Kategoriler
Mobil Özel

Akıllı Telefon Alma Rehberi 2018

Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Hangi Telefonu Almalıyım?

Bir akıllı telefon satın alırken ilerleyen zamanlar sorun yaşamamanız için mutlaka olması gereken bazı durumlar vardır. Ben bu konuda önemli gördüğüm 3 konuyu aşağıda anlatmaya çalıştım. Sonraki özellikler ise kişiye göre değişebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Mecburi Kriterler – İşletim Sistemi

2018 yılı içinde akıllı telefon alacakların dikkat etmesi gereken en önemli husus işletim sistemi. Eğer telefonu sadece konuşmak için satın alıyorsanız o zaman Android 6 ve hatta Android 5 işletim sistemli telefonlar tercih edilebilir. Ama satın alacağınız telefonu aktif olarak kullanacaksanız kesinlikle Android 7 ve sonrası işletim sistemli bir telefon satın alın.

Mecburi Kriterler – Garanti Şartları

Gelelim diğer önemli durum ise garanti durumu. Bu genellikle internet üzerinden satın alınan telefonlar ile ilgili. Yani diyeceğim şu, satın aldığınız telefon mümkün ise İthalatçı Garantili ya da Distrübütör Garantili olmasın. Doğrudan telefon markasının garantisi oldun. Yani bir Samsung marka telefon alacaksanız Samsung Türkiye Garantili olsun. Ya da bir Asus marka telefon alacaksanız Asus Türkiye Garantili olsun.

Eğer İthalatçı Garantili ya da Distrübütör Garantili olursa telefon ile ilgili bir sorun olduğunda Samsung ya da Asus gibi telefonunuzu üreten şirket değil satın aldığınız satıcı ile muhattab olmak zorunda kalırsınız. Bu tip satıcılarında müşteri memnuniyeti durumu soru işaretidir. Ama eğer İthalatçı Garantili ya da Distrübütör Garantili olan şirket Hepsiburada.com, MediaMarkt, İstanbul Bilişim gibi dev şirketler ise o zaman gönül rahatlığı ile satın alabilirsiniz.

Mecburi Kriterler – SAR (Özgül Soğurma Oranı) Değeri

Olması gereken en yüksek SAR değeri 1 olması gerektiği tavsiye edilmektedir. Ama benim tavsiyem baş bölgesinde en fazla 0.5W/kg, vücutta ise en fazla 0.8 W/kg olsun. Çünkü SAR değeri demek telefonun yaydığı radyasyon miktarı demektir ve bu da şakaya gelmez. Ayrıca telefonla işiniz olmadığı zamanlarda kendinizden uzak tutmanız sağlığınız için önemli.

Sponsorlu Bağlantılar

2018 Yılı İçin Bir Telefonda Olması Gereken Diğer Özellikler

Bundan sonraki dikkat edilmesi gereken kriterler artık tercih meselesi. Yani kişiye göre değişir. Ama yukarıda bahsettiğimiz 2 kriter olmazsa olmaz kriterlerdir ve aksi durumda telefonu satın aldığınıza pişman dahi olabilirisiniz. Peki kişiye göre değişen kriterler nelerdir? Bu konuda en önemli olandan daha az önemli olana doğru sıralama yapacağız.

Akıllı Telefon Alma Rehberi 2017

1 – İşlemci

2018 yılı için işlemci konusunda tavsiye edebileceğimiz nokta 8 çekirdekli olması. Bu “4 çekirdekli + 4 çekirdekli” şeklinde de olabilir ya da direkt “tek 8 çekirdekli” şeklinde de olabilir. Ama artık sadece 4 çekirdekli işlemcili telefonlar aktif olarak uzun süre kullanamazsınız. İşlemci konusu dikkat edilmesi gereken en önemli özellik.

2 – İşlemci Hızı

Eğer 4+4 çekirdekli işlemciye sahip bir telefon bakıyorsanız işlemci hızının en az 1.4 GHz olmasına dikkat edin. Eğer direkt 8 çekirdekli işlemciye sahip bir telefon bakıyorsanız o zaman işlemci hızının en az 1.7 GHz hızında olmasına dikkat edin.

3 – İşlemci Yonga Seti

İşlemci ve işlemci hızınız iyi olsa dahi yonga seti düşük ise yine zamanla performans sorunları yaşayabilirsiniz. Yani 2018 yılı için kesinlikle Snapdragon 400 serisi (425, 430 gibi) bir yonga setli telefon almayın. En az Snapdragon 600 serisi (630, 652 gibi) olsun. Eğer HiSilicon Kirin serisi ise o zaman HiSilicon Kirin 650 ve üzeri yonga setleri tercih edilmeli. Eğer Samsung Exynos yonga setli ise o zaman 7 Octa ve üzeri rahatlıkla alınabilir. Son olarak eğer MediaTek yonga setine sahip ise MediaTek MT6750 ve üzeri iyi gözüküyor.

4 – Ağ Bağlantıları

Ağ bağlantılarında 4G/4.5G desteği tabiki kesinlikle vardır. Ama 4G’de bir modem ve buna bağlı indirme ve karşıdan yükleme hızları vardır. Şu an için standart olan Cat4 modem ve 150 Mbps indirme ve 50 Mbps karşıdan yükleme hızı. Ama seçenekler arasında Cat6 modem ve ve buna bağlı olarak 300 Mbps indirme ve 50 Mbps karşıdan yükleme hızı varsa Cat6 olanı tercih edin. Ama Cat4 altına sakın düşmeyin.

Sponsorlu Bağlantılar
Yeni Bir Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler – 2017

5 – Sensörler

Parmak izi okuyucu sizin için ne kadar önemli bilmiyorum. Bu size kalmış. Ama özellikle navigasyon kullanırken size sorun çıkarmayacak bir telefon istiyorsanız o zaman ivmeölçer, jiroskop, pusula sensörlerinin olduğuna dikkat edin. Bunun yanı sıra yakınlık sensörü, ortam ışığı sensörü gibi sensörlerin olması da önemli.

6 – RAM (Bellek)

Bellek ya da diğer adı ile RAM değeri en az 3 GB olması gerekir diye düşünüyorum. Geçen yıl 2 GB yeterli iken 2018 yılında çıkacak yeni ihtiyaçlara 3 GB yeterli olur.

7 – Ekran

Ekran boyutu tamamen size kalmış ama ekran çözünürlüğü ve ekran koruması seçenekleri önemli. Ekran çözünürlüğünün yüksek olması görüntü kalitesi açısından tabi ki iyi ama şarjı çok çabuk tüketir. Bu nedenle ekran çözünürlüğü en fazla Full HD (1920×1080 piksel) olsun. HD (1280×720 piksel) olması da sorun olmaz. Ekran koruması ise yine tercih sebebi olmalıdır. Bu konuda Corning Gorilla Glass koruması var. Şu an içinde en yüksek ekran koruması Corning Gorilla Glass 5. Ama Corning Gorilla Glass 3’te yeterli.

8 – Batarya

Batarya konusu her ne kadar tercih meselesi olsa da istediğiniz özelliklere sahip bir telefonun bataryası çok düşük olabiliyor. Ya da çok büyük bir bataryaya sahip bir telefonda istenmeyen bir özellik olabilir. Bu nedenle diğer özelliklere karar verip son olarak bataryası yüksek olan tercih edilmeli diye düşünüyorum. Ayrıca telefonun hızlı şarj olma özelliğine sahip olması gerekir.

9 – Kamera

Kamera konusu da kişiye göre değişir. Eğer fotoğraf çekmek sizin için önemli ise diyafram değeri (f/) düşük olan telefon tercih edin. Yani f/2.0 ve altı diyafram değerine sahip telefonlara yönelin. Şu anda en iyi kameraya sahip telefonun diyafram değeri f/1.6. Son olarak bu konuda en iyi diyafram değerine sahip telefonlar genellikle Samsung telefonlarda. Aynı durum ön kamera içinde geçerli. Kamera özellikleri de yine kişiye göre değişir.

Sponsorlu Bağlantılar
Akıllı Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar – 2012

Depolama Alanı

Bu konuda tavsiyem en az 32 GB depolama alanı olan telefonları tercih edin. Ayrıca hafıza kartı (SD kart) kullanmanızı da öneririm. Böylece depolama konusunda sorun yaşamazsınız.

Telefon Markası

Satın alacağınız telefonun markası artık çok önemli değil. Samsung, HTC, Sony gibi telefonların fiyatlarının yüksek olması iyi oldukları ya da sorun çıkmayacakları anlamına gelmiyor. Sonuç itibari ile aynı donanımlar kullanılmakta. Bu nedenle aynı özellikler esahip Huawei, Asus, General Mobile, LG, Xiaomi, Meizu gibi telefonlara bakın. Geçen yol uygun fiyatlı ve üstün özellikli telefon olarak Huawei ve Asus çok iyi idi. Ama bu yıl fiyatları her ikisi de artırdı. Bu nedenle size tavsiyem Xiaomi telefonları tercih edin. Çünkü 2.000-2.500 TL civarındaki bir telefon ile aynı özelliklere sahip Xiaomi telefonu rahatlıkla 1.600 TL civarında bir fiyata bulabilirsiniz. Sadece şuna dikkat edin, İthalatçı garantili olarak satıldığı için İstanbul Bilişim, MediaMarkt ve Hepsiburada.com gibi dev şirketleri garantisi ile satın alın.

Sonuç

Yukarıda bahsettiğimiz özelliklerin dışında kalan özellikler yine size göre değişir. Ama yukarıdaki kriterlere göre bir telefon bulduğunuz zaman zaten geriye kalan özellikler de aynı seviyede olacağı için bir sorun yaşamazsınız. Şimdi yukarıda bahsettiğim kriterlere göre ben bir akıllı telefon yapsam özellikleri şöyle olurdu;

  • İşletim sistemi: Android 7
  • İşlemci: 4 çekirdekli 1.5 GHz + 4 çekirdekli 2.0 GHz veya 8 çekirdekli 1.6 GHz Snapdragon 652
  • Bağlantılar: LTE Cat.6, Bluetooth 5.0,
  • Sensörler: Parmak izi okuyucu, ivmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü, pusula, Hall sensörü, spor yapanlar için barometre ve kalp atış sensörü
  • SAR Değeri: 0.4 W/kg (baş), 0.75W/kg (vücut)
  • RAM: 3 GB
  • Ekran: 5.5 inç IPS LCD 1920×1080 piksel çözünürlüklü ekran
  • Batarya: 3500 mAh
  • Kamera: 16MP, f/1.8 arka kamera ve 13 MP, f/2.0 ön kamera

Ana hatları ile bu tarz bir telefona vereceğiniz para ise büyük ihtimalle 2.000 TL civarı olur. Ama indirimli olarak 1.700 TL civarında bulabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com