Kategoriler
İnceleme

Sony Xperia XZ İnceleme

Sony Xperia XZ Nasıl Bir Telefon?

Xperia XZ akıllı telefon birbirine benzeyen, hissedilen ve performans sergileyen Sony amiral gemilerinden birisi. Donanımda belki belli bir iyileştirme var ve özellikler uygun bir şekilde yükseltildi ancak fiyatı şu an için 2.000 TL civarında olan bu model, kullanıcılarına hitap etmek için yeterli mi? Yoksa Sony için önemli olan tasarım değil de donanımsal ve yazılımsal özellikler mi? Bunları incelemeye geçmeden önce kısaca özelliklerine bakalım.

Sponsorlu Bağlantılar

Sony Xperia XZ Kısaca Özellikleri

  • 5.2 inç (1920×1080 piksel) Corning Gorilla Glass koruma ile Triluminos Ekran
  • Adreno 530 GPU’lu 4 Çekirdekli Snapdragon 820 64-bit 14nm işlemci
  • 3GB RAM ve 64GB dahili bellek (microSD kart ile genişletilebilir hafıza)
  • Android 6.0 (Marshmallow)
  • Hibrid Çift SIM (nano + nano / microSD)
  • Suya Dayanıklı (IP65 / IP68)
  • Exmos RS sensörlü 23MP arka kamera, 1/2.3″ sensör, f/2.0 objektif, Tahmini Hibrid AF, Lazer AF, 5 eksenli stabilizasyon, 4K video kaydı
  • 1/3″ Exmor RS sensörü, 22mm geniş açılı f/2.0 lens, 1080p video kaydı ile 13MP öne bakan kamera
  • Parmak izi sensörü
  • 146 mm x 72 mm x 8.1 mm dış ebatlar ve 161 gram ağırlık
  • 4G VoLTE, WiFi 802.11 ac (2.4GHz / 5GHz) MIMO, Bluetooth 4.2, GPS / GLONASS, NFC, USB Type-C
  • Qnovo Adaptive Charging teknolojisi ile 2900 mAh batarya

Sony Xperia XZ Özellikleri ve Fiyatı

Sony Xperia XZ Tasarım İnceleme

Xperia XZ modeli ergonomiyi haklı olarak daha sık kullanan, faydacı görünümlü bir el cihazında sağlam. Döngü Tasarımı olarak adlandırılan Xperia XZ eğrileri ve sivri köşeleri etkili bir biçimde birleştiriyor. Sunulan ekran Gorilla Glass koruması bulunan 5.2 inç Triluminos panel. Ekranın üstünde ve altında telefonun biraz daha uzun olmasını sağlayan ön çerçeveler mevcut.

Ekranın üstünde 13MP ön kamera normal sensör dizisinin yanına uzanıyor. Sunulan hiçbir kapasitif düğme yok ve telefon ekrandaki kontrollerle yapılıyor. Xperia XZ’nin önünde oldukça yüksek sesle çalışan ve podcast’leri dinlemek için kullanışlı olan iki hoparlör var.

Diğer çoğu akıllı telefon amiral gemisi gibi Xperia XZ de veri bağlantısı ve şarj için bir USB Type-C portu kullanıyor. 3.5 mm’lik ses çıkışı sayesinde hızlı bir şekilde ayrıcalık haline gelen kulaklığınızı kolayca bağlayabilirsiniz. SIM tepsisi telefonun sol tarafına yerleştirilmiş. Normalde olduğu gibi yuvada iki SIM kartınız veya bir SIM ve bir microSD kartınız olabilir. En havalı donanım unsuru bana göre güç tuşuna yerleştirilen parmak izi okuyucusu. Telefonun ön veya arka tarafında yer kaplamak yerine yan taraftaki güç anahtarı içine yerleştirilmiş tarayıcı çok zarif bir çözüm olmuş.

Pratikte tarayıcı iyi çalışıyor ve sizi ana ekranınıza hızla döndürüyor. Ses tuşları güç tuşunun altına yerleştirilmiş. Telefonun arka yüzündeki tasarım kısaltılmaya devam ederken Sony burada bazı ilginç mühendislikler yapmış. Telefon üç farklı malzemeden faydalanıyor ve arkada Alkaleido alaşımı olarak bilinen bir malzeme var. Kobe Steel tarafından üretilen metal alaşımı biraz parlaklık kazandırıyor ve telefonun daha prestijli olmasını sağlayan bir his uyandırıyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Arka bölümde LED flaş ve lazer otofokus modülü ile kamera merceği sol üst köşeye yerleştirilmiş. Xperia XZ telefonun boyutları 146 mm x 72 mm x 8.1 mm, ağırlığı ise 161 gram. Ek olarak telefon IP68 suya ve toza dayanıklı sertifikaya sahip.

Sony Xperia XZ Yazılım İnceleme

Sony’nin yazılım konusundaki yaklaşımını her zaman takdire şayan. Özelleştirmeler ışığında Xperia XZ geleneğe devam ediyor ve Android 6.0.1’i kullanıyor. Tarih ve saatte önemli bildirimleri gösteren bir kilit ekranı var. Güç tuşu ile telefonu açarken ekran kilidini bir kenara iten oldukça hoş bir animasyon var. Kalıcı bir kısayol çubuğu ana ekranın altına yerleştirilirken kısayol düğmesi sizi uygulama çekmecesine götürüyor. Uygulama çekmecesi uygulamalarınız arasında hızlı bir şekilde arama yapmanızı da sağlıyor.

Xperia XZ bir çok multimedya merkezi uygulamasıyla birlikte geliyor. Bunlar Sony tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiş. Sezgisel bir arayüz sağlam özellik seti getiren gerçekten kullanışlı uygulamalar. Ayrıca bir TV Rehberi görevi var ve şu anda ne yayınlandığını size gösteren yeni bir uygulama. Uygulama aynı zamanda YouTube’daki popüler şovların çalma listelerini de entegre ediyor.

Sony Xperia XZ Performans İnceleme

Snapdragon 820 işlemci ve 3GB RAM dahili olarak telefonun işe yaramasını sağlamaya yetecek kadar güç sağlıyor. Yonga seti 4 Kryo çekirdeğini temel alıyor ve bir Adreno 530 GPU içeriyor. Endişe verici tek durum 4GB ve hatta 6GB modeller çıktığında Xperia XZ, rekabetin gerisinde kalabilir. Gün içinde kullanımda performans açısından hehangi bir sıkıntı olmuyor. Ama telefon gereğinden fazla ısınıyor diyebiliriz. Özellikle çoklu görev sırasında rakiplerine göre biraz geride kalıyor.

Sony Xperia XZ Ekran İnceleme

Xperia XZ akıllı telefon ekrana gelen 5.2 inçlik Full HD paneli eşlik ediyor. Rakiplerin çoğu, Quad HD panellerine geçmesine rağmen Xperia XZ’deki 1080p ekranı çok daha tatmin edici.

Sponsorlu Bağlantılar

Parlaklık seviyeleri parlak ve telefon parlak güneş ışığında bile görünüyor. Ayrıca kontrast oranı medya görüntülemede mükemmel diyebiliriz.

Son olarak aşırı açılardan bile renk kayması önemsiz denecek kadar az. Genel olarak Xperia XZ’deki ekran kesinlikle etkileyici ve donanımın en ince ayrıntılarından biri.

Sony Xperia XZ Kamera İnceleme

Sony tarafından üretilen bir IMX300 sensör Xperia XZ’deki 23MP kamera modülüne güç veriyor. Bu çok yönlü bir sensör olup 4:3 veya 16:9’luk bir çekim elde etmek için 22.8 veya 20.1 MP’de çekim yapmanıza olanak tanıyor. Yanınızda hem PDAF hem de lazer tabanlı otofokus var demektir. Daha doğru beyaz dengesi elde etmeye yardımcı olan yeni bir RGB-IC sensörü de var. Telefon maalesef telefonun üst düzey odaklanması göz önüne alındığında şaşırtıcı olan optik görüntü sabitleme sistemine sahip değil ancak 5 eksen boyunca çalışan elektronik görüntü sabitleme ürününün yeni bir formunu alıyorsunuz.

Xperia XZ’deki görüntü kalitesi hemen hemen tatmin ediciydi ancak fark edilmiyor. Bu özellikle Galaxy S7, iPhone 7 ve hatta Pixel gibi cihazlarla karşılaştırmaya başlarken belirgin olarak ortaya çıkıyor. Ama iyi şeyler de var. Otomatik odaklanma oldukça hızlı ve telefonda hareketli nesnelerde bile iyi bir düzeltme mevcut. İyi ışıkta görüntü kalitesi oldukça sağlam ve iyi kontrol edilen gürültüyle güzel detaylı çekimler elde ediyorsunuz. Ne yazık ki bu ışıklandırma koşulları değişmeye başlar başlamaz büyük ölçüde değişiyor.

Hemen hemen her rakibin aksine Sony daha düşük çözünürlükte ama daha büyük fototitleri olan daha yüksek çözünürlüklü bir sensöre sıkışmış durumda. Bu tahılların ve ayrıntıların çok yaygın olduğu düşük ışıklı çekimlerde derin bir etkiye sahip. RGB-IC sensörü pratikte ve renk sunumunda çok iyi çalışıyor. Video 4K çözünürlükte çekebilirsiniz ancak oldukça kıvrımlı bir sistem aracılığıyla etkinleştiriliyor. 4K çözünürlük doğrudan kamera kullanıcı arayüzü aracılığıyla etkinleştirilemez ve tamamen ayrı bir mini uygulama olarak kullanılabilir. Video kalitesi özel bir şey değil ve dar alanınız çekimleri biraz yumuşak hale getiriyor. 4K’da kayıt yaparken 5 eksen sabitlemesine erişemediğinizi de unutmayın.

Sponsorlu Bağlantılar

Son Xperia XZ Bağlantı, Multimedya ve Pil Ömrü İnceleme

Xperia XZ bağlantı seçenekleri ile donatılmış olarak geliyor. Çift SIM kart veya bir SIM ve bir microSD kartı kullanmanızı sağlayan melez bir SIM tepsisi bulunuyor. Her zamanki 4G VoLTE bağlantısı, WiFi 802.11 ac (2.4GHz / 5GHz) MIMO, Bluetooth 4.2 ve GPS/GLONASS var. Ayrıca NFC desteği de var.

64GB depolama alanının yaklaşık 13GB’lık kısmı yüksek taraftaki sistem tarafından kullanılıyor. Xperia XZ’den özel bir şeyler bekliyenler tamamen hayal kırıklığına uğramıyorlar. Kulaklık çıkışından gelen çıkış keyifli ve daha da geliştirmek için bir dizi yazılım işlevi var.

DSEE HX teknolojisi yazılım düzeyindeki normal MP3’leri daha az ses kaybına uğramak için kullanılıyor. Tabii ki bu sadece bir yazılım geliştirmeydi ve uygun FLAC sesi kadar iyi ses veremiyor ancak olağanüstü bir iş çıkarıyor. LDAC ise A2DP’den daha yüksek kaliteli kablosuz sesler sağlayan başka bir Sony özel teknolojisi.

Batarya konusunda Xperia XZ biraz hayal kırıklığına uğratıyor. 2,900mAh kapasitesi rekabetin gerisinde kalıyor ve tam bir gün sürmüyor. Telefon Qnovo’nun şarj teknolojisine sahip olup telefonunuzun şarj durumunu aktif olarak izlemekte ve teorik olarak pilin şarj kapasitesini daha uzun bir süre boyunca tutmasına izin vermekte. Üst düzey bir telefon için önemli bir faktör olmasına rağmen kolayca test edilebilecek bir şey değil. Öte yandan Quick Charge 3.0 desteği telefonunuzun üst kısmından kolayca geçebilmenizi sağlar. Xperia XZ donanım özelliklerini kapatarak telefonda pil kullanımını optimize edebilen Sony’nin yazılım tabanlı Stamina moduna da sahip. Saat yönünde işlemci ve benzeri optimizasyonlar ile bariz zıtlıklar olsa da bu pratikte iyi işliyor.

Sony Xperia XZ Artıları

  • İyi görüntü
  • Ses çalma
  • Rekabetçi performans

Sony Xperia XZ Eksileri

  • Hayal kırıklığı yaşayan kamera
  • Isınma eğilimi

Sony Xperia XZ İnceleme Sonucu

Xperia XZ modeli hiçbir şekilde kötü bir telefon değil. Alkaleido metal arka paneli ve modern görünen çok şık eklemeler var. Tescilli Triluminos ekran da ortam tüketiminde oldukça mükemmel. Ne yazık ki rekabet çok ileride. Bu Xperia XZ’nin çok rekabetçi olmadığı kamera bölümünde özellikle net olarak ortaya çıkıyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Sony Xperia XZ Alternatif Modeller

Galaxy S7 Edge
HTC 10
LG G5
Huawei P9
iPhone 7

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com