Kategoriler
Ne & Nasıl

Windows 10’da Oyun Performansını Artıracak En İyi (15) İpuçları

Windows 10’da Oyun Oynamak İsteyenlere Önemli Öneriler

Kuşkusuz Windows 10, fantezi geçişler ve renkli düzenlemeler gibi inanılmaz bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Windows, bilgisayardaki oyunların eskisinden daha kolay ve kesintisiz oynanabilmesi için bazı önemli özellikler içeren Windows 10 ile birlikte geldi. Yani artık çok çaba harcamadan Windows 10’da oyun oynayabilirsiniz. Ama Windows 10 üzerinde sorunsuz bir şekilde oyun oynamak mümkün değilse o zaman Windows 10 sisteminizi optimize etmeniz gerekir. Ancak Windows 10’u oyun için nasıl optimize edebilirim diye soruyosanız yazımızı okumaya devam edin.

Sponsorlu Bağlantılar

Windows 10 bilgisayarınızın oyun performansını optimize etmek yani artırmak için sisteminizde belirli değişiklikler yapmanız gerekecek. Bu yazımızda oyun için Windows 10 performansını artırmak için ne yapılması gerektiğini anlatacağız.

1 – Gereksiz Programları Kaldırın

Bilgisayarınızın oyun performansını iyileştirmek ve Windows 10’u en iyi oyun performansına çıkarmak için Windows 10’un disk üzerinde yeterli alana sahip olması gereklidir. Sisteminizde yeterli bir depolama alanı yoksa herhangi bir oyun veya program düzgün çalışmayacak ve performansını yavaşlatacaktır. Bu nedenle alanı boşaltmak için en iyi yöntem Windows 10 bilgisayarınızda kullanmadığınız tüm gereksiz ve istenmeyen programları kaldırmak. Çünkü onları çalıştırsanız da çalıştırmasanız da depolama alanını tüketirler. “Denetim Masası > Programlar ve özellikler” yolunu izleyin ve kaldırmak istediğiniz programa veya oyuna sağ tıklayıp “Kaldır” seçeneğine tıklayın.

Bilgisayarda Android Oyunları Oynama

2 – Otomatik Güncelleştirmeleri Devre Dışı Bırakın

Varsayılan olarak otomatik güncelleme işlevi her zaman etkindir. Aslında yaptığı şey işletim sisteminizi her zaman güncel tutmak için otomatik olarak güncellemektir. En son özellikleri ve güvenliği alacağınız için sizin için de yararlıdır. Öte yandan bilgisayar oyunları performansı yavaşlattığı için bilgisayarda oyun oynayamıyorsunuz. Bu yavaşlamanın nedeni otomatik güncellemelerin arka planda gerçekleşmesi ve internet bağlantısı ve işlem hızını kullanmasıdır.

Yani çevrimiçi oyunlar oynuyorsanız internet yavaş yavaş Windows güncellemeleri için kullanılmaktadır. Windows kendisini otomatik olarak güncellediğinde Windows’un yeniden başlatma isteği oyun içi ilerlemenizi kaybetmenize neden olabilir. Otomatik güncellemeleri devre dışı bırakmak en iyi seçenek. Otomatik güncellemeleri devre dışı bırakmak için yapılması gerekenler aşağıda verilmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Windows 10 Otomatik Güncelleştirme Nasıl Kapatılır?

3 – Nagle Algoritmasını Devre Dışı Bırakın

Windows verimli veri aktarımı için Nagle algoritmasını içerir. Birkaç küçük paketleri, yalnızca veri iletimi verimliliğini artırmak için tek bir büyük paket halinde birleştirir. Etkili veri aktarımının iyi olmasına rağmen internet bağlantısını yavaşlatır ve dolayısıyla çevrimiçi oyunları oynarken hızı düşürür. Varsayılan olarak Windows’da daima etkindir ama kolayca devre dışı bırakabilirsiniz. Aşağıdaki adımları izlemeniz yeterlidir.

  • Win + R tuşlarına basın ve Regedit yazıp enter tuşuna basın.
  • Kayıt Defteri Düzenleyicisi olan yeni pencerede “HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > CurrentControlSet > Services > Tcpip > Parameters > Interfaces” yolunu izleyin.
  • Interfaces klasöründe birçok dosya göreceksiniz. IP adresinizi içeren dosyayı bulun.
  • IP adresinin olduğu dosya içinde sağ tıklayın ve iki yeni DWORD oluşturun. Onların adı TcpAckFrequency ve diğeri TcpNoDelay olarak isimledirin. Her ikisini de oluşturduktan sonra üzerine çift tıklayın ve parametrelerini 1 olarak ayarlayın.

Bu kadar. Nagle’in Algoritması derhal devre dışı bırakılacak.

4 – Bilgisayarı En İyi Performans İçin Ayarlayın

Windows 10 mükemmel düz tasarımları, şaşırtıcı geçişler ve animasyon efektleri ile en iyi olarak bilinir. Harika bir kullanıcı deneyimi sağlamakta. Ancak Dünya üzerindeki her şeyde bazı kusurlar olduğu için aynı şey Windows 10’un animasyon ve geçiş efektleri için de geçerlidir. Efektler çok güzel görünebilir ama bu efektler sisteminizin genel performansını yavaşlatabilir ve oyununuzu engelleyebilir. Bu nedenle Windows 10’u oyun için optimize etmek için bu animasyonları devre dışı bırakmanız ve bilgisayarınızdaki en iyi görünüm yerine en iyi performansa getirmeniz gerekir. Aynı işlemi yapmak için aşağıdaki adımları izleyin.

  • Windows başlama menüsündeki arama kutusuna Performans yazın ve “Windows’un görünümünü ve performansını ayarla” seçeneğini tıklayın.
  • Karşınıza çıkan pencerede “En iyi performans için ayarla” seçeneğini seçin ve Uygula düğmesine basın ve ardından Tamam’a tıklayın.

5 – Sistem Oyun Duyarlılığı

Windows 10’da oyunu artırmak için bu ipucunu da etkinleştirebilirsiniz. Aslında Multimedya Sınıfı Zamanlayıcısı anlamına gelen MMCSS kullanan birçok oyun var. Bu hizmet CPU kaynaklarını daha düşük önceliğe sahip arka plan programlarını öncelikli CPU kaynaklarını sağlar. Aşağıdaki adımları izleyerek bu ipucunu sağlayabilirsiniz.

  • Öncelikle Win + R tuşlarına basın, Regedit yazın ve enter tuşuna basın.
  • HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > Microsoft > WindowsNT > CurrentVersion > Multimedya > SystemProfile yolunu izleyin.
  • Burada yeni bir DWORD oluşturmanız ve SystemResponsiveness olarak adlandırmanız gerekiyor. Sonrasında bunu onaltılık değerini 00000000 olarak ayarlamalısınız.

Ayrıca, oyunların önceliğini değiştirmek için bazı hizmetlerin değerini değiştirebilirsiniz. Bunun için;

  • HKEY_LOCAL_MACHINE>SOFTWARE>Microsoft>Windows NT>CurrentVersion>Multimedia>SystemProfile>Tasks>Games yolunu izleyin.
  • Burada GPU Priority değerini 8, Priority değerini 6 yapın. Scheduling Category seçeneğini yüksek (high) olarak değiştirin.

6 – Güç Seçeneğini Özelleştirin

Güç seçeneği aynı zamanda Windows 10’un performansını artırmanıza yardımcı olur ve dolayısıyla oyunu sorunsuz bir şekilde oynarsınız. Ancak bazıları güç seçeneklerini ayarladıktan sonra performans açısından büyük fark görürken bazıları bu farkları fark etmiyor. Bu nedenle bunu kendinizin kontrol etmesi daha iyi olacaktır. Bunun için “Ayarlar > Sistem > Güç ve Uyku > ek güç ayarları” yolunu izleyin.

Sponsorlu Bağlantılar

Bu Windows 10’un bilgisayar için performansı optimize edecek ve aynı zamanda enerji kullanımı da daha yüksek olacak.

7 – Oyun Ayarlarını Değiştirin

Ayrıca Windows 10 performansını artırmak için sisteminizdeki oyun ayarlarını ayarlayabilirsiniz. Her oyun kendi ayarlarıyla gelir ve üretici Grafik kartınızın en yüksek potansiyeline sahip olabilmesi için ayarların en yüksek performansa ayarlandığını kabul eder. Fakat bazı oyunlar Grafik kartın en üst seviyede performans göstermesini kısıtlayan en düşük ayarlarla gelebilir. Böylece maksimum performans için oyun ayarlarını değiştirebilirsiniz.

PC İçin En İyi Optimizasyon Programları

8 – Sürücüleri Güncelleyin

Sürücüler sistemimizin vazgeçilmez parçalarıdır ve bilgisayarınızın düzgün çalışmasını sağlarlar. Her donanım için bağlantı kurmak ve daha iyi performans göstermek için sürücüsünü yüklemelisiniz. Ve oyun için Windows 10’u optimize etmek istiyorsanız en önemli sürücü güncellemesi, Grafik kartı sürücüleridir. İster eski ister yeni olsun Grafik kartı sürücüsünü sürekli güncellemek tam kapasiteyle kullanmasını sağlayacaktır. Düzenli olarak güncellemezseniz düşük kare hızı ve bazen oyuna başlamak için izin vermeme gibi birçok sorunlarla karşı karşıya kalırsınız.

Sürücüleri kontrol etmek ve güncellemek için Aygıt Yöneticisi’ne gidin ve ardından gerekli sürücüyü sağ tıklatarak güncelleyin ve daha sonra Sürücüleri güncelle seçeneğini belirleyin. Sürücüleri güncellemenin iki yolu vardır. Sürücüyü doğrudan pencerelerin kendisinden güncellemek. Diğer seçenek üreticinin web sitesini ziyaret etmek. Ama bunun için ücretsiz programlarda mevcut. İsterseniz bu sürücü güncelleme programlarını da kullanabilirsiniz.

Sürücüler Otomatik Nasıl Güncellenir?

Tüm sürücüleri güncelleyebilirsiniz ancak güncelleştirilmesi gereken en önemli sürücüler şunlardır.

Sponsorlu Bağlantılar
  • Grafik kartı sürücüsü
  • Anakart Chipset sürücüsü
  • Anakart Ağları / LAN sürücüleri
  • Anakart USB sürücüleri
  • Anakart ses sürücüleri

9 – DirectX 12’yi Yükleyin

Oyun deneyiminizi yepyeni bir seviyeye taşımak için sisteminize DirectX 12’yi yüklemeniz yeterlidir. Bilgisayarınızdaki oyun performansını daha önce hiç olmadığı gibi artırabilen Microsoft’un en popüler API aracıdır. DirectX 12 yardımıyla Grafik karta verilen iş miktarını artırabilir ve daha az zamanda yapmasını sağlayabilirsiniz. GPU’nuzun çok görevliliğini sağlar ve bu nedenle oluşturma süresinden tasarruf sağlayarak gecikmeyi azaltır ve daha fazla kare hızı elde eder. Çok parçacıklı komut arabelleği kaydı ve asenkron gölgelendiriciler, DirectX 12’nin iki evrimsel özelliğidir.

10 – Bloatware’i Kaldırın

Windows 10 önceden yüklenmiş bir avuç önizleme ile gelir ve bu önceden yüklenmiş programlar kullanıcı için uygun olmadığı için bu uygulamalara bloatware denir. Sadece sabit diskin alanını tüketirler ve bilgisayarınızın performansını düşürmeye neden olurlar. Bu nedenle bu yazılımını kaldırırsanız Windows 10 performansınızı bir dereceye kadar yükseltebilirsiniz. Uninstaller Pro gibi bazı üçüncü taraf program kullanarak zararlı yazılımları kaldırabilirsiniz. Bu yazılımı sisteminize kurmanız ve ardından Windows 10 üzerinde kurulu olan tüm gereksiz programları taramanız gerekir. Ondan sonra “Kaldır” butonuna tıklayarak kaldırmak istediğiniz tüm programları veya uygulamaları seçebilirsiniz. Sisteminizden tüm saçmalıkları kaldırmak için harika bir uygulama.

11 – TCP Optimizer 4

TCP Optimizer programı çevrimiçi oyun için oldukça yararlıdır. Bu yazılım donanım ve Ağ bağdaştırıcısını Kayıt Defteri düzenleyicisine gitmeden ayarlamanızı sağlar. Yalnızca TCP Optimizer 4’ü indirip üzerine sağ tıklayın ve yönetici olarak çalıştırın. Artık ağ hızını ve yazılım ayarlarındaki diğer seçenekleri ayarlayabilirsiniz.

12 – Ağ Kısma İndeksi

Oyun oynamak için Windows 10’unuzun azami verimliliğini elde etmek için Ağ Sınırlandırma Algoritmasını devre dışı bırakmanız gerekir. Ancak Ağ Kısma indeksi nedir? Pencereye kaynak yoğun görev için ağın işleyişi için bu mekanizmayı uyguladığını söyleyelim. Ancak oyun oynamak için Windows 10’un performansını artırmak için bunun devre dışı bırakılması daha iyidir. Bunun için;

  • Öncelikle Win + R tuşlarına basın, Regedit yazın ve enter tuşuna basın.
  • “HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > Microsoft > Windows NT > CurrentVersion > Multimedia > SystemProfile” yolunu izleyin.
  • System Profile’de yeni bir DWORD oluşturmanız, NetworkThrottlingIndex olarak adlandırmanız ve onaltılık değerini ffffffff olarak ayarlamanız gerekir. Bu kısma işlemini tamamen devre dışı bırakacaktır.

13 – Onedrive, Google Drive Devre Dışı Bırakın

Google Drive, Onedrive kullanmıyorsanız sadece devre dışı bırakın. Bunlar bant genişliğini çok kullanıyor ve bu nedenle diğer programlar yavaşlıyor. Devre dışı bırakmak için görev çubuğunda bulabileceğiniz Onedrive ve Google Drive simgesine sağ tıklayın ve ardından Çık’a tıklayın.

Sponsorlu Bağlantılar

Bilgisayarı Hızlandırma Yötemleri

14 – HDD Hatalarını Kontrol Edin ve Düzeltin

Oyun için Windows 10’a her zaman hata ve hatalar için HDD’nizi kontrol etmelisiniz. Bunun için çalıştır komutuna ChkDsk yazın ve enter tuşuna basın. Bundan sonra aracı “Kötü bölgelerin taranması ve kurtarılmaya çalışılması” ve “Kayıt defteri hatasını otomatik olarak onar” olarak ayarlayın.

15. Oyun Hızlandırıcı Yazılımları Yükleyin

Windows 10 oyununuzun genel performansını artırmak için Game Booster yazılımını kullanabilirsiniz. Oyun için Windows 10’u artırmak için tüm bu elle yapılan ayarları yapmak istemiyorsanız bu oyun artırıcılar mutlaka size yardımcı olacaktır. Bu istenmeyen hizmetleri kapatarak oyuna daha fazla kaynak sağlar. Windows 10 için en iyi oyun artırıcılardan bazıları Razor Game Booster, Wise Game Booster, Game Fire, Toolwiz v.b.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com