Kategoriler
Mobil Özel

iPhone Telefonlarda Hızlı Şarj Nasıl Etkinleştirilir?

iPhone Telefonlarda Hızlı Şarj Nasıl Etkinleştirilir?

iPhone telefonlarda hızlı şarj nasıl etkinleştirilir sorusuna sizde cevap arıyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Bütün günü tek bir şarj ile bitirmek artık zorlu bir başarı diyebiliriz. Rekabet daha büyük pillere ve hızlı şarj etmeye odaklanırken Apple, iPhone telefonların daha uzun süre çalışmasına yardımcı olmak için kaynakların verimli kullanımına odaklanıyor. Şüphesiz bu yaklaşım oldukça iyi bir şey ancak hızlı şarj etmek gerçekten de önemli olabilir. Aslında iPhone telefonlar hızlı şarjı destekliyor ama Apple bunu resmi olarak söylemiyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Hızlı Şarj Nasıl Çalışır?

Hızlı şarj, cihazları geleneksel USB şarj oranlarından daha hızlı şarj etmek için belirli mobil SoC’lerde desteklenen bir özelliktir. Desteklenen bir aygıtın hızlı şarj olmasını gerektiren iki temel gereksinim vardır. Şarj cihazından yüksek güç çıkışı ve aygıtın bu gücü çizme kapasitesi. Bu konsepti daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için bazı tekniksel arka planlara yer vereceğiz. Akıllı telefon şarj cihazları genellikle Güç çıkışlarına göre derecelendirilir, bu da iki bağımsız faktörün bir ürünüdür, Gerilim ve Akım.

Böylece bir şarj adaptörünün güç derecesi, akım çıkışının yanı sıra işletme voltajını da sağlar. Örneğin Apple, iOS cihazları, 5W, 10W ve 12W modelleri ile üç farklı şarj cihazı gönderiyor. Bu şarj cihazlarının her biri için çalışma voltajı ve akım çıkışı aşağıda verilmiştir;

5W Adapter —> Output: 5 V = 1000mA

10W Adapter —> Output: 5.1 V = 2100mA

12W Adapter —> Output: 5.2 V = 2400mA

Not-1: Standart bir dizüstü bilgisayar USB 2.0 portu 500mA’lık bir akım çıkışı sunarken USB 3.0 portu 900mA’ya kadar akım sağlar. Her ikisi de yaklaşık 5V’de çalışıyor.

iPhone Telefonlarda Hızlı Şarj Nasıl Etkinleştirilir

iPhone’da Hızlı Şarj

Bir akıllı telefon 2000mA veya daha fazla akım çekebiliyorsa hızlı şarj uyumlu olarak kabul edilebilir. Tüm iPhone şu anda standart 5W (Çıkış: 5V = 1000mA) şarj cihazıyla birlikte gönderiliyor olsa da bazı modeller 2100mA akım çekebiliyor ve dolayısıyla hızlı şarjı destekleyebiliyor. Aşağıdaki iPhone modelleri hızlı şarj uyumludur.

Sponsorlu Bağlantılar
  • iPhone 6
  • iPhone 6 Plus
  • iPhone 6S
  • iPhone 6S Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus

Not-2: iPhone SE, iPhone 6S/6S Plus’tan sonra piyasaya sürülmüş olsa da yalnızca 1000mA’ya kadar akım çekebiliyor ve dolayısıyla hızlı şarjı desteklemiyor.

Bu nedenle 2100mA veya daha yüksek bir şarj cihazı yukarıdaki iPhone modellerinden herhangi biri için hızlı şarj olanağı sağlayacaktır. Apple’ın 10W ve 12W USB şarj cihazları bu kriterleri karşılamaktadır. Ayrıca Apple aygıtları, Mac’te USB 3.0 bağlantı noktaları ile şarj edilirken hızlı şarj için de uygun olan ekstra güç (iPhone için 2100mA’ya kadar) talep edebilir.

Not-3: Şarj cihazının yanı sıra USB kablosu da şarj etme hızını etkileyebilir. Çünkü daha yüksek dirençli bir kablo şarj ünitesinden gelen akımı sınırlar. Bu nedenle en az 2.1A akımı destekleyen kaliteli bir kablo kullandığınızdan emin olun.

Hızlı Şarj Güvenli mi?

Evet, cihazın şarj hızı 1 C’ye yakın olduğu sürece güvenli. Şarj hızı (C), pilin cihazın pil kapasitesine göre şarj edildiği hızın bir ölçüsüdür. Örneğin 1000mA akım çekebilen 1000 mAh’lık bir aküye sahip bir cihaz tam şarj olması için 1 saat sürüyorsa 1’lik bir şarj hızına (C) sahip olduğu söylenir. Hızlı şarj desteklenen iPhone modellerinde güvenlik bölgesi içinde bulunan 0,72 (iPhone 7 Plus) ve 1,16C (iPhone 6) arasında bir şarj hızı vardır. Sonuç olarak şarj hızı 1C’nin altında ise endişelenmeye gerek yok.

Yine de merak ediyorsanız daha yüksek şarj cihazını kullanmak tamamen güvenlidir. Bunun nedeni iPhone’un şarj cihazını daha fazla sunsa bile maksimum akımı sadece kapasitesine kadar çekebilmesidir. Aynı nedenden ötürü iPhone 5S ve daha eski modeller (iPhone SE ile birlikte) 2100mA (10W) veya daha yüksek şarj cihazı ile bile hızlı şarjı desteklemiyor. İşte Apple’ın resmi destek sayfasından açıklaması;

Sponsorlu Bağlantılar

“Apple 12W veya 10W USB güç adaptörünü kullanmak, bazı Apple cihazlarını ve aksesuarlarını 5W güç adaptöründen daha hızlı şarj edebilir.”

Daha detaylı bilgi için BURAYA TIKLAYIN.

İpucu: Yeni bir powerbank satın almayı planlıyorsanız hızlı şarj cihazı olarak nitelendirilebilmesi için 2.1A çıkış akımını destekleyip desteklemediğini kontrol edin.

Bir iPad’iniz varsa bir iPhone’u hızlı şarj etmek için kullanılabilecek 10W veya 12W USB şarj cihazı ile gönderilmiş olabilir.

Güç oranını öğrenmek için BURAYA TIKLAYIN.

Alternatif olarak aşağıda verilen hızlı şarjlı adaptörlerden herhangi birini satın alabilirsiniz:

  • Apple MD836LL / A 12W USB Güç Adaptörü
  • Apple MD836HNA 12W USB Güç Adaptörü
  • Apple 12W USB Güç Adaptörü

iOS cihazınızın pil ömrünü en üst düzeye çıkarmak için Apple’ın ipuçlarını da takip edebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com