Kategoriler
İnceleme

NFC Nedir? NFC Geçmişi? NFC ile Nasıl ve Nerede Ödeme Yapılır? NFC Kullanımı

NFC Nedir

Anlamı yakın iletişim olan NFC ile artık kablosuz iletişimde yeni bir dönem başlıyor. Bu teknoloji ile iletişim kurmak için her iki cihazında NFC uyumlu olması gerekiyor. Aksi takdirde iletişim kurulamaz. Teknoloji devlerinin de destek verdiği bu teknoloji yakın zamanda yaygınlaşacağa benziyor.

Sponsorlu Bağlantılar

NFC yani Near Field Communication ve Türkçe ismiyle Yakın Alan İletişimi, yeni nesil bir kablosuz iletişim teknolojisidir. NFC teknolojisi temelde, NFC standartlarına uyumlu elektronik cihazlar arasında yakın mesafeli haberleşmeyi sağlar.

Near Field Communication yani kısaltılmış adıyla NFC olarak tabir edilen bu teknolojiyi üç kelimeyle tanımlayacak olursak; “kablosuz iletişim teknolojisi” olarak nitelendirebiliriz. Türkçeye çevrildiğinde yakın alan iletişimi anlamına gelen bu tanım az önce de belirttiğimiz gibi son dönemlerin akıllı telefonlarının pazarlanmasında “temassız ödeme olanağı” olarak belirtiliyor.

NFC Tarihçesi

2002 yılının sonlarında Sony ve Philips ortaklığında geliştirilmiş ve ISO/IEC tarafından 8 Aralık 2003 tarihinde standart olarak kabul edilmiştir. 18 Mart2004 tarihinde Nokia, Sony ve NXP tarafından NFC Forum, NFC teknolojisinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için kurulmuştur.

NFC Benzer Teknolojileri

Benzer kablosuz iletişim teknolojileri IrDA, Bluetooth, WiFi, ZigBee’den çok daha kısa mesafeli (2-4 santimetre kadar) bir menzile sahip olan teknoloji, Bluetooth ve WiFi gibi nispeten yeni iletişim teknolojilerinden daha düşük bir bant genişliği sunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

nfc

Kullanıcı Odağı

Bant genişliği ve menzilin darlığının temel nedeni kullanıcı tecrübesini iyileştirmektir. Zîrâ NFC teknolojisi, cihazların birbirlerine dokunacak kadar yaklaştıkları zaman etkin olmakta, ve cihazların birbirleri ile konuşabilmelerini ancak bu şartlar altında sağlamaktadır. Bu durum cihaz sahipleri için psikolojik rahatlık, kullanım kolaylığı ve de güvenlik sağlamaktadır.

Standartlar

Şu anda NFC ile ilgili Dünya çapında kabul edilmiş iki standart bulunmaktadır:

  • ISO/IEC 18092/ECMA-340 : Near Field Communication Interface and Protocol-1 (NFCIP-1)
  • ISO/IEC 21481/ECMA-352 : Near Field Communication Interface and Protocol-2 (NFCIP-2)

 

Şimdiye kadar cep telefonlarıyla alakalı birçok teknoloji hayatımıza girdi ve bu teknolojiler zamanla gelişerek farklı şekillerde karşımıza çıktılar. Ama durum bundan ibaret değil.

Hiç kullanılmayan, gereksinim duyulmayan ve zamanla hayatımızdan çekilen teknolojiler olduğu gibi, aynı zamanda akıllı telefonlarla beraber artık standart olarak sunulmaya başlanan özellikler de bulunuyor.

Yeni yeni hayatımıza giren ama aslında geliştirilme aşaması çok gerilere dayanan bir bağlantı teknolojisi olan ve son dönemlerde “temassız ödeme” şeklinde vurgulanan NFC teknolojisinin ayrıntılarına bakmadan önce ilk olarak küçük bir tanımlama yapalım.

Sponsorlu Bağlantılar

Her ne kadar son birkaç yıldır adını sık duymaya başladığımız bir teknoloji olsa da, aslında NFC’nin geçmişi 2002’lere dayanıyor. Öncelikli olarak Philips ve Sony gibi teknoloji devi iki firmanın beraber geliştirmeye başladığı bu teknoloji 2003 yılının Aralık ayında standart olmuş ve Mart 2004’te de başta Nokia olmak üzere NXP (yonga üreticisi) ve Sony ile beraber kurulan NFC Forum sonucunda bu teknoloji daha da geliştirilebilir hâle geldi.

Bu teknolojinin diğer kablosuz bağlantılardan (802.11 b/g/n ya da Bluetooth gibi) ayrıldığı birçok nokta var. Bunlardan biri çekim mesafesi. NFC’de bu çekim mesafesi çok kısa, yaklaşık 2-4 cm arası. Çekim mesafesinin bu şekilde, az olması bant genişliğini de önemli bir oranda kısıyor. Bant genişliği anlamında da az önce parantez içerisinde belirttiğimiz kablosuz bağlantı teknolojileri oldukça üstün. Çünkü NFC’nin geliştirilirken belirlenen kullanım amacı diğer kablosuz bağlantı teknolojileri gibi değil. 13.56 MHz gibi bir çalışma frekansına ek olarak kısa iletişim mesafesinin sağladığı bir düşük enerji tüketimi de var. Aktarım hızı ise 424 Kb / sn.

NFC’nin Kullanım Amacı

Kullanım amacı farklı olduğundan dolayı diğer kablosuz bağlantılarla kıyaslanmaması gerektiğini belirtmekte yarar var. 802.11 b/g/n, Bluetooth teknolojilerini uzun mesafeli iletişim, dosya gönderimi işlemlerini gerçekleştirmek için tasarlanırken NFC ise kısa mesafeli olarak telefonların temassız ödeme yapabilmesi adına hazırlanmış. Konu içerisinde “ödeme” gibi bir ibare girdiğinde hâliyle güvenlik de ön plana çıkıyor. İşte mesafenin kısa olarak tutulmasının asıl sebebi de aslında bu güvenlik. Temassız ödeme yapabilmek için cihazları neredeyse birbirine dokunduracak seviyede (az önce de belirttiğimiz gibi, 2-4 cm kadar) yakınlaştırdığınızda işlem gerçekleştiriliyor. NFC’nin hedeflerinin başında (her geçen gün beklenene daha fazla yaklaşılıyor ve yeni akıllı telefonların birçoğunda sunuluyor) arasında kredi kartlarını ve nakit ödeme gibi işlemleri geliyor.

Kullanım amacı evet şu an için ödeme hususunda. Fakat ilerleyen dönemlerde akıllı evlerde kapıların açılması gibi bir işlem bile üstlenebilir. Ya da benzer birçok şeyi düşünebilirsiniz. NFC’nin iki farklı standardı var. Bunlar; Near Field Communication Interface and Protocol-1(NFCIP-1) ve Near Field Communication Interface and Protocol-2 (NFCIP-2) Bunu da ufak bir dipnot olarak belirtmekte yarar görüyoruz.

Ödeme Nasıl Yapılır?

Tanımlamaları ve NFC’nin amacından bahsettikten sonra biraz da çalışma prensiplerinden söz edelim. Şu an yeni geliştirilen ve üretilmeye başlanan birçok akıllı telefonda artık NFC teknolojisine yer veriliyor ve bizim de geçtiğimiz dönemlerde incelediğimiz birçok modelde NFC var. Bunlardan biri de Nokia’nın 700 modeli.

Sponsorlu Bağlantılar

Elbette çift taraflı bir iletişim kurulduğundan dolayı bunu örnekleyecek olursan en basit şekilde bir kişinin arkadaşına bir kitap vermesi gibi düşünülebilir. Kitabı veren kişi verici, kitabı alan ise alıcı konumunda. Yani temel prensip alıcı ve verici olmak üzere iki yönlü bir iletişim. Radyo frekanslı tanıma özelliği ile çalışan bu sistemin bir diğer önemli avantajı da hızlı olması. Çünkü ödeme sırasında müşteri beklemeye tahammül edemez. (Hele ki bir bayanla alışverişe çıkıp, seçim sırasında çok beklediyse : )) 100 ms olarak belirtilen tepki süresi ödemelerin zamanını çok önemli bir oranda azaltıyor. 13.56 MHz frekansında çalışma sebebi de tüm dünyada bu frekansın boş olması ve hiçbir teknoloji tarafından kullanılmıyor olması. Alıcı ve vericiyi belirtmiştik. Bunlardan yalnızca birinde güç ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Yani bir cihazın pilli ya da enerjiye bağlı olması yeterli. Öte yandan NFC’nin QR kodlar benzeri bir sistemi de var. Yani satın alacağınız herhangi bir cihaza dair bilgileri NFC’li cihazınızı ürüne yaklaştırarak rahatlıkla elde edebilirsiniz.

NFC Teknolojisini Destekleyen Firmalar

Her ne kadar bu teknoloji ülkemiz için yeni olsa da ABD’de bir süredir aktif bir şekilde kullanılıyor. Ancak son dönemlerdeki gelişmeler ve telefon üreticilerinin bu teknoloji üzerinde daha fazla durmasından mütevellit kullanım ve yaygınlaşma ivme kazanarak devam ediyor. Bu şekilde giderse üretilecek tüm akıllı telefonlarda kullanılması beklenen NFC teknolojisi 2014 yılı geldiğinde yani iki sene sonra beş telefondan birince yer alacağına dair istatistik rakamlar var, daha doğrusu tahminler. Bu da iki yıl sonra nakit işlemlerin önemli bir oranda azalıp, banka ya da kredi kartlarının da kullanımın önemli bir seviyede gerileyeceği anlamına geliyor. Operatörlerden en büyük adım NFC ile ilgili olarak Turkcell ve Avea tarafndan geldi. Turkcell, T20 olarak isimlendirilen ve faturaya yansıyan aylık bir artış sayesinde düzenli bir ödeme sonrasında satın alabileceğiniz bu ürüne NFC teknolojisi adapte edildi. Aynı zamanda çeşitli kampanyalar yaparak da NFC’nin gelişimi için üzerine düşen görevi başarıyla yerine getiriyor.

http://www.turkcell.com.tr/bireysel/kampanyalar/Sayfalar/ceptcuzdanbonuskampanyasi.aspx Banka tarafında ise Akbank, Garanti yine desteği veren önemli firmalardan.

Şu an ülkemizde bu teknolojiyi kullanabileceğiniz seçenekler arasında ilk olarak Visa kartlar geliyor. Firmanın “göster ve geç” olarak tanımladığı bu teknolojide 35 TL’lik ödeme sınırı konuluyor. Yani en fazla yapabileceğiniz ödeme 35 TL. Bunun tek sebebi güvenlik. Açıkcası daha yüksek meblağlarda ödemeler için şu an bu teknolojiye güvenilmiyor. Hem de bizim gibi parasını yastığın altında saklayan bir millet için bu teknolojiye adaptasyon süreci biraz daha uzun sürecek gibi. : ) Visa’nın payWave’ine dair detaylı bilgili aşağıdaki bağlantı üzerinden erişebileceğiniz web sayfası sayesinde öğrenebilirsiniz.

http://www.visa.com.tr/tr/bireysel_kartlar/visa_paywave.aspx Buna ek olarak Visa payWave’in desteklendiği birçok firma var. Bunlara da aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

http://www.visa.com.tr/tr/bireysel_kartlar/visa_paywave/visa_paywave_i%C5%9Fyerleri.aspx Diğer bir destekleyen firma ise MasterCard. MasterCard bu teknolojiyi PayPass olarak isimlendiriyor ve “Ödeme yapmanın en hızlı ve en kolay yolu” olarak tanımlıyor.

Yine 35 TL’lik sınır var ve diğer ayrıntılar aşağıdaki bağlantıda.http://www.mastercard.com/tr/personal/tr/findacard/paypass.html Teknolojiyi destekleyen firmalar (bankalar, mağazalar, operatörler) NFC’nin çok daha ileri gitmesi için bütün çalışmaları titizlikle yapıyorlar. Daha iyisi yapılabilir mi, evet yapılabilir. Fakat şu an için firmalar ortak çalışmalarda da sadece kendi bünyelerinde de çeşitli bonus kampanyaları (bankalar) Cep T-Cüzdan (operatör, Turkcell) hazırlıyorlar ve gelişim için bunları yapmaları şart.

Gelecekte az önce de bahsettiğimiz gibi ödemeler dışarısında da farklı işlemler için bu teknolojiyi kullanabiliriz. Ama öncelikle ödeme konusunda bir şekilde yaygınlaşması gerek. Fakat biz yine de ilerleyen dönemlerde kullanılması beklenen alanları belirtelim.

  • Otobüs, metrobüs, vapur gibi toplu taşıma araçlarında. Ayrıca biletlerde, yani ulaşımda.
  • Barkod okuma sayesinde ürün özellikleri ve diğer aynı sınıftaki ürünlerle kıyaslama, yani yine satın alma.
  • Çeşitli kilitlerin açılması. (kapı, kasa, otomobil vs.)

Bir diğer önemli destek de Google tarafından geliyor. Firmanın geçen sene duyurduğu ve Wallet olarak isimlendirdiği proje sayesinde de yine ödeme gerçekleştirilebiliyor ve bu teknoloji sayesinde bazı ülkelerdeki mağazalarda puan sistemine yer veriliyor. Böylece ödeme yapıldıktan sonra bulunulan kısımda bir puan sistemi devreye giriyor ve işte bu puan sonra daha sonra aynı mağazadan alışveriş yapanlara rehberlik ediyor. Son olarak konuya dair kişisel görüşümü belirtmek istedim;

Konu içerisinde de sık sık belirttiğim gibi gelişim ve kullanım için önemli bir süre gerekiyor. Çünkü işin içerisinde operatörler, cep telefonu üreticileri, bankalar ve bunlar haricinde de birçok farklı sektörden firmalar yer alıyor. Dolayısıyla bu gelişim ve yaygınlaşma için önemli bir süre gerekiyor. Tarih olarak verilen raporlara ve istatistiklere göre 2014 yılında her beş telefondan birinin NFC destekleyeceği belirtiliyor. Evet; bu aşamada telefon üreticileri artık görevlerini yapıyorlar, sıra diğer kurum ve kuruluşlarda. Onların da hızla yaygınlaştırma için çeşitli kampanyalar yapması, desteklenen sayısının arttırılması yolunda emin adımlar atmaları şart. Kısacası az önce saydığımız ve onlar dışarısında kalan ve herhangi bir şekilde NFC ile temas içerisinde olan / ileride de bu teknolojiyi bir şekilde kullanacak olan firmaların destek hep beraber olup çalışmalar yapmaları gerekiyor. Destek haricinde de elbette insanların bu teknolojiyi tanıması için bilinçlendirme çalışmaları yapılabilir, teknoloji tüm detaylarıyla anlatılabilir. En analog şeylerin bile dijitalleştiği bir dönemde olduğumuzdan dolayı bu teknolojinin ilerleyen yıllarda hayatımızda çok fazla yer kaplayacağına dair kuşkum yok. Ödemeler haricinde de farklı alanlarda kullanılabilir olması NFC’i daha da önemli bir yerde kılacak. Yani kapıların açılması, toplu taşıma araçlarında kullanılması vs. bunlar ileri ki aşamalar ama yine de inşallah hep beraber göreceğiz neler olacağını.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com