Kategoriler
Ne & Nasıl Özel

Windows Büyük Boyutlu Temizlik Nasıl Yapılır?

Bilgisayarda Büyük Boyutlu Yer (Depolama Alanı) Açma

Tüm yeni bilgisayarların ve akıllı telefonların önceki sürümlerine göre daha fazla sabit disk alanı geldiğini fark ettiniz mi? Ancak yine de bir şekilde çok büyük boyutlu depolama alanını yetersiz buluyorlar mı? Aslında birçok PC kullanıcısı bulut depolama, harici sabit disk, USB sürücüler, flash sürücüler kullanıyor ve bellek yetersizliğinden şikayet ediyorlar. Gerçek şu ki dijital veri tüketimimiz ve kullanımımız arttı. Yüzlerce yazılım, binlerce müzik dosyası, HD film, video, belge, dosya v.b. gibi birçok şeyi depolarız. Bir dosya veya yazılım kullanılamaz veya eskimiş hale gelse bile yine de kaldırmıyoruz. Sistemimizdeki her şeyi – istenmeyen olanlar dahil – saklıyoruz. Bütün bunlar sabit disk alanımızı dolduruyor. Depolama alanımız ne kadar büyük olursa olsun bir süre içinde yine de bunlarla yetinmeyiz. Cihazlarımıza daha fazla depolama kapasitesi eklemek yerine yer açmak için mevcut alanı temizlememiz gerekiyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Birçok PC kullanıcısı aynı problemle karşı karşıya. Aslında sabit disk alanı arttıkça ve daha da ucuzlaştıkça hepimiz daha fazla şey saklamak konusunda rahat hissediyoruz Ancak yine de bunlar birer makine. Bugün SSD kullanan bilgisayarlar geleneksel alana kıyasla yer sunmak için yeterli değildir.

Bozuk/Ölmüş Sabit Diskten (Hard Disk) Veri Kurtarma

Çoğunuz, Windows bilgisayarınızın dahili veya harici alanda küçüldüğünü fark ettiğinizde paniklemeye başlarsınız. Ancak panik yapmanıza gerek yok. Çoğunuz yapılacak en iyi seçenek olmayan yeni bir sürücü satın alırsınız. Aslında sadece biraz zaman ayırıp istenmeyen yazılımları kaldırarak ve istenmeyen dosyaları silerek bilgisayarınızda alan açabilirsiniz. temizlediğiniz ortaya çıkan büyük miktardaki alana şaşıracaksınız. Windows bilgisayarınızda büyük bir alan açmak için sizinle bazı ipuçları paylaşacağız. Ayrıca satın almak için herhangi bir yeni sürücüye ihtiyaç duymazsınız ve cebinizden para çıkmadan boş alan elde edersiniz.

1 – Gereksiz Programaları Kaldırın

Yapabileceğiniz basit bir şey çok fazla alan kullanan ve artık kullanılmayan alanı dolduran programları kaldırmaktır. Ancak gerekirse daha az yer kaplayacak bazı programları da kaldırın. Her bir programın bilgisayarınızda ne kadar yer kapladığını görmek için “Denetim Masası > Programlar ve Özellikler” yolunu izleyin.

Windows 10 kullanıcıları için Ayarlar > Uygulamalar > Uygulamalar ve Özellikler yolunu izleyin. Burada normal uygulamaları veya Windows Mağaza uygulamalarını kaldırabilirsiniz. Ayrıca isterseniz Denetim Masası’na gidip Programları ve Özellikleri bölümünden de kaldırabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

2 – Disk Alanı Analizi Yapma

Yapmanız gereken bir diğer şey sabit disk alanınızın çoğunu tüketen büyük klasörleri bulmaktır. Önce büyük klasörler silme derinlere girmekten daha kolaydır. Disk Analizi gizli dosyaları veya kullandığınız bazı dosyaları bulmanıza yardımcı olur. Tabi gereksiz olanları da. Bir disk analizörü bu dosyaların yerlerini size bildirir ve sonra onları silmek daha kolay olur. WinDirStat programı gibi bir program temizleme işinizi kolaylaştırabilir. Windows Dizin İstatistikleri’ni ifade eden bazı programlar da mevcuttur. Tüm dosyaları uygun bir liste olarak düzenleyecek ve bilgisayar sabit diskinizdeki en fazla alanı kullanan klasörleri gösterecektir.

WinDirStat Programını İndirmek İçin Tıklayın.

3 – Geçici Dosyalar Temizleme

Sabit diski temizlemenize yardımcı olabilecek bir sonraki şey Geçici dosyaları silmektir. Bunun için Başlat > Tüm Programlar yolunu izleyin. Sonrasında açılır menüden C sürücüsünü seçip Tamam’ı tıklayın ve temizliğe başlayın. Disk Temizleme birkaç dakika sürebilir. Boş alanı hesaplar ve ardından C Sürücüsündeki geçici dosyaları silebilirsiniz.

Ancak başka programlar tarafından kullanılan geçici dosyaları silmez. Firefox ya da Chrome gibi Tarayıcı önbellekleri gigabayt boyda hark disk alanı kaplar. Bu dosyalar silinmez. Aslında tarayıcı önbelleği bir web sitesinin yükünü daha hızlı hale getirir ve internet tarama deneyiminizi geliştirir. Önemsiz dosyaları silmek için CCleaner gibi programlar da kullanabilirsiniz. CCleaner, sabit diski temizlemek ve güvenli olmak için en iyi uygulamadır. CCleaner programı Windows Disk Temizleme Aracının asla yapamayacağı dosyaları temizler ve diğer tüm dosyaları çeşitli üçüncü taraf programlarından siler.

CCleaner Programını İndirmek İçin Tıklayın.

4 – Sistem Geri Yüklemeyi Azalt

Sistem Geri Yükleme işletim sisteminizi geri yükleyebilen tüm dosyalar içindir. Ancak bazen sistem geri yüklemek için çok fazla dosya kullandığı olur. Sistem Geri Yükleme’yi düşürmek için “Bilgisayar > (sağ tuş ile) Özellikler > Sistem Koruması” yolunu izleyin. Burada Yerel Disk (C) sürücüsünün Açık olduğundan emin olun. Açık değilse açın. Çünkü aksi taktirde kullanılan disk geri yüklemesini değiştiremezsiniz. “Yapılandır” butonuna tıklayın. Ardından karşınıza çıkan pencerede yüzde olarak çalıştığını göreceksiniz. Burada % 1 oranında artma veya azalmanın bile büyük değişiklikler yaptığını unutmayın.

Bilgisayar Performansını Artırma (Hızlandırma) – Windows 10

5 – Yinelenen Dosyaları Kaldırma

Çoğu zaman bir dosya indirir ve bir süre sonra onu nerede sakladığımızı unuturız. Bu nedenle tekrar indirmeniz gerekiyor. Özellikle dosyalar kilobayt boyutunda değil de megabayt boyutunda olduğunda bu kopya dosyaları kaldırmak önemli. Bu gereksiz dosyaları sildikten sonra daha fazla yeni dosya kaydetmek için sabit diskinizde yeterli alana sahip olursunuz. DupeGuru programını deneyebilirsin. Yinelenen dosyaları silerek sabit disk alanınızı boşaltın.

Sponsorlu Bağlantılar

DupeGuru Programını İndirmek İçin Tıklayın.

6 – Bulut Depolama Alanlarını Kullanma

Teknoloji sanal depolama alanına doğru daha hızlı büyüyor. Disk Alanı’nı temizlemek için Bulut Depolama alanlarını kullanabilir ve fazladan dosyaları bulutlara kaydedebilirsiniz. Bu bulut bilgi işlem ile dosyalarınızı kaydeden bir sunucuya yükleyebilirsiniz ve bunları bilgisayarınız ve diğer cihazlarınızla otomatik olarak senkronize edebilirsiniz. Bulut depolama alanının birçok avantajı vardır. Onların dosyalarının kaybı yoktur ve şu anda kullanılmayan dosyalar için yeterli alanınız olur ve Windows bilgisayarınızın sabit diskinde büyük boş alan elde edersiniz. Bulut depolama alanı olarak kullanabileceğiniz birçok çevrimiçi hizmet vardır. Güvenebileceğiniz bu hizmetler Google Drive, Dropbox, Sugarsync, SkyDrive v.b.

Ücretsiz Olarak Google Drive Alanını Artırma

Sonuç

Boş alan her zaman herkes için bir sorun olmuştur. Umarız Windows bilgisayarınızı temizlemek ve yeni dosyalar için büyük miktarda yer açmak için ne yapmanız gerektiğini anlatabilmişsizdir. Bu ipuçları kesinlikle sizi rahatlatacaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com