Kategoriler
Ne & Nasıl

Facebook Güvenlik ve Gizlilik Ayarları için İpuçları

Bilinçli Kullanıcı

Milyonlarca kişi tarafından kullanılan facebook sosyal paylaşım sitesi kullananların en çok dikkat etmesi gereken konulardan birisi de hesabının güvenliği ve gizliliğinin korunmasıdır. Yani hesabınıza herkesin erişip erişmediğinden emin olun. Facebook fabrika ayarlarında sizin güvenliğinizi ya da gizliliğinizi tehdit eden bir durum var mı yok mu? Kısaca facebook’u bilinçli mi kullanıyorsunuz?

Sponsorlu Bağlantılar

Hesabınız Güvende Olsun

Bildiğiniz gibi Facebook, gizlilik ayarlarında sık sık güncelleştirmeler ve eklemeler yaparak gerek bireysel hesaplar, gerekse sayfalar için özel olarak çeşitli güvenlik önemleri alıyor.

Sosyal medya üzerinden insanların birbirleriyle iletişim kurma oranının her geçen gün yükseldiği ve ülkemize baktığımızda da 32 milyon Facebook kullanıcısı ile karşılaştığımızda (üstelik %90’lık kısmı aktif kullanıcı) gizlilik ve güvenlik kavramlarının üzerine daha fazla eğilmek gerektiği ortaya çıkıyor.

Gizlilik ve güvenlik konularının başında elbette bilgilerinizin kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilmesi geliyor. Çünkü Facebook’ta paylaşılan veriler ve bilgiler gerçekten büyük önem taşıyor. Bunlar eğitim bilgileri, iş bilgileri, aile bireylerinden tutun da cep telefonu numaranıza kadar uzanıyor.  Gizliliğin korunması anlamında ilk yapılacak şey temel bilgi ayarlarını değiştirmek.

Basit gizlilik ayarlarınızı düzenleyin

http://www.facebook.com/editprofile.php?sk=basic Buradaki bağlantıya tıklayarak ya da hesabınız üzerinden “Gizlilik Ayarları” düğmesine tıklayarak erişebilirsiniz. Temel bilgilerinizi bu kısım sayesinde güncelleştirebilir, istediğiniz bilgileri ekleyip, silebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bu kısımda gerçekten ciddi bilgiler yer alıyor, bunlar arasında ilk sırada iş ve eğitim, hakkınızda kısa bir bilgi, temel bilgiler (doğum tarihi, cinsiyet, dil, dini inanç ve siyasi görüş) değiştirilebiliyor, nerede yaşadığınızı belirtebiliyor, ilişkide olduğunuz kişileri düzenleyebiliyor – katılıyorum bu kısım biraz farklı anlaşılabilir 🙂 – ayrıca iletişim bilgileri de yine “basit” dediğimiz ayarlar üzerinden değiştirilebiliyor.

Listeler oluşturun ve yönetin

Herhangi bir arkadaşızın profiline gittiğinizde karşınıza varsayılan olarak gelen “Arkadaşlar” kısmından ayırıp, arkadaşlarınıza özel listeler oluşturabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; iş arkadaşları, proje arkadaşları, mahalle arkadaşları vs. Oluşturacağınız listelere istediğiniz arkadaşlarınızı basit bir şekilde dahil edebilirsiniz.

facebook

Bu sistem ne sağlayacak? derseniz böylece listeleyeceğiniz kişilerin başkaları tarafından görülüp, görülmemesini belirlemiş oluyorsunuz. Mesela iş arkadaşlarınızı herkesin ya da arkadaşlarınızın görüntülenmesinde herhangi bir sıkıntı yoksa, sizin için bir dezavantaj olmuyorsa doğrudan listelediğiniz iş arkadaşlarınızın görüntülenmesini açık hale getirebilirsiniz.

Paylaşım ayarlarınızı düzenleyin

Paylaşacağınız içerikleri görüntüleyecek kişiler de önem taşıyor. Paylaşacağınız herhangi bir içeriğin herkese açık, arkadaşlarınıza açık, sadece kendinizin görüntüleyebileceği ve özel kişiler tarafından görünebilir olacağını ayarlayabilirsiniz. Yine buradan oluşturduğunuz listeye göre de paylaşımlarınızın görüntülenmesini sınırlandırabilirsiniz.

Bu bilgilere erişimi özel olarak belirleyeceğiniz kişilere açabilirsiniz, böylece gizliliğin ilk basit özelliğini kullanmış oluyorsunuz. Özel seçeneğini kullanarak sadece arkadaşlarınıza, arkadaşlarınızın arkadaşları, belirli kişiler ya da sadece kendinize açık tutabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Aramalarda çıkmayın, size mesaj atılamasın

Bağlantı kuracağınız kişileri sınırlandırabilir, size ulaşacak olan insanları belirleyebilirsiniz. Bunun için yine profilinizin olduğu bölümden “Gizlilik ayarları” kısmına gidin. Daha sonra karşınıza gelen pencere üzerinden e-posta ve telefon numarasıyla aramayı düzenleyebilir, size kimin arkadaşlık isteği yollayabileceğini sınırlırlandırabilirsiniz.

Ayrıca bu bölümde son olarak kimlerin Facebook üzerinden size mesajla ulaşabileceğinizi de belirleyebiliyorsunuz.

Reklamları engelleyin

Facebook üzerinde elbette bize bazı bölümlerde reklamlar gösteriliyor. Elbette bu reklmaları engellemeyi kastetmiyoruz. Bizim yazdığımız sadece arkadaşlarınız ve 3.kişiler tarafından duvarlarda paylaşılan reklamların görünürlüğünü iptal etmek.

Bunu düzenlemek için “Hesap ayarları” üzerinden “Facebook Reklamları” kısmına gelin. Daha sonra “Üçüncü şahıs reklamları ayarları”na tıklayın. “Buna ileride izin verirsek, bilgilerimi sadece şu kişilere gösterin”de “Hiç kimse”yi seçin, daha sonra değişiklikleri kaydetmeyi unutmayın.

Duvarınızı gizleyin ve etiketlenmeyi iptal edin

Yıllardır Facebook duvarı olarak belirttiğimiz kısım kısa bir süre önce yerini zaman tüneline bıraktı. İsim farklı, sistem aynı. Zaman tüneliniz yine sizin duvarınız. Gizlilik ayarları üzerinden “Zaman Tüneli ve Etiketleme”ye gelin. Ardından burada tek tek yazmak zorunda olmadığımızı düşündüğümüz – keza zaten görselde oldukça açık – seçenekler bir bir diziliyor.

Sponsorlu Bağlantılar

İsterseniz bu bölümden zaman tünelini kapatabilir, etiketlenmeyi devre dışı bırakabilir ya da sınırlandırabilirsiniz.

Uygulamalara izinlerinizi belirleyin.

Facebook uygulamaları son dönemlerde birçok kişinin canını sıkan sonuçlara sebep oluyor. İzin verdiğiniz uygulamalar size kene gibi yapışarak bilgilerinizi kullandığı gibi aynı zamanda arkadaşlarınızın zaman tüneline çeşitli gönderilerde bulunabiliyor, sayfalarınızı yönetebiliyor ve fotoğraflarınıza erişebiliyor.

Bunların izinlerini belirlemek için hesap ayarları üzerinden “Uygulamalar” bölümüne gelin, burada kullanmış olduğunuz uygulamaların öncelikli şekilde listeli görünümü karşınıza getiriliyor. İstediğiniz herhangi bir uygulamayı sağında yer alan “Düzenle” düğmesi sayesinde izinlerini belirleyebilirsiniz, bazı uygulamalar tüm verilerine her şekilde erişmek istiyorlar, bunları kaldırmanız ise mümkün olmuyor. En güzeli o uygulamadan çok yararlanmıyorsanız uygulamayı tamamen kaldırıp bu dertten kurtulmak. 🙂

Facebook’un gizlilik ve güvenlik ayarlarına dair birçok önemli detayı tek tek sizlerle paylaştık. İlerleyen dönemlerde gizlilik kısmına arttırılacak detayları biz de bu konuyu güncelleyerek ya da yeni bir konu oluşturarak sizlerle paylaşacağız.

Bu derece yaygın kullanılan ve her açıdan (uygulamalar, bildirimler, ufak yazılımlar, çeşitli reklamlar) birbirinden kafa karıştırıcı tuzaklar içeren, güvenliği tehdit eden Facebook’ta gizlilik ayarlarınızı yaparak güvenliğinizi kontrol altına alabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com