Kategoriler
Özel Teknoloji

LED, LCD, OLED ve Plazma Arasındaki Farklar – Hangisi Daha İyi?

LED Nedir?

Işık yayan diyotlardır. LED (Light Emitting Diode) kelimesinin kısaltmasıdır. LED’ler elektrik enerjisini ışık enerjisine çevirmektedir. LED’lerin normal diyotlardan farkı ışık yaymasıdır. LED’lere dokunduğunuzda ısınmadığını hissedersiniz. İçerisindeki katkı maddeleri nedeni ile farklı renklerde ışık yayarlar. Beyaz, kırmızı,mavi, yeşil, sarı renkleri bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

LCD Nedir?

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birkaç yıl önce fiyatları ile dudak uçurtan LCD ekranlar, artık hemen hemen her eve girmiş durumda. Bilgisayar monitörleriyle başlayan LCD devrimi kısa süre içerisinde 100 cm üzerindeki televizyonlarla da birçok insanın beğenisini kazandı. Sıvı Kristal Ekran(Liquid Crystal Display) olarak adlandırılan LCD ekranlar, elektrik akımı ile kutuplanmanın oluşması prensibiyle çalışır. Daha önceleri kullanımı yaygın hale gelen vakumlu florasan ekranlardır.

OLED Nedir?

OLED ya da adının Türkçe açılımıyla Organik Işık Yayan Diyotlardır.OLED’i genel olarak diğer ekran teknolojilerinden ayıran özelliği yarıiletkenlerden geçen elektrik sayesinde ışığın oluşması ve ışığın ekranın alt katmanında yer alan yayıcı tabadaki deliklerine ışığın yöneltilmesiyle görüntü vermesidir.OLED teknolojisi bu sayede ışığın kaynağını ve renk dizilişini aynı anda kontrol ederek her pikselde uygun parlaklık ve tonlarda ışık aktarılmasını sağlar. Böylelikle OLED ekrana sahip cihazlarda çok daha parlak ve gerçek tonlara yakın renklerle güzel bir görüntü oluşur. Aynı zamanda her pikselin parlaklığı farklı bir şekilde ayarlanabildiği için OLED ekranlar diğer ekran teknolojilerine göre daha az enerji tüketirler.

OLED Ekran Nedir?

Plazma Nedir?

Plazma ekrana sahip televizyonlar görüntüyü doğrudan ekran hücrelerinden yayarlar. Bu özellik sayesinde ekran üzerine düşen görüntü karesi üzerinde detay kaybı ve keskinlik oluşmaz. Görüntü parçacıkları aynı zamanda doğrudan yansıdıkları için özellikle hareketli görüntülerde gözle görülür bir akıcılık meydana gelmektedir. Plazma ekranlar Led ekranlara oranla daha fazla enerji harcarken, LCD ekranlarla aynı miktarda güç tüketirler. Plazmalarda bir pikselin aydınlanması için tek bir plazma hücresinin aydınlanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Siyah görüntü o hücrenin sönmesi ile sağlandığı için siyah renkler gerçeğe bir hayli yakın görünür. Bununla birlikte siyah rengin bulunduğu hücrelerde yanma meydana gelmediği için yüksek oranda enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Aynı şekilde hücre içinden yansıyan ışığın şiddeti ayarlanarak enerji tüketimi azaltılmış olur. Çünkü hücrenin ışık canlılığı ve şiddeti kullanılan ya da ihtiyaç duyulan enerji ile doğru orantılıdır.

LED, LCD, OLED ve Plazma Karşılaştırması – Hangisi Daha İyi?

OLED ekranlar gün geçtikçe çoğalıyor. Peki hangisi daha iyi? Yazımızda hangi ekran türünün daha iyi olduğunu avantajlarını göstereceğiz.

Sponsorlu Bağlantılar

Enerji Tüketimi Karşılaştırması

Bazı LED ve LCDlerin güç tüketimi çok düşüktür fakat bazı Plazma modelleri LCDlerden dahada az güç tüketir.OLEDler daha verimli oldukça güç tüketimide azalabilir.

Enerji Tüketimi Karşılaştırması Sonucu: LED ve LCDler oldukça az enerji tüketir.

Çözünürlük Karşılaştırması

LCD piksellerini küçültmek plazmalara göre daha kolaydır.4K plazmalarda görme ihtimaliniz düşüktür.

Çözünürlük Karşılaştırması Sonucu: LCD Plazmalardan bu konuda daha iyidir.

Kontrast Oranı Karşılaştırması

Ekrandaki resmin en parlak bölümüyle en karanlık bölümü arasındaki farktır.Resim kalitesi çok önemlidir.Yüksek kontrasta sahip TV ler daha gerçekçi görüntüler sunar. OLEDler pikselleri kapatabildiğinden efektif olarak sonsuz kontrast oranına sahiptir.

Kontrast Oranı Karşılaştırması Sonucu: OLED bu alanda LCD ve PLAZMALARDAN daha iyidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Parlaklık Karşılaştırması

Oledlerde her piksel kendi ışığını oluşturur.LCDlerde ise arka aydınlatma kullanılır.Parlaklıkları arka ışığın ne kadar parlak yandığına bağlıdır.Sonuç olarak parlak ekran istiyorsanız LCD tam size göredir.Siyahın ortasında beyazbirkare görmek isterseniz OLED beyaz penceresiyle daha parlak görünecektir.
Plazmalar bu konuda iddalı değil ama parlaklık her şey değildir.

Parlaklık Karşılaştırma Sonucu: LCD,OLED iyi bir seçim. PLAZMA iddalı değildir.

Siyah Düzeyi Karşılaştırması

Plazmalar tamamen siyah olamazlar.LCDler arka ışığı kapatarak siyah görüntü yapabilir, ancak böylece ekrandaki resmi göremezsiniz.OLEDler pikselleri kapatabilir bu sebeple siyah düzeyler muhteşem bir şekilde yakındır.

Siyah Düzeyi Karşılaştırması Sonucu: OLED bu konuda üstün LCD ler ise tercih edilmez.

Motion Blur Karşılaştırması

OLED ve LCD ekranlar işleme seçeneklerini kapattığımızda nesneler hareket sırasında “motion blur” denilen bozulmaya uğrar.

Sponsorlu Bağlantılar

Motion Blur Karşılaştırması Sonucu: Plazmada böyle bir bozulma yoktur.

Tazeleme Oranı Karşılaştırması

Plazmaları LCD ve OLED ile karşılaştırmamız imkansızdır,çünkü resmi farklı şekillerde oluştururlar.

Tazeleme Oranı Karşılaştırması Sonucu: Karşılaştırmak imkansızdır.

İzleme Açısı Karşılaştırması

Plazmaların bazı modellerinde sahip oldukları kaplamalar nedeniyle çok uç açılarda bozulabilir.Hemen hemen tüm LCDler tam karşısına oturmadığınızda daha kötü görünürler. Bazı renkler farklı açıdan bakıldığında kaybolabilir.Şu anki OLEDler kavisli olduğu için her türlü görüntüyü göreceksinizdir.

İzleme Açısı Karşılaştırması Sonucu: Plazmaların açısı iyidir fakat LCD plazmayla yarışamaz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com