Kategoriler
Donanım

Ev Grubu Oluşturma, PC Ekleme, Şifre Değiştirme

Windows 10’da Paylaşımlı Ağ Nasıl Kurulur?

Dosya paylaşımı günümüzde çok yaygın bir şey. Belgeler, fotoğraflar, videolar gibi bazı dosyaları bir cihazdan diğer cihazlara aktarmamız gereken birçok durum ortaya çıkıyor. Cep telefonlarında, Bluetooth v.b. yollar kullanılarak yapılabilir. Fakat bilgisayarda dosya paylaşımı nasıl olacak? USB Flash Bellek kullanarak dosyaları bir bilgisayardan diğerine aktarabilirsiniz. Ancak aynı dosyayı birden fazla bilgisayar ile paylaşmanız gerekiyorsa bunu yapmak iyi bir fikir olmaz. Özellikle birden çok kişinin birlikte çalıştığı ve her zaman aralarında dosya aktarmaya ihtiyaç duyduğu işyerlerinde.

Sponsorlu Bağlantılar

Bu durumda şimdiye kadar ki en iyi fikir Ağ paylaşımıdır. Dosyaları paylaşılan bir ağ üzerinden farklı bilgisayarlar arasında paylaşabilirsiniz. Ancak önce size paylaşılan bir ağın tam olarak ne olduğunu öğrenmek için Ağ paylaşımını kısaca anlatalım.

Ağ Paylaşımı Nedir?

Ağ paylaşımının Windows 10’da nasıl kurulacağına atlamadan önce Ağ paylaşımının ne olduğunu biliyor musunuz? Ağ Paylaşımının kısaca tanımlarsak; dosyaları yerel bir ağa bağlı farklı cihazlar arasında paylaşmanızı sağlayan bir işlemdir. Yani her ikisi de aynı yerel ağa bağlıysa bir Sistemden diğerine fotoğraf, video, döküman gibi herhangi bir veriyi paylaşabilirsiniz. Aslında paylaşılan bir ağda kaynakları da paylaşabilirsiniz. Örneğin bir ofiste paylaşılan bir ağa yazıcılar veya tarayıcılar gibi ortak kaynaklarla bağlı birçok bilgisayar olabilir.

Windows 8 İle Windows 7 Bilgisayarı Kablo İle Birbirine Bağlama Nasıl Olur?

Ağdaki herhangi bir bilgisayar belgeleri yazdırmak için yazıcıya komut verebilir. Bu durum daha ekonomiktir. 10 bilgisayar, tek bir yazıcıyı kullanabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Windows 10’da Ağ Paylaşımı Kurulumu (Resimli Anlatım)

Ağ paylaşımı küçük işletmeler için veya küçük yerel ev ağı için dosyalara, klasörlere ve kaynaklara birden fazla cihazdan kolayca erişmek için oldukça yararlıdır. Şebeke paylaşımı hakkında artık bir fikre sahip olduğunuza göre Windows 10’da adım adım paylaşılan şebekeyi nasıl kuracağınızı size açıklayayım.

Windows 10 “Ev Grubu (Home Group)” yerel ağ aracılığıyla ağ paylaşımını sağlar. Ev Grubu bir yerel ağa bağlı bilgisayarlar grubudur. Dosyaları ve klasörleri farklı bilgisayarlar arasında paylaşmanızı sağlar. Ev Grubu varsayılan ayarı paylaşılan dosyayı düzenlemeye izin vermiyor. Yalnızca dosyaları açıp görüntüleyebilirsiniz. Ama diğer bilgisayarların değişiklik yapmasına izin vermek istiyorsanız paylaşım ayarlarından bunu değiştirmelisiniz. Erişim amacıyla bir şifre ayarlayarak Ev Grubu ağını koruyabilirsiniz.

Windows İçin En İyi Uzaktan Erişim (Bağlantı) Programları

Ayrıca bağlı cihazların Ev Grubu’na bağlanmak için aynı işletim sistemine sahip olması işlemi kolaylaştıracaktır. Aşağıda Windows 10 üzerinde “Ev Grubu” aracılığıyla paylaşılan ağın kurulmasıyla ilgili adımlar bulunmaktadır.

Ev Grubu Nasıl Oluşturulur?

1 – Öncelikle “Ev Grubu” oluşturmadan önce aygıtınızın “Internet Protokolü Sürüm 6 (TCP/IPv6)” üzerinde çalıştığından emin olmanız gerekir.

2 – Bunun için “Denetim Masası > Ağ ve Paylaşım Merkezi” yolunu izleyin. Karşınıza çıkan sayfada bağlı olduğunuz internet ağına tıklayın.

Sponsorlu Bağlantılar

3 – Sonraki küçük pencerede “Özellikler” butonuna tıklayın.

4 – Karşınıza çıkan yeni küçük pencerde “Internet Protokolü Sürüm 6 (TCP/IPv6)” seçeneğinin karşısındaki kutucuğun işaretli olup olmadığını kontrol edin. Eğer işaretlenmemiş ise işaretleyin.

5 – Artık bilgisayarınızda “Ev Grubu” oluşturmak için hazır. Bunun için “Denetim Masası > Ev Grubu” yolunu izleyin. Ya da “Denetim Masası > Ağ ve Paylaşım Merkezi” yolunu izleyin. Ekrandaki “EvGrubu: Oluşturmaya hazır” yazısına tıklayın.

6 – Bundan sonra Ev Grubu Oluştur butonuna tıklayın. Eğer bu seçeneği göremezseniz bilgisayarın başka bir ev grubuna bağlı olma ihtimali var demektir. Bu yüzden önce ev grubundan ayrılın ve ardından yeni bir ev grubu oluşturma seçeneği görürsünüz.

7 – Bir sihirbaz başlatılacak ve yalnızca İleri düğmesini tıklamanız yeterli olacaktır.

8 – Bir sonraki butonu tıkladıktan sonra bir şifre karşınıza çıkacaktır. Bu koruma şifresidir ve bu “Ev Grubu”na bağlanmak için kullanıcının bu şifreyi girmesi gerekir. Bu nedenle pencerenin verdiği şifreyi not edin ve “Bitti” butonuna tıklayın. Ev grubu paylaşılan ağ başarıyla oluşturuldu.

Sponsorlu Bağlantılar

Oluşturulan Ev Grubu’na Bilgisayar Ekleme

Ev Grubu’nu başarıyla oluşturduğunuza göre bu Ev Grubu’na diğer bilgisayarları ekleyebilirsiniz. Ev Grubu’na bir bilgisayar eklemek için bilgisayarın aynı ağa bağlı olduğundan emin olun. Bağlıysa aşağıdaki adımları izleyin;

Dizüstü Bilgisayarda Kablosuz Ağ (Wi-Fi) Sürekli Kopuyor

1 – Arama bölümüne Ev Grubu yazın ve Enter tuşuna basın. Katıl butonunu en altta görebilirsiniz.

2 – Bir kurulum sihirbazını başlatılacak. İleri butonuna tıklayın ve diğer bilgisayarlarla paylaşmak istediğiniz bölümleri seçip İleri butonuna tıklayın.

3 – Sonraki aşamada Ev Grubu’nun şifresini soracaktır. Bu nedenle Ev Grubu’nu oluştururken size verilen şifreyi yazmanız gerekli. Sonrasında İleri butonuna tıklayın.

4 – Son olarak “Bitti” butonuna tıklayın. Böylece bilgisayar Ev Grubu’na bağlanacaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

Ev Grubu Ağının Parolasını Değiştirme

Ev Grubu oluştururken otomatik olarak üretilen şifrenin oldukça karmaşık olduğunu ve hatırlanması zor olduğunu gördünüz. Ev grubunun şifresini değiştirmek isterseniz bunu aşağıdaki adımları izleyerek kolayca yapabilirsiniz.

1 – “Denetim Masası > Ev Grubu” yolunu izleyin.

2 – Şimdi Parola değiştir seçeneğine tıklayın.

3 – Parolanın değiştirilmesinin eklenen tüm bilgisayarların bu Ev Grubu’ndan bağlantısının kesileceğini bildiren bir istem penceresi görüntülenir. Şifreyi değiştir seçeneğini tıklamanız yeterlidir.

4 – Şimdi otomatik olarak oluşturulmuş yeni bir şifre görüntülenecek. Bu şifreyi yeni şifre olarak atamak isterseniz İleri butonuna tıklayın. İstediğiniz şifreyi girdikten sonra İleri butonuna tıklayın.

Sonuç

Böylece paylaşımlı bir ağ kolayca kurulabilir. Bu ağa yeni bilgisayarlar ekleyebilir ve gerekirse şifreyi değiştirebilirsiniz. Ev grubu oluşturduktan sonra paylaşılan ağ üzerinden fotoğraf, video, belge, yazıcı gibi farklı içeriğe erişimi de değiştirebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com