Kategoriler
İnternet

İnternet Kullanımında En Özgür Ülkeler

İnterneti Özgürce Kullanan Var mı?

Dünyanın birçok yerinde internet kullanımı mevcut – ki dünyanın her yerinde internet bulunmuyor. Fakat dünyada herkes veya her ülkede internet kullanımı sizce özgür mü? Tabi ki değil. Her ne kadar birçok ülkede internet olsa da blunduğu ülkeler tarafından bazı yasaklamalar ve kısıtlamalar getirilmekte. Peki dünyada internet kullanımında en özgür ülkeler hangisi? Dünyada hangi ülkeler interneti özgürce kullanabiliyorlar? 

Sponsorlu Bağlantılar

Dünyada Özgürce İnternet Kullananlar

İnternet özgürlüğü hem dünyada hem de ülkemizde sık sık tartışılan konuların başında geliyor. Özellikle demokrasisi az gelişmiş ülkelerde internete getirilen yasaklar tüm dünyada yankı bulurken, internet özgürlüğünün sınırları konusunda yapılan tartışmalar da halen devam ediyor. Dünya çapında internet özgürlüğünü ortaya koymaya yönelik yapılan en kapsamlı araştırmalardan biri bu ay başında yayımlandı. Freedom House tarafından yapılan çalışma 888 sayfadan oluşuyor ve birçok dünya ülkesinde internet özgürlüğünün ne boyutta olduğunu ortaya koyuyor.

internet-kullanımı

Ülkelerdeki internet özgürlüğünün karşılaştırmalı olarak sunulduğu tablolar, bu büyük araştırmanın özeti niteliğindeki verileri bizlere sunuyor. Buna göre internetin en özgür olduğu ülke İzlanda olarak belirlenmiş durumda. Bu ülkeyi Estonya, Almanya ve ABD ve Avusturalya takip ediyor. İkinci beşliyi oluşturan ülkeler ise Fransa, Japonya,Macaristan, İtalya ve İngiltere olarak dikkat çekiyor. Aralarında, yukarıda ismini geçen ülkelerin de içinde bulunduğu ilk 17 ülke için internet “özgür” olarak nitelendirilirken, Türkiye 38. sırada “Kısmen Özgür” ülkeler kategorisinde yerini alıyor.

47. ile 60. ülke arası ise “internetin özgür olmadığı” ülkeler olarak gruplandırılıyor. Puanlamada “erişime getirilen engel”, “içerik sınırlama” ve “kullanıcı haklarına tecavüz” kriterleri değişen yüzdelerle etkili oluyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com