 – Eğer çok gezen birisi iseniz ve tek isteğiniz yanınızda bir bilgisayarın olması ise o zaman 13 inçlik modelleri değerlendirmelisiniz.

Yukarıdaki örnekler çoğaltılabilir. Umarız ne demek istediğimizi anlatabilmişizdir. Kriterlerinizi belirledikten sonra benzer modelleri karşılaştırmayı sakın unutmayın ve eğer varsa bu modellerin inceleme yazılarını ve videolarını incelemeyi ihmal etmeyin.

Sponsorlu Bağlantılar

Dizüstü Bilgisayar (Laptop) Satın Alma Rehberi

Kullanım Amacı

İlk olarak laptopu neden alacağınızı kendinize sorun. Yani laptop ile ne yapacaksınız? Laptop’dan beklentiniz ne? Genel olarak aşağıdaki gibi kategorilere ayırabiliriz;

1 – Ders çalışmak için

2 – Oyun oynamak için

3 -Ofis programları, mail alma-gönderme v.b. işler için

4 – Tasarım, programlama, grafik, CAD-CAM v.b. işler için

5 – İnternet ve eğlence amaçlı

2’si Bir Arada Olsun mu?

Bilindiği gibi dizüstü bilgisayarlarda son yıllarda hem tablet gibi hemde laptop gibi kullanabilen modeller de çıktı. Dolayısıyla bu durumu da göz önünde bulundurmak gerekir. Yani satın alacağınız laptop sadece laptop mu olsun yoksa tablet gibi de kullanılabilsin mi? Buna da karar vermelisiniz.

Ekran Boyutu Tercihi

Bilindiği gibi laptop ekran boyutları 13 inç ile 17 inç arasında değişmekte. Eğer laptopunuzu eğlence amaçlı kullanacaksanız ve sürekli olarak yanınızda olmasını istiyorsanız 13 inçlik laptoplar ideal. Fakat film izleme, grafik tasarım veya CAD-CAM tasarım işleri yapacaksanız 17 inç tavsiye ederim. Fakat normal bir laptop kullanıcısı iseniz o zaman standart laptop ekran boyutu olan 15.6 inç yeterlidir.

Ekran Çözünürlüğü Tercihi

Eğer film izleme, grafik tasarım veya CAD-CAM tasarım v.b. amaç ile kullanacaksanız ekran çözünürlüğünün yüksek olması gerekir. Şu anda azda olsa 4K çözünürlüklü laptoplar var. Ama ekran çözünürlüğünün yüksek olması şarjı çabuk bitirir. Ama standart bir laptop kullanıcısı için 1080 piksel (Full HD) hatta 1440 piksel (HD+) yeter.

İşlemci Tercihi

Laptop deyince akla ilk gelen donanımlardan birisi de işlemcidir. Eğer laptoptan yüksek performans bekliyorsanız işlemcinizin mutlaka iyi olması gerekir. Zira sonradan değiştirme imkanınız yok denecek kadar azdır. Ayrıca işlemcinin iyi olması bataryaya da katkısı vardır. Standart bir laptop kullanıcısı için Intyel’in i3 işlemcileri yeterlidir. Eğer ofis, mail tarzı ofis işleri ve orta seviyeli oyunlar için i5 işlemciler işinizi görür. Ama grafik tasarım, profesyon resim düzenleme, yüksek seviyeli oyunlar v.b. için i7 işlemciler şart. Diğer işlemci markalarını bu işlemcilere göre kıyaslayarak denklerini bulabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

RAM Tercihi

Performans konusunda işlemci ile neredeyse ayrılmaz ikili olan RAM’de çok önemli. Sonradan artırılabilir olması işlemciye göre bir avantaj ama mümkün ise en baştan yüksek RAM olan modellerin değerlendirilmesi daha iyi olur diye düşünüyorum. Son olarak RAM teknolojisi DDR3 ya da DDR4 olmalı. Ayrıca RAM miktarı en az 4 GB olmalıdır. Orta seviye için 8 GB ve en üst seviye için ise 16 GB RAM sizi yarı yolda bırakmaz.

Depolama Alanı Tercihi

Depolama alanı olarak ise hard disk yani HDD teknolojisi artık eski de kaldı. Bu nedenle depolama alanı mutlaka SSD olmalı. Depolama alanının miktarı ise tamamen size kalmış. Normal bir laptop kullanıcısının işini HDD görür ama 1-2 yıl sonra laptopun yavaşlığı illallah dedirttirir.

SSD Nedir? SSD Nasıl Çalışır?

Ekran Kartı Tercihi

Bilindiği gibi laptoplarda paylaşımsız ekran kartı ve paylaşımlı ekran kartı ibareleri var. Paylaşımlı ekran kartı demek ankart üzerinden çalışan (diğer bir deyişle onboard) ve bir ekran kartı donanımı bulunmayan demektir. Ama paylaşımsız ekran kartı demek ise laptopta bir tane ekran kartı donanımı var demektir. Ama bana göre her ne iş yaparsanız yapın her laptopta bir tane ekran kartı olmalı. Yani paylaşımsız ekran kartı modelleri dikkate alınmalı.

Garanti Durumu

Satın alacağınız laptopun markası tabi ki önemli ama garanti konusunda satın aldığınız mağazanın garantisi de önemli. Örnek olarak Vatan Bilgisayar, MediaMarkt v.b. bütük mağazalardan laptop alırsanız bu mağazalar size garanti veriyor ve bir sorun olduğunda doğrudan bu mağazalar ile muhatap oluyorsunuz ve bu da güzel bir şey.

Marka Tercihi

Ülkemizde 2018 yılı için öne çıkan markalar Samsung, Lenovo, Asus, MSI, Apple. Diğer markalardan daha önce kullanıp memnun kaldıysanız o markayı da tercih edebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Diğer Küçük Kriterler

Bahsetmek istediğim birkaç kriter daha var. Bunlar detay olmasına rağmen laptop hızına etki etmekte. Bunlardan birisi işlemci cache yani önbellek hızı. Bu hız 6 MB ve üzeri olursa çok iyi olur. Diğer bir kriter işlemci hızı. İşlemci hızı ise 3 GHz ve üzeri olursa sorun yaşamazsınız. Son yıllardaki USB teknolojisi USB 3.0. Dolayısıyla laptopta hiç olmazsa bir tane USB 3.0 girişi olsun. Diğer kriterler size kalmış.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com