Kategoriler
Ne & Nasıl

macOS High Sierra İndirme ve Yükleme

macOS High Sierra Yükleme Sorunu ve Çözümü

Apple, MacOS High Sierra’yı piyasaya sürdü ve MacOS Sierra’yı çalıştıran tüm Mac’ler yükseltmeye hak kazanıyor. Muhtemelen Mac kullanıcılarının yazılımlarını en son sürümüne yükseltmeye çalıştıklarını hayal edebilirsiniz. Birçok kullanıcı Mac Store’dan MacOS’taki MacOS kopyasını indirmeye çalışırken birden fazla sorunla karşılaşıyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Yavaş indirme hızları, sık sık kopukluklar ve kesintiye uğramamış bir indirme işlemine devam edilememesi özellikle ilk yayınlanma süresinde MacOS yükseltmelerinin özelliklerinden biriydi. Apple yıllık bültenlerini ücretsiz indirmeler olarak sunduğundan beri bir çok kullanıcı ellerini yeni yazılımdan almak için yeterince sabırsızlanıyor. Sonuç sürekli olarak Apple sunucularına isabet eden ve ağda tıkanıklığa neden olan ve sunuculardan daha yavaş tepki veren büyük bir trafik hacmi. Bunun bir sonucu olarak çoğu kullanıcı tek bir indirme üzerinde çok fazla veri harcıyor.

MAS olmadan macOS High Sierra’yı İndirme ve Yükleme

Hayatı kolaylaştırmak için MacOS’u Mac OS’den, önceki MacOS ve OS X sürümleri için değil MacOS’tan doğrudan indirmek için daha güvenilir bir çözüm var. Bu yazı MacOS High Sierra doğrudan indirme ile ilgili tüm güncellemeleri anlatmakta. Normalde High Sierra’yı MAS’dan indirdiğinizde bazı paket dosyaları bilgisayarınıza indirilir ve daha sonra MAS tarafından çalıştırılabilir bir “.app” dosyasına dönüştürülür. Yüksek Sierra’yı doğrudan paket dosyalarından yükleyemezsiniz.

Bu geçici çözümde bir web tarayıcısı veya uygun bir indirme yöneticisi kullanarak bu ham paketleri doğrudan Apple sunucusundan indireceğiz. Ardından bilgisayarı Mac App Store’un paket dosyalarını Apple’dan yeniden indirmek yerine yerel depodan getirerek işleyeceği bir şekilde yapılandıracağız.

macOS High Sierra İndirme

1 – Üç “.pkg” dosyasını aşağıda verilen ilgili URL’lerden indirin.

Sponsorlu Bağlantılar

A – macOS High Sierra InstallESDDmg.pkg dosya indirme (Link: http://swcdn.apple.com/content/downloads/10/36/091-62780/objx55fn5lwnefnetcap2i0c7xg3avoor9/InstallESDDmg.pkg )

B – macOS High Sierra RecoveryHDMetaDmg.pkg dosya indirme (Link: http://swcdn.apple.com/content/downloads/10/36/091-62780/objx55fn5lwnefnetcap2i0c7xg3avoor9/RecoveryHDMetaDmg.pkg )

C – macOS High Sierra InstallAssistantAuto.pkg dosya indirme (Link: http://swcdn.apple.com/content/downloads/10/36/091-62780/objx55fn5lwnefnetcap2i0c7xg3avoor9/InstallAssistantAuto.pkg )

2 – Mac’inizi MAS’ın Apple sunucusu yerine yerel olarak macOS paketlerini aramasını sağlayacak şekilde yapılandırın.

Bunu yapmak için indirme URL’lerinin (“swcdn.apple.com”) kök etki alanını localhost’a (“127.0.0.1”) yönlendirmek için Mac’teki hosts dosyasını düzenlemeniz gerekiyor. Aşağıdaki talimatlar hosts dosyasını gerektiği gibi değiştirmenize yardımcı olacaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

A – Launchpad veya Uygulamalar listesinden Mac’inizde Terminal’i başlatın.

B – Aşağıdaki komutu yazın: “sudo nano /etc/hosts”

C – İstendiğinde Sistem Şifresini girin. Hosts dosyası artık Terminal penceresinde düzenlenebilir modda açılmıştır.

D – Aşağıdaki satırı dosyanın sonuna ekleyin: “127.0.0.1 swcdn.apple.com”.

E – Kontrol + X (^X), ardından Y düğmesine basın ve dosyayı kaydetmek ve Terminal istemine geri dönmek için geri dönün.

Şu andan itibaren Mac’den belirli bir kök etki alanı (swcdn.apple.com) için verilen herhangi bir istek localhost’a yönlendirilecektir.

Not: Bazen değişikliklerin yürürlüğe girmesi için DNS önbelleğini temizlemeniz gerekebilir. Bu durumda DNS önbelleğini temizlemek için “sudo killall -HUP mDNSResponder” komutunu kullanın.

3 – Paket dosyalarını ilgili indirme URL’lerinin yapısını taklit etmek için localhost kökünden belirli bir göreceli yola yerleştirin.

Sponsorlu Bağlantılar

Bu örnekte, Masaüstünde “macos_local” adlı bir klasör oluşturacağız ve paket URL’lerinin dizin yapısını aynı şekilde çoğaltacağız. Göreli yol oluşturulduktan sonra localhost sunucusunu Masaüstündeki “macos_local” dizinine işaret edecek şekilde yapılandıracağız. Ardından MacOS’un buit-in SimpleHTTP sunucusunu klasörü bir web sunucusu dizinine dönüştürürüz.

Aşağıdaki talimatlar kurulum sürecinde size yol gösterecektir.

A – Terminali Launchpad veya Uygulamalar listesinden açın.

B – Komut satırına “cd Desktop” yazın ve Masaüstü klasörüne girmek için return tuşuna basın.

C – Masaüstünde aynı adın kök dizinini oluşturmak için “mkdir macos_local” yazıp geri dönün.

D – Yeni oluşturulan klasöre “cd macos_local” yazarak ve dönüşe basarak gidin.

E – Macos_local klasörünün içinde .pkg dosyalarının göreli yolunu oluşturmak için aşağıdaki komutu girin (İstendiğinde yönetici şifresini girin): “sudo mkdir -p ./content/downloads/10/36/091-62780/objx55fn5lwnefnetcap2i0c7xg3avoor9/

Sponsorlu Bağlantılar

F – İndirilen paket dosyalarını masaüstündeki macos_local klasöründeki ilgili göreceli konumlarına (URL’lerine göre) yerleştirin. İstendiğinde Kimlik doğrula seçeneğine tıklayın ve sistem yöneticisi şifresini sağlayın.

G – Terminaldeki mevcut çalışma dizini olarak macos_local ile aşağıdaki komutu yürütün: “sudo python -m SimpleHTTPServer 80”. Yönetici şifresini girin ve sonraki mesajda İzin Ver’e tıklayın.

Geçerli dizin (macos_local) artık localhost üzerinde barındırılmaktadır. İşlem tamamlanana kadar localhost sunucusunun çalışmaya devam etmesi için Terminal penceresini açık bırakın.

Kurulumu doğrulamak için tarayıcınızdaki herhangi bir paket (.pkg veya pkg) URL’sini açın ve paketi indirdikçe indirme hızını kontrol edin. İnternet bağlantınızın hızından çok daha yüksek bir hıza dikkat etmelisiniz. Bunun nedeni dosyanın localhost yoluyla indirilmesidir. İnternet bant genişliğiniz kullanılmıyor.

4 – Mac App Store bağlantısından macos High Sierra’yı indirin.

Sponsorlu Bağlantılar

Endişelenmeyin. MAS paket dosyalarını localhost’tan alır ve paketler işlendikten sonra yükleyici (“.app”) dosyasını başlatır.

Not: Mac’iniz MacOS High Sierra’yı yüklerken “swcdn.apple.com” alanından kaynak isteyebilir. Bu nedenle yüklemeye devam etmeden önce eklediğimiz ana bilgisayar dosyasındaki girdinin kaldırılması önerilir.

Bu Geçici Çözüm Geçerli mi?

Bu geçici çözümde gerekli güncellemeleri Apple Server’dan indiriyor ve OS güncellemesini yüklemek için Mac App Store’u kullanıyoruz. Evet resmi yöntem kadar gerçekçi. Burada değiştirdiğimiz tek faktör MAS’ın paketleri getirdiği yer. MacOS paket dosyalarını üçüncü taraf kaynaklardan karşıdan yüklüyorsanız orijinalin MD5 ve SHA1 hash değerlerini aşağıda verilenlerle karşılaştırarak orijinal olup olmadığını doğrulayabilirsiniz.

macOS High Sierra Bootable Yükleyici (macOS High Sierra DMG)

Artık “macOS High Sierra.app” yükleyicisine sahip olduğunuza göre aynı dosyayı kullanarak birden çok Mac’i en son sürüme yükseltebilirsiniz. Ancak yeni bir yükleme yapmak istiyorsanız High Sierra için bir önyüklenebilir yükleyici oluşturmanız gerekir. High Sierra (InstallESD.dmg) için önyükleme görüntüsü “.app” dosyasında bulunuyor. InstallESD.dmg dosyasını elde etmek için “macOS High Sierra.app” a sağ tıklayıp “Show Package Contents” seçeneğini seçin ve Contents/SharedSupport/ klasörüne gidin.

Alternatif olarak MacOS High Sierra için önyüklenebilir yükleyici Apple tarafından önerilen “createinstallmedia” komutunu kullanarak doğrudan “.app” dosyasından oluşturulabilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com