Kategoriler
Donanım

Klavye Nedir? Klavye Çeşitleri (Türleri)

Klavye Nedir?

Klavye, masaüstü bilgisayarlarda harici olarak dışarıdan takılan ama laptoplarda (dizüstü bilgisayarlarda) ise bilgisayar ile bütün olan bir donanımdır. Klavye üzerinde harfler, sayılar, kısayollar ve gerektiğinde bilgisayar sorunlarını çözmek için gerekli tuşlar bulunur. Klavye sayesinde bütün bu harf, sayı ve kısayolları bilgisayara girdi olarak aktarabiliyoruz.

Sponsorlu Bağlantılar
Klavye Nedir? Klavye Çeşitleri (Türleri)
Klavye Nedir? Klavye Çeşitleri (Türleri)

Klavye Türleri (Çeşitleri) Nelerdir?

Klavyenin tuşlarının dizilişine göre 2 tür klavye vardır. Bunlar F klavyesi ve Q klavyesi. Ülkemizde resmi dairelerde genellikle F klavyesi kullanılmaktadır. Q klavyesi veya QWERTY klavyesi ise dünya çapında en çok kullanılan klavye çeşididir. Şimdi bu klavyeleri kısaca tanıyalım.

F Klavye

F klavye
F klavye

Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesince 20 Ekim 1955 yılında onaylanmıştır. Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye türüdür. F klavyede Türkçe’de en çok kullanılan harfler klavyenin orta bölümlerine, az kullanılan harfler ise klavyenin kenarlarına dizilmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye kullanmak zorunlu olmuştur. Türkçe olmayana X, Q ve W harfleri de mevcuttur.1957 yılında itibaren Uluslararası klavye ile hızlı yazma yarışmalarında F klavye ile 30’a yakın rekor kırılmış ve 60 civarında dünya şampiyonluğu kazanılmıştır.

Q Klavye (QWERTY Klavye)

Q klavye
Q klavye

Q klavye, hiçbir dile özgü olarak geliştirilmemiştir. Christoper Latham Scholes tarafından geliştirilmiş olup harfleri olabildiğince karıştırmıştır. Amacı iseen fazla kullanılan harfleri kullanıcının parmaklarının zor ulaşabildiği yerlere yerleştirmek.

F Klavye İle Q Klavye Arasındaki Farklar

1 – Harf dizilimleri farklıdır.

2 – F klavye Türkçe’ye uygun geliştirilmiş ama Q klavyenin hiçbir dil ile ilgisi yoktur.

Sponsorlu Bağlantılar

3 – F klavyede daha az enerji ile daha hızlı yazı yazılır.

4 – Q klavye kullanımı daha fazladır.

Klavye Nasıl Çalışır?

Klavyeler, yapısında karbon malzemeler ve iletken kauçuk olan malzemeler ile yapılır. Klavyede her tuşta bir elektrik anahtarı vardır. Siz hangi harf, sayı veya kısayol tuuna basarsanız o tuş için bir elektrik devresi açılır ve veri girilmiş olur.

Klavye Nasıl Çalışır? Klavye yapısı
Klavye Nasıl Çalışır? Klavye yapısı

Kullanım Amacına Göre Klavye Çeşitleri

Kullanım amaçlarına göre klavyeler değimektedir. Bunlar;

  • Normal Klavye
  • Multimedya Klavye
  • Optimum Klavye

Normal klavye, üzerinde harf, sayı ve kısayol tuşları olan basit klavyelerdir. Multimedya klavye, normal klavyeden biraz daha gelişmiş olup üzerinde normal tuşların yanı sıra ekstra tuşlarında (ses açma, kapatma, ses kısma, e-posta açma v.b.) bulunduğu klavyelerdir.

Optimum klavye ise tuşların görevleri değiştirilebilir klavyelerdir. Bu klavyeleri genellikle oyun severler kullanmaktalar.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com