Kategoriler
Android Özel

Android Telefonda Şarj Çabuk Bitiyor Neden? Çözüm ve Öneriler

Android Telefonlarda Şarjın Bitmesine Neden Olan Etkenler

Türkiye’de Android işletim sistemli başta Samsung, HTC, Huawei, Sony, LG, Lenovo, Motorola başta olmak birçok akıllı telefon modeli var. Birçok insan kendine akıllı telefon alırken önceliği bataryaya vermez. Halbuki bir telefon ne kadar iyi olursa olsun gün içinde şarjı bitiyorsa bütünn özellikleri göz ardı edilir. Örneğin Facebook ya da YouTube’da hiç takılmadan geziniyor ve iyi zaman geçiriyorsunuz. Eğer 1 saat sonra şarj uyarısı verirse bütün keyfiniz kaçar. Bir Powerbank taşımak çözüm olabilir ama uzun vadede sürekli yanınızda bulundurmak sıkıcı ve zahmetli olabilir. Peki ne yapmalı?

Sponsorlu Bağlantılar

Bunu 2 farklı şekilde anlatmak istiyorum;

1 – Yeni Telefon Alacaklara Tavsiyeler

2 – Şarjı Çabuk Biten Telefonu Olanlara Tavsiyeler

Yeni Telefon Alacaklara Tavsiyeler

Eğer kendinize bir akıllı telefon satın alacaksanız öncelikleriniz olmalı. Bu konuda daha önce detaylı yazılarımız olmuştu. Aşağıda bu yazılarımızı bulabilirsiniz ama ben yine kısaca değineyim. Yeni bir telefon satın alırken dediğimiz gibi öncelikleriniz olmalı. Bunları ikiye ayırabiliriz. Birisi mecburi kriterler diğeri ise keyfi kriterler. Mecburi yani olmazsa olmaz kriterlerden birisi de bataryadır.

Akıllı Telefon Alma Rehberi

Yeni Bir Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler

Ama şarjı çabuk bitmesin diye illa bataryası yüksek olan bir model alacaksınız diye bir şart yok. Zaten bataryalar telefonların ebatlarına göre belirlendiği için böyle yapmaya kalktığınızda bunalırsınız. Bu nedenle özellikle “Ekran – İşlemci – RAM – Batarya” özelliklerinin uyumuna dikkat etmelisiniz.

1 – Ekran

Eğer ekranda çok fazla netlik aramıyorsanız HD ekran bataryadan en az yiyen ekrandır. Ekran çözünürlüğü ve piksel yoğunluğu arttıkça bataryaya zararı da o kadar çok olur. Bu nedenle size tavsiyem HD yani 1280×720 piksellik bir ekranlı telefon almanız.

2 – RAM

RAM, ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir. Ama şu an için bir telefonda size tavsiyem en az 3GB ram olsun.

Sponsorlu Bağlantılar

3 – İşlemci

İşlemci konusu biraz karışık. Eğer mümkün ise direk 8 çekirdekli değil de 4+4 çekirdekli işlemcili bir telefon olsun. Ayrıca işlemci yonga seti eğer Snapdragon ise 400 serisi olmasın. En az Snapdragon 600 serisine sahip olsun.

4 – Batarya

Son olarak bataryanın olması gereken kapasitesi en az 5 inç için 3000mAh, 5.5 inç için 3300mAh olsa iyi olur. Özellikle 3000mAh altı bataryalı telefonları sakın almayın.

Şarj Süresini (Pil Ömrünü) Uzatmak İçin İpuçları

Şarjı Çabuk Biten Telefonu Olanlara Tavsiyeler

Bu konu biraz daha teferruatlı. Eğer bataryası (şarjı) çabuk biten bir telefonunuz varsa bunun birçok sebebi olabilir. Mümkün olduğunca kısa anlatmaya çalışacağım.

Müzik Dinlemek

Eğer fazla müzik dinleyen birisi iseniz müziklerinizi kulaklık ile dinlemenizi öneririz. Hoparlörden dinlenildiği zaman şarj daha çabuk biter.

Ekran

Telefon ekran çözünürlüğü HD dahi olsa şarja en çok darbeyi vuran ekrandır. Eğer Full HD, 2K gibi daha yüksek çözünürlükteki ekrana sahip bir telefonunuz varsa o zaman ekran parlaklığınız otomatik yapmanız en iyisi. Eğer otomatik ekran parlaklığına aldığınızda dahi ekran fazla parlak ise el ile daha da düşürün. Böylece şarj daha uzun gidecektir.

Sponsorlu Bağlantılar

Canlı Duvar Kağıtları

Eğer telefonunuzun ekranında canlı duvar kağıdı kullanıyorsanız o zaman şarjınızı idam sehpasına çıkarmışsınız demektir. Hemen kaldırın. Kısacası ekran animasyonlu hiçbir şey olmasın.

Android Telefonların Şarjı Neden Çabuk Bitiyor?

Hava Durumu Uygulamaları

Ekranda hava durumu uygulaması varsa bunu kapatmanızı öneririm. Çünkü hava durumu uygulamaları sürekli arka planda çalışırlar ve sürekli bir şarj tüketimi içindedirler. Telefonun konum özelliğini de kullanıkları için telefonun anasını ağlatırlar. Zaten hava durumu uygulamasına ihtiyacınız yok. İhtiyacınız olduğunda anında konumunuz için hava durumu tahminlerini öğrenebiliyorsunuz.

Şarjı Çabuk Bitiren Uygulamalar

Telefonun donanımından kaynaklanan şarj sorununa bir de aşırı pil tüketen uygulamalar eklendi mi seyreyle cümbüşü. Maalesef şarjınızı gereğinden fazla tüketen birçok uygulama var. Bunların hepsi de popüler uygulamalar. Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, Skype, Google Haritalar ya da Yandex Navigasyon gibi navigasyon uygulamaları, Facebook Messenger, Shazam gibi uygulamaların yanı sıra başta online oynanan oyunlar ve büyük boyutlu oyunlar. Bunları kullanmayın diyemeyiz ama kullanmadığınız zamanda arka planda çalışmadığında emin olun.

Bunun için pil tüketim oranlarına bakın. Böylece telefonunuzda bataryayı en çok tüketen etkenleri görebilirsiniz. Bu konuda telefonu yormayan bir arka plan uygulamalarını kapatma uygulaması yükleyebilirsiniz.

Android Telefonun Şarjını Bitiren ve Yavaşlatan Uygulamalar

Wi-Fi, Mobil Veri, Bluetooth, GPS

Bluetooth ve GPS özelliklerini kullanmadığınız zamanlarda kesinlikle kapatın. Ayrıca eğer telefonunuzun interneti varsa önceliği mobil veriye verin. Yani mecbur kalmadığınız sürece Wi-Fi kullanmayın. Çünkü Wi-Fi şarjı daha çabuk tüketiyor. Ayrıca internete ihtiyacınız yoksa telefonunuzun internetini ve Wi-Fi da kapatın.

Sponsorlu Bağlantılar

E-Posta Denetim Sıklığı

Telefonunuza bir e-posta kurulu ise bunun denetim periyodunu artırın. Böylece denetleme aralığı arttığı için telefonunuzu daha nadir kullanacaktır.

Ortam Sıcaklığı

Bir telefon bataryasında sıcaklık arttıkça kayıpta artar. Bu nedenle telefonunuzu mümkün olan en az sıcaklıkta bulundurmaya özen gösterin. Örneğin bir laptopun fanının olduğu yere telefonu koyarsanız şarjı kendiliğinden bitebilir. Ayrıca telefonunuzu doğrudan Günş ışığı altında bırakmayın.

Telefon Kılıfı

Telefon kılıfını varsa ve telefonunuz bu kılıf içinde ısınıyorsa ya da daha sıcak oluyorsa o kılıfı kullanmayın. Eğer mümkünse osğuk tutacak bir kılıf bulun.

Gece Modu

Geceleri uyurken telefonu güç tasarruf moduna almanızı öneririm. Örneğin Asus marka telefonlarda güç tasarrufu modunda zamanlama özelliği var. Bu zamanlama özelliğini kullanarak mesela saat 00-08: arasını en yüksek tasarruf moduna alarak şarjın neredeyse hiç tükenmemesini sağlayabilirsiniz. Böylece yaptığınızda 7-8 saat neredeyse %2 şarj ya gidiyor ya gitmiyor.

Antivirüs ve Sistem Optimize Uygulaması

Genellikle telefonlarda 1 tane antivirüs bir tane sistem bakım uygulaması vardır. Yani ayrı ayrıdır. Bunların her ikisini de yapan ve telefonu yormayan bazı uygulamalar var. Clean Master ya da Security Master gibi uygulamalar detaylı işlem yaptıkları için faydadan çok zararları dokunuyor. Bu nedenle AVG AntiVirus for Android ya da Türkçe ismi ile AVG Antivirüs Programı Android uygulamasını öneriryorum. Eğer buna benzer bir uygulamanız varsa onu da kullanabilirsiniz. Ama sürekli olarak arka planda virüs, zararlı yazılım, gereksiz dosya v.b. taraması yapan uygulamalardan uzak durun.

Sponsorlu Bağlantılar

Önyüklü Uygulamalar

Telefonunuzda kullanmadığınız ama telefon ile birlikte yüklü olarak gelen uygulamaları devredışı bırakın ya da silin. Örneğin Google Hangouts, Google Play Film, Asus Do It Later, Asus ZenFlash Camera, Asus ZenCircle, Samsung Galaxy Apps, Microsoft OneDrive, Samsung Link v.b.

Bataryayı Kalibre Etme

Telefonunuzun şarjını tamamen bitirin. Şarjı bittiği için kapanan telefonu birkaç kez açmaya çalışın ve tamamen bittiğinden emin olun. Sonrasında telefonu şarja takın ama açmayın. Kapalı bir şekilde %100 şarj edin. Daha sonra şarjdan çıkarıp telefonu açın. Telefonu böylece kalibre etmiş olursunuz.

Sonuç

Yukarıda bahsettiğimiz yöntemler biraz uzun olduğu için zahmetli olduğunu düşünmeyin. Sadece bir defalığına yapılacak ve sonrasında batarya konusunda sıkıntı yaşamayacağınız durumlar. Bu nedenle bu hususları dikkatlice yapmanızı öneririm.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com