Kategoriler
İnceleme

Huawei Mate 10 lite İnceleme

Huawei Mate 10 lite İnceleme (Detaylı)

Huawei Mate 10 lite inceleme yazımızda Huawei’in amiral gemisinin düşük özelliklerine sahip modelini ele acağız. Son zamanlarda teknoloji haberlerini takip ediyorsanız muhtemelen Huawei’nin Apple’a savaş ilan ettiğini fark etmişsinizdir. Çünkü Çinli firma, cihazlarının bir iPhone’dan daha iyi olduğunu kanıtlamak istiyor. Aslında Samsung, şu anda bir numaralı telefon üreticisi olduğu için bu biraz şaşırtıcı olsa da Apple’ın daha fazla dikkat çeken bir marka olduğu da aşikar.

Sponsorlu Bağlantılar

Huawei Mate 10 Lite Özellikleri ve Fiyatı

Tasarım ve Ekran İnceleme

Orta menzilli Huawei Mate 10 Lite beklentileri yüksek tutuyor. Uçtan uca ekran, dört kamera v.b. özellikleri insanların dikkatini çekmeyi başarıyor. İlk ve en önemlisi şu ki Huawei’nin ambalajlama şekli biraz kötü. Huawei Mate 10 Lite’ın elde bıraktığı his şaşırtıcı bir deneyim. Özellikle mavi sürümde cihazın arkası özellikle Xiaomi Mi Note 4’ü hatırlatırken ön taraf daha pahalı cihazlarda olduğu kadar modern. Uçtan uca ekran, üstte ve altta çok küçük çerçeveler çok güzel.

Sağladığı premium hissenin yanı sıra Mate 10 Lite’ın pilleri de dahil olmak üzere sadece 164 gramlık ağılığıyla taşıması oldukça kolay. Bu, iPhone 8 Plus (202 gram) ve Samsung Galaxy S8+’dan (173 gram) daha hafif olmasına ve iPhone 8 Plus’dan daha büyük bir ekrana, Samsung Galaxy S8+’dan daha küçük bir ekrana sahip.

72.5 x 156.2 x 7.5 mm ve ekran-gövde oranı %83 olan Çinli firma, diğer kenardan kenara ulaşmak için hala geliştirmelere yer olmasına rağmen Galaxy S8+ telefonlar gibi tasarım açısından oldukça iyi bir iş başarmış. Örneğin iPhone 8 Plus’dan (%67.4) iyi olmasına rağmen ancak daha büyük bir 6.2 inçlik ekrana sahip olan Galaxy S8+’ın (%84) altınkda kalmış.

Huawei’nin her şey için takıntısı Apple’ı ilk kez gördüğünüzde farkedebilirsiniz. Kutunun kenarındaki heybetli bir “Huawei Design” yazısı ile Çinli üretici “Designed by Apple in California” ile Apple’ı bu alanda da takip ediyor gibi görünüyor. Ancak daha önce de söylediğimiz gibi ambalaj açısından önemli farklılıklar var.

Sponsorlu Bağlantılar

iPhone 6s Plus gibi bir büyük hoparlör ızgarası, bir şarj yuvası ve yandaki kulaklık jakı gibi telefonun kendisinde de Apple tasarım ipuçlarının yanı sıra eski iPhone modellerinden birine benzeyen alt kısım var. Tasarım açısından beğenmediğimiz iki şey var. İlk olarak ön taraftaki Huawei logosu. İkincisi mavi gövdedeki siyah anten çizgiler çirkin. Bu aslında tasarım açısından Apple’dan kopyalanması gereken alanlardan biri. Bunları üst ve alt kenarlara taşımalı veya kurtulmak için farklı bir yol bulunmalı.

Performans İnceleme

Huawei Mate 10 Lite kesinlikle bir güç model değil. Donanımı kesinlikle onu son teknoloji cihazlara rakip olarak öneremeyiz ama işini şaşırtıcı derecede iyi yapar. Her şeyden önce 5.9 inç boyutunda ve 407 ppi ile 1080×2160 piksel çözünürlüğe sahip IPS ekran var. Huawei, koruma seviyesi hakkında hiçbir şey söylemiyor ancak en azından Gorilla Glass 3’ü veya eşdeğer bir teknolojiyi kullandığını düşünüyoruz. Metal gövde de cam ile karşılaştırıldığında büyük bir artı.

Huawei, bu orta sınıf modeli Qualcomm’un orta menzil Snapdragon serisine karşı yarışan orta menzilli bir işlemci ile donattı. Aşağıdaki gibi bir 8 çekirdekli (4 x Cortex-A53 2.36GHz + 4 x Cortex-A53 1.7GHz) konfigürasyonunda Mate 10 Lite’a güç veren dahili Kirin 659 işlemci. Çip, 4 GB RAM ve 64 GB depolama ile eşleştirilmiştir. Ayrıca microSD kart desteği ile hafıza artırılabilir.

Kamera İnceleme

İlk bakışta bu donanım yapılandırması kesinlikle arzulanan çok şeyi geride bırakıyor ama aslında o kadar da kötü değil. Süper zorlu bir oyun başlatmazsanız ve her gün yaptığımız tipik aktiviteler için bu cihaz yavaş değil yeterli. Limitini gösterdiği ve gerçekten bir desteğe ihtiyaç duyduğu tek yer kamera performansı. Huawei, bu modelinde herkesin dikkatini çekmek için oldukça sıra dışı bir yola başvurdu. Mate 10 Lite, tam dört farklı kamera ile (ikisi önde ve ikisi arkada) geldi. Bu kağıt üzerinde harika görünse de gerçek hayatta pek etkileyici değil.

Ön kamera 13 megapiksellik ve 2 megapiksel birimlerden oluşuyor. Arka ise 16 megapiksel + 2 megapiksel. İkincil bir kameraya neden ihtiyaç duyuluyor? Analog yakınlaştırma için ek bir telefoto lens ekleyen Apple ile kıyaslandığında Mate 10 Lite, fotoğrafların portre modunda çekimi sırasında çekilen fotoğrafların derinlik efekti için ikincil kamerayı kullanır. Bazı telefonların yazılım hileleri ile uyguladıkları bulanıklık etkisi, bu Huawei akıllı telefonun ikincil lensi tarafından üretiliyor ve sonuç yine kağıt üzerinde daha iyi ama gerçekte iyi değil.

Sponsorlu Bağlantılar

Mate 10 Lite, mükemmel ışık koşulları mevcut olduğunda ortalamanın üzerinde net fotoğraflar çekiyor. Canlı renkler, iyi renkler ve kontrast. Ancak neredeyse her çekimde sadece ortalama detay kalitesi fark edilebilir. Kameranın kullanıcı arabirimindeki bir geçişle hızlıca açılabilen portre modu, gerçekten de güzel bir derinlik efekti ekliyor. Fakat burada bazı optimizasyonlar da gerekli. Çünkü bazen bulanıklık nesnenin büyük bölümlerini kaplıyor. Düşük ışık koşullarında kameranın performansı düşüyor. Gürültü inanılmaz can sıkıcı olurken renkler daha koyulaştıkça renkler daha fazla yıkanıyor. Işığa bağlı olarak telefon, her şey sarı olan ananas ile çekimde olduğu gibi renkleri tamamen dağıtabilir.

Portreler, çekiminizi görene kadar arka planda işlenecek en az birkaç saniyelik zamana ihtiyaç duyuyor. Bunun nedeni ikincil kameranın yanı sıra Mate 10 Lite ayrıca bulanıklık etkisini uygulamak için yazılım gücü kullanıyor ve sınırlı CPU yetenekleri nedeniyle bunu yapmak için çok zaman gerekiyor. Cihaz günümüzde ödeme sistemlerinin daha popüler hale gelmesi ve Bluetooth 4.2 ve Wi-Fi 802.11 b/g/n 2,4GHz ile birlikte gelmesi nedeniyle bir NFC desteği içermiyor.

Batarya İnceleme

Bataryaya gelince Huawei’ye göre yaklaşık 150 dakika sürmesi gereken ve 20 saate kadar konuşma süresi sunan bir 3340 mAh ünitesi bulunuyor. Bu web’de yaklaşık iki saat gezinme, 30 dakikalık konuşma, YouTube’da bir saat video izleme ve her gün yaptığımız tipik mesajlaşma işlemlerini içeriyor. Bu oldukça iyi bir performans fakat cihazın şarj edilmesi oldukça acı verici bir süreç.

Yazılım İnceleme

Telefon Android 7.0’a dayanan EMUI 5.1 ile geliyor ve bunun yazılım açısından ne anlama geldiği konusunda daha derinlere inmeden önce cihazın Android 8.0 (Oreo) ile gelmemesi hayal kırıklığı yarattı. Google, Ağustos ayının ikinci yarısında üretim araçları için Oreo’nun son üretimini göndermeye başladı. Mate 10 Lite Ekim ayında duyuruldu. Bu nedenle Huawei, beta sürümlerini test edebilir ve cihazına da hazırlayabilirdi. Android 7.0 Nougat, en kötü seçim olmasa da şu anda Oreo’ya bir güncelleme planlanıp gerçekleştirilmediğine ve daha da önemlisi yapıp yapamayacağına dair hala bir söz yok.

EMUI 5 ise en son sürüm değil. Çünkü EMUI 8, Android 8’e göre daha önceden açıklanmıştı. Ama yine de en yeni Android sürümünün bu cihaza gönderilmesinden bu yana bir anlam ifade ediyor. EMUI deneyimi söz konusu olduğunda bu konuda artıları ve eksileri var. Kesinlikle onu seven ve şimdiye kadar en kullanıcı dostu Android sürümü olduğunu düşünen insanlar olduğu gibi sevmeyen insanlarda var.

Sponsorlu Bağlantılar

EMUI’nin sadece kullanıcı dostu bir arayüz ve basit seçenekler isteyenler için kullanışlı olabileceğini söyleyebiliriz. Fakat Huawei, ekosisteminin dışından gelen biri için alışmak biraz zaman alabilir. Huawei Mate 10 Lite, Göz Konforu olarak isimlendirdiği mavi ışık filtresine de sahip. İyi bir şekilde EMUI 5, sadece bir Android cihazının root yapılmasıyla elde edebileceğiniz güzelliklere sahip ve Huawei’nin kullanıcıların işletim sistemlerinde varsayılan olarak ihtiyaç duyacağı daha popüler ayarlamalar yapmak için biraz zaman harcadığı inkar edilemez.

Parmak İzi Sensörü

Huawei’nin Apple’dan kopyalanmadığı bir şey yüz tanıma sistemleri konusundaki yeni odak noktası. Parmak izi sensörünün hala Huawei’nin modeli üzerinde bir yeri var ve bu sevilen bir özellik. Çünkü özellikle parmak ıslak olduğunda veya böyle şeyler gibi seyrek olarak meydana gelen kullanımlarda oldukça hızlı çalışıyor. Samsung Galaxy S8 modelinin aksine telefonun arkasındaki çok doğal bir yere yerleştirildiğinde parmak izi sensörü sonsuza dek var olan bir özellik gibi hissediyor.

Huawei Mate 10 Lite Artıları

Mate 10 Lite hakkında övgü dolu bir şey varsa bu yapı kalitesidir. Bu telefon elinizde birinci sınıf bir his vermesi, hepsi metal gövde ve uçtan uca ekran öne çıkan ciddi özellikler. Samsung Galaxy S8 ve S8+ gibi daha pahalı cihazların aksine parmak izi sensörü çok doğal bir konuma yerleştirilmiş ve buna dokunmak için fazladan bir çaba gerekmiyor. Pil ömrü de ortalamanın üzerinde ancak hızlı şarj modu eksikliği ve fazla şarj süresi tüm deneyimi mahvettiğini söyleyebiliriz. Bu durumlar, geliştirilmeye ihtiyaç duyulan alanlardan bazıları ve umarız gelecekteki modellerde Huawei bunlarla ilgilenir.

Huawei Mate 10 Lite Eksileri

Huawei’nin modelleri için belirlediği beklentilerin, donanımın kendisinden daha fazla eleştiriyi hak ettiğini söyleyebilirim. Şirket her zaman yeni bir model başlattığında yeteneklerini övmek için her türlü kelimeyi kullanıyor. Alıcılar ise sadece birkaç yüz dolar için en iyi telefonu alabileceklerine inanıyorlar. Mate 10 Lite’de 4 kameralı bir yapılandırma kesinlikle zorlayıcı. Fakat gerçek hayatta arzulanan bir şey. Fotoğraflara uygulanan derinlik efekti güzel gözüküyor ama mükemmel ışığın yokluğunda kötü ve gürültü miktarı fazla. Mate 10 Lite’ı şarj etmek acı verici. Yaklaşık 2.5 saate ihtiyaç duyduğunda %100 seviyesine ulaşmak oldukça zor.

Huawei Mate 10 Lite İnceleme Sonucu

Huawei Mate 10 Lite, özünde orta vadeli bir telefonla birinci sınıf bir telefon ve bazen de durumunun ötesine geçen ve hala iyileştirmelere bolca ihtiyacı olan bir model. Piyasaya bağlı olarak Huawei Mate 10 Lite’nin fiyatı ortalama 2.000 TL.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com