Kategoriler
Ne & Nasıl

Windows Bilgisayarda Veri Kullanımı Nasıl İzlenir?

Bilgisayardaki İnternet Kullanım Miktarını Öğrenme

Hız dünyasına ayak uydurabilmek için işleri hızlı bir şekilde yapmak isteriz. İnternette sörf yapma, dosyaları ve videoları indirme, sesli ve görüntülü çevrimiçi sohbet ve çok sayıda işi hızlı yapmak isteriz ve yapmamız da gerekiyor. Bunu yaparken tarafımızdan kullanılan bant genişliği için bazı sınırlar koyuluyor. Akıllı telefonlarımızda interneti kullandığımızda kullanılan verilere bakabiliriz Ancak Windows’da internet kullanırken veri kullanımını takip etmek zor. Sonuç olarak veri kullanımını aşıp fazla ücret ödemek zorunda kalabiliriz. Windows bilgisayarda tarifeli bağlantıyı kullanırken sorun da bu. Sayısal bağlantı ile ayda sınırlı bir veri kullanımına sahip olduğunuz ve veri sınırını aşarsanız ek ücret talep ettiğiniz bir bağlantıya sahip olabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Windows 10 Otomatik Güncelleştirme Nasıl Kapatılır?

Bilgisayarınızı en yeni Windows 10 sürümüne yükselttikten sonra veriyi çok erken bittiğini fark etmiş olabilirsiniz. Bu veri kullanımını sınırlamak için birkaç yöntem vardır. Bunlardan biri bağlantıyı “Ölçülen Bağlantı” olarak ayarlamak. Sayaç bağlantısını nasıl ayarlayacağınızı bilmiyorsanız bunu sizlere gösterceğiz. Fakat veri kullanımında bu tekniğin çok fazla etkilenmediği görülmektedir.

Bağlantıyı tarifeli olarak ayarladığınızda bilgisayarınız tarifeli bağlantı kullanıyorken veri kullanımını da izleyebilirsiniz. Bilgisayarınızın ne kadar çok veri kullandığını ve nerede olduğunu öğreneceksiniz.

Tarifeli Bağlantı Olarak Ayarlayın

Öncelikle bağlantınızı tarifeli olarak nasıl ayarlayacağınızı bilmelisiniz. Bazı kablolu İnternet bağlantısına ya da Windows bilgisayara bağlı herhangi bir mobil veri bağlantısına sahip olabilirsiniz. Bağlantıyı tarifeli olarak ayarladıktan sonra bilgisayarınız tarafından kullanılan bant genişliğini koruyabilirsiniz. Önce onu tarifeli olarak ayarlamayla başlayalım.

Kablolu Bağlantı İçin; Ayarlar > Ağ ve İnternet > Ethernet yolunuz izleyin. Bağlandığınız internet ismi üzerine tıklayın ve karşınıza çıkan yeni penceredeki “tarifeli bağlantı olarak ayarla” kutucuğunu işaretleyin.

Sponsorlu Bağlantılar

Wi-Fi İçin; Ayarlar > Ağ ve İnternet > Wi-Fi yolunuz izleyin. Bağlandığınız Wi-Fi internet ismi üzerine tıklayın ve karşınıza çıkan yeni penceredeki “tarifeli bağlantı olarak ayarla” kutucuğunu işaretleyin.

Son 30 Günlük Veri Kullanımını Takip Edin

Bilgisayarınızın son 30 günlük veri kullanımını görmek istiyorsanız “Ayarlar > Ağ ve İnternet > Veri Kullanımı” yolunu izleyin. Karşınıza çıkan ekranda son 30 güne ait internet kullanımını göreceksiniz. Hem Wi-Fi hemde kablolu olarak ayrı ayrı kullandığınız veri kullanımını görebilirsiniz. Ayrıca bilgisayarınızdaki Chrome, sistem, Microsoft Store, Cortana, bilgisayarınızda yüklü programların her birinin ne kadar internet kullandığını da görebilirsiniz.

USB Flash Belleği RAM Olarak Kullanma (RAM Arttırma)

Veri Kullanımı’nı izlemek için DataSense Aracı’nı Kullanın

PC Settings > DataSense yolunu izleyin ve orada Kullanım seçeneğini seçin. Bugüne kadar kullanılan verileri Wi-Fi veya Hücresel bağlantılar yoluyla göreceksiniz. Ölçülen bağlantılar üzerinden indirilen dosyalarda ne kadar veri kullanıldığını kayıt edeceksiniz.

Tarifeli Bağlantıda Veri Kullanımını Yapılandırma

Bağlantınız tarifeli olacak şekilde ayarlandığında başka şeylerde o kadar çok kullanılmaz. Windows’a talimat verecek ve bu ağ için bu özel ayarı kullanacaktır. Bağlantınız tarifeli olarak ayarlandığında yazılımın en yüksek kalitede bant genişliğini kullanmasını ve sadece yüksek bant genişliği ile yapılması gereken gerekli yazılım güncellemelerini durdurmaz. Birkaç yönden Windows, tarifeli bir bağlantı için geçerli değişiklikleri yapacaktır. Windows artık tüm güncelleştirmeleri yapmaz. Sadece gerekli veya en öncelikli güncelleştirmeleri yapar. Diğer tüm Windows mağaza uygulamaları güncellemelerini durdurur ve indirir ve aynı zamanda canlı ekran duvar kağıtlarınızın güncellenmemesine dikkat eder.

Windows, Android ve MacOS İçin En İyi Video Düzenleme Programları

Sponsorlu Bağlantılar

Tarifeli Bağlantı Üzerinden Bulut Hesapları Ayarını Yapın

Eğer bilgisayarınızda OneDrive, Google Drive gibi bulut hesapları yüklü ise burada da bir takım ayarlamalar yapmalısınız. Çünkü bunlar otomatik senkronizasyon yaptıkları için internet kullanımızı artıracaktır.

Sonuç

Tarifeli bağlantınız üzerinden Windows bilgisayarınızdaki veri kullanımını izleyebilirsiniz. Bağlantıyı ölçülü olarak belirlediğinizde web tarayıcısında pek fazla etkisi yoktur. Herhangi bir bant genişliği kullanımını durdurmaz ancak verilerinizin nerede kullanıldığını izleyebilir ve bu seçeneklerle ilgili bazı sınırlar koyabilirsiniz. Veri kullanımı asla doğru olarak tahmin edilemez ancak yalnızca tarifeli bağlantı üzerinden kullanımı izleyebilir veya sınırlayabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com