Kategoriler
İnceleme Özel

Sony Xperia XZ1 İnceleme

Kısaca Sony Xperia XZ1 Özellikleri

Sony akıllı telefonlar hakkında söylenecek pek bir şey yok. Çünkü vizyonlarına sadık kalıyorlar. Şirket son pazarda yaşanan eğilimlerden ve rekabetten etkilenmemiştir. Bazıları pazarın son yeniliklerine karşı öncülük edince diğerleri değişime ayak uyduramıyor ve eski zamanda kalıyorlar. Peki güvenilir olmanın bir avantaj var mı? Telefonla biraz zaman geçirdikten sonra bu sorunun cevabını bulacaksınız. Şimdi gelelim Xperia XZ1 akıllı telefonun incelemesine.

Sponsorlu Bağlantılar

Kısaca Sony Xperia XZ1 Özellikleri

  • 5.2 inç (1920 x 1080 pixels) HDR TRILUMINOS ekran (X-Reality ve Corning Gorilla Glass 5 ekran koruması ile)
  • 8 çekirdekli Snapdragon 835 (Adreno 540 GPU ile)
  • 4 GB RAM
  • 64 GB hafıza ( microSD kart ile 256 GB arttırılabilir hafıza)
  • Android 8.0 (Oreo)
  • Tek / Çift SIM kart
  • Su geçirmezlik (IP65 / IP68)
  • 19 MP ön kamera (Exmos RS sensörü, 1/2.3″ sensörü, f/2.0 lens, 4K video kaydı, 960fps slow-motion video)
  • 13 MP ön kamera (1/3″ Exmor RS sensörü, 22mm geniş açı f/2.0 lens, 1080p video kaydı)
  • Parmak izi sensörü
  • 156 mm x 77 mm x 7.9 mm ebatlarında ve 155 gram ağırlığında
  • 4G VoLTE, WiFi 802.11 ac (2.4GHz / 5GHz) MIMO, Bluetooth 5.0, GPS/ GLONASS, NFC, USB 3.1 Type-C
  • 2700 mAh batarya (Qnovo Uyarlanabilir Şarj)

Sony Xperia XZ1 Özellikleri ve Fiyatı

Sony Xperia XZ1 Tasarım İnceleme

Gördüğünüz gibi Sony artık uzun zamandır yeni bir tasarım çıkarmıyor. Xperia XZ1 Sony’nin birkaç kuşağın öncülüğünü yaptığı tasarım üzerinde tekrar eden bir güncelleme. Elbette çirkin olduğunu söylemiyoruz. Zaten tasarım beğenilmeye devam ediyor ve XZ1 biraz sıkıcı olmasına rağmen yakışıklı telefonu arıyor. Xperia XZ1 her iki kenarda bir çerçeve içerisinde 5.2 inçlik bir ekrana sahiptir. Cihazın siyah varyantında daha az dikkat çekiyor. Çerçevenin az olduğu tasarımların bolluğunda XZ1 pozitif bir şekilde son nesil görünüyor olmanın 2 nedeni var.

Ergonomi ve yapı kalitesi büyük olmaya devam ediyor. Telefon, kazara çizilmelere ve düşmelere karşı koruma sağlamak için Gorilla Glass 5 ile donatılmıştır. Düğmelerin iyi bir geribildirimi var ve güç düğmesi parmak izi tarayıcısı olarak ikiye katlanıyor. Bu pozisyon çoğunlukla yalnızca Sony tarafından kullanılıyor ve telefonun ön veya arka tasarımını mahvedme ikilemi arasında çok ilginç bir orta alan olarak hizmet eder. Ayrıca unutmayın ki alt kenar boyunca bir kamera deklanşör anahtarı var.

Sony Xperia XZ1 Kutu Açılışı

Sony’nin amiral gemileri belki de bu özelliği sunan en üst seviye cihazlar olmayı sürdürüyor ve bunun için minnettarız. Fiziksel bir düğme daima ekran üstü bir deklanşör tuşundan daha iyidir. Bir yuvanın sol tarafında SIM kartı ve hibrid bellek kartı yuvalarını göreceksiniz. Anten hatlarını bütünleştiren en üste doğru güzel bir tasarım gelişiyor. Alt kenar boyunca USB Type-C konektörü bulunurken kulaklık girişi üsttedir.

Sony, XZ1’in tasarımını kesintisiz ve devam eden bir metal halka olarak etiketliyor. Gerçekten de metal çerçeve kenarlar boyunca kıvrılıyor ve sırtın her tarafına kadar devam ediyor. Metalin dokusu renk seçimiyle birlikte XZ1’i diğerlerinden ayırıyor. Tasarım hakkında söyledikleriniz ne olursa olsun burada kullanılan yüksek kaliteli malzemelerle kusur bulmak zor. Cihazın tamamı lüks ve elde harika hissetiriyor. Minimal Xperia markası merkez boyunca uzanırken bir kamera modülü sol üst köşede çıkıntı yapıyor. Merkezi olarak yerleştirilmiş bir kesim İkili LED flaşı, Lazer Otomatik Odaklama ve NFC çipini gizlemiş.

Sponsorlu Bağlantılar

Sony Xperia XZ1 Yazılım İnceleme

Android Oreo ile birlikte gelen Google markasına sahip olmayan akıllı telefonlardan birisi olan Xperia XZ1, Android 8.0’ın stokta daha az inşa edilmesinin neye benzediğini bize gösteriyor. Xperia XZ1 yıllardır şirketin telefonlarında mevcut olanlardan çok farklı görünmüyor.

Sony Xperia XZ1 Compact Özellikleri ve Fiyatı

Playstation, 3D yazıcı ve bir takım Sony servisleri gibi çok sayıda önceden yüklenmiş uygulama ile birlikte gelen XZ1’deki bu uygulamaların birçoğu yalnızca devre dışı bırakılabilir. Örneğin PlayStation uygulaması telefonunuzdaki PS4’ünüzden uzaktan oyun oynamak için size izin veriyor. 3D yazıcı uygulaması da telefonun tanıtılan özelliklerinden birinin bir uzantısı.

Önceden yüklenmiş uygulamalar bir yana arayüz kullanımı çok kolay ve kullanıcı arayüzü paradigmasında gereksiz değişiklikler yapmaz. Kesinlikle performans ve kullanılabilirlik üzerinde bir etkisi yoktur. Telefonun kilit ekranını açtığınızda widget’ları ve uygulama simgelerini görüntüleyen giriş ekranını görürsünüz. Kısayol tepsisi altta bulunuyor ve Başlatma düğmesine dokunarak sizi genişletilmiş uygulama bölümüne götürecek. Uygulama çekmecesinin üstündeki uygulama listenizde arama yapma seçeneğine sahipsiniz. Çubuğa dokunarak son aramalarınızı ve aynı şekilde benzer uygulama önerilerini görebilirsiniz. Ama isterseniz bunu kapatabilirsiniz.

Sony Xperia XZ1 Performans İnceleme

Teknik dokümana baktığımızda Xperia XZ1, akranları ile kolayca rekabet edebilecek bir model. Snapdragon 835 yonga seti ve 4 GB RAM akranların çoğuna göre iyi ve XZ1’in hızlı bir klipte çalışmasını sağlıyor. Yavaşlatacak hiçbir şey olmadı. Asphalt 8 ve Real Racing oyunlarında düzgün performanslarından dolayı sorunsuz oynamanın keyfini çıkarın. XZ1’deki termal aygıtlarla iyi bir iş çıkarılmış ve uzun bir oyun oynasanız dahi telefon aşırı ısınmıyor.

Sony Xperia XZ1 Ekran İnceleme

Akranlarının çoğundan daha küçük ekrana sahip Xperia XZ1’deki ekrana bakmak cazip değil. AMOLED ekranların derin siyah veya çılgın kontrast oranından yoksun olabilir ancak etrafındaki en iyi LCD panellerden biri olmayı başarıyor. 5.2 inç ekrana ve 1920X1080 piksel çözünürlüğe sahip. Xperia XZ1’in ekranı, Sony’nin televizyon hattındaki teknolojinin aynısı ve gerçekten harika görünmesini sağlıyor. Açık havada dahi parlaklık seviyeleri yeterli ve yansıma önleme bandı nedeniyle hafif parlaklık dışında ekran görüntülemede fazla sorun yaşamayacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Öte yandan renk doğruluğu, sRGB Professional moduna geçtiğinizde harika. Aşırı doymuş ekranları tercih ederseniz daima ‘Canlı’ moduna geri dönebilirsiniz. Son olarak HDR10 sertifikalı bir panel olması, Netflix içeriğini HDR’de izleyebileceğiniz anlamına geliyor.

Sony Xperia XZ1 Kamera İnceleme

Sony amiral gemileri üzerindeki kamera özellikleri her zaman bizim için bir tartışma konusu oldu. Her amiral gemisi için kamera algılayıcıları üreten bir şirket için Sony, kendi telefonlarında tutarlı sonuçlar üretmekte zorluk çekiyor.

XZ1, Exmor RS sensörüne sahip tek bir 19 MP “Motion Eye” kamera ile donatılmıştır. Ayrıca optik çeşitliliğe rağmen 5 eksen stabilizasyonu da dahil olmak üzere birçok teknik yerleşik teknoloji var. Sensör Sony’nin son amiral gemisine benziyor ancak daha düşük fotositler ve teorik olarak daha iyi görüntü kalitesi sağlayan daha düşük bir çözünürlüğe sahip. Aynı zamanda kamera modülünün kendisine bir RAM tampon yerleştirerek etkinleştirilen 960FPS çekim modunu korumakta.

Şimdi de görüntü kalitesinden bahsedelim. İşler XZ Premium’dan çok farklı değil. Üstün Auto Modu, Sony’nin önerdiği sadece beyaz dengesi ve HDR değil aynı zamanda çok yararlı arkadan aydınlatmalı mod. Sony, renk sunumu çok daha iyi olduğu için beyaz dengesi tanıma konusunda net bir şekilde çalışmış. Kontrast seviyeleri de iyi ama dinamik aralık çok etkili değil. Bununla birlikte düşük ışıklı çekimler de iyi değil. Optik görüntü sabitleme eksikliği burada gerçekten fark yaratıyor. Çekimler çoğunlukla belirsiz miktarda lekeli ses azaltımı ile bulanık olurlar.

Sony Xperia XZ1 Bağlantı İnceleme

Xperia XZ1’de beklenen 4G VoLTE, WiFi 802.11 ac (2.4GHz / 5GHz) MIMO ve Bluetooth 5.0 desteği var. Çift SIM kart desteği de var ancak bir Hibrid SIM yuvasıyla yapmak zorundasınız. Ayrıca GPS/GLONASS, NFC’ye de sahip. USB 3.1 Type-C ayrıca şarj ve veri aktarımı için desteklenmektedir. Her zaman olduğu gibi Sony de donanımın ses özelliklerine daha fazla önem veriyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Sony Telefonların ve Tabletlerin Listesi

Xperia XZ1, LG G6 veya LG V30’a yerleştirilmiş Dörtlü DAC donanımı gibi bir şey taşımasa da hem DSEE HX’i hem de LDAC’yi destekliyor. Ayrıca LDAC codec bileşeni artık Android 8.0’ın bir parçası. Fakat şimdi bunu bir süre yapıyorlar. Bu codec’in desteklenen kulaklıklarda neredeyse kayıpsız müzik dinlemenize izin verilmesi bekleniyor. Her iki uçta da desteklendiğinde codec bileşeni SBC veya AAC’nin yerini alıyor ve çok daha kaliteli müzik aktarıyor.

Sony Xperia XZ1 Batarya İnceleme

Xperia XZ1 üzerindeki 2.700 mAh pil, akranları arasında en küçüğü. Rahat bir şekilde tam bir gün kullanılabilir ve bir buçuk güne de çıkabilir. Snapdragon 835 yongaseti Android Oreo’da gerçekleştirilen optimizasyonlar ile eşleştirildi ve kesinlikle burada yardımcı oldu. Hızlı şarj 3.0 uyumlu. Ayrıca pilin aşınmasını ve yıpranmasını azaltmaya yardımcı olan Qnovo Uyarlanabilir Şarj teknolojisine de sahip. Bir dizi batarya düzenleme tekniği sayesinde ve elektrolitik hücreleri izleyerek Sony, bataryanın ortalamadan daha fazla uzun sürmesi gerektiğini söylüyor.

Nereden Satın Alabilirim?

Sony Xperia XZ1 akıllı telefonu satın almak isterseniz internet üzerinden satın almak isterseniz Hepsiburada.com, Media Markt, Teknosa, n11.com, Vatan Bilgisayar ve gittigidiyor.com üzerinden satın alabilirsiniz. (ÖNEMLİ: İNTERNET ÜZERİNDEN SATIN ALACAĞINIZ ZAMAN SONY TÜRKİYE GARANTİLİ OLAN ÜRÜNLERİ SATIN ALMANIZI ÖNERİRİZ. AKSİ TAKTİRDE HERHANGİ BİR SORUNDA SONY GARANTİSİ GEÇERLİ DEĞİLDİR.)

Eğer capcanlı bir şekilde doğrudan satın almak isterseniz Media Markt, Vatan Bilgisayar ve Teknosa satış mağazalarından ve operatörlerin satış noktalarından satın alabilirsiniz. (ÖNEMLİ: OPERATÖRLERDEN SATIN ALIRSANIZ YAKLAŞIK 3.000 TL OLAN BU TELEFONA 4.500 TL CİVARINDA PARA VERMİŞ OLURSUNUZ.)

Sonuç

Üstün özellikler, mükemmel performans, Android Oreo, iyi bir ekran, bağlanabilirlik seçenekleri ve hatta bir kulaklık girişi. Sony Xperia XZ1 çok büyük rekabet içinde olan çok iyi bir telefon. Cansız kamera performansı cihazı aşağıya çekiyor ve büyük çerçeveler de lehine sonuç vermez. Sony’nin önümüzdeki zamanlarda eski tasarımları düzeltmeye çalışacaklarını duyduk. Aynı zamanda rakip üreticilerin gördükleri baskıyı göz önüne alarak kameranın ön yüzünü kesiyor. Sony Xperia XZ1, tartışmasız parasının karşılığını veriyor.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com