Kategoriler
Ne & Nasıl

Bozuk/Ölmüş Sabit Diskten (Hard Disk) Veri Kurtarma

Sabit Disk Neden Arızalanır ya da Ölür?

Veri kaybı herkesi panikletebilecek bir durum. Bilgisayarımızda bizim için çok önemli olan neredeyse her türlü bilgiyi saklarız. Verilerimizi saklamak için harici sabit diskler bile kullanıyoruz. İş dosyalarınızı, önemli notlarınızı, fatura ödemelerinizi, videoları, resimleri, dökümanları veya birçok şey olabilir. Peki bu değerli veriyi birden kaybederseniz? Disk çökmesi, bölüm biçimlendirme, sistem hatası, v.b. gibi birçok nedenden dolayı verileriniz kaybolabilir. Sabit disk aniden bozulursa ve verileriniz yedeklenmemiş ise bu durum gerçekten çok can sıkıcı ve çok üzüntü verici olur.

Sponsorlu Bağlantılar

Ama üzülmeyin değerli verilerinizi geri alabileceksiniz. Yani burada bozuk ya da ölmüş sabit diskten verileri nasıl kurtaracağınızı açıklayacağız. Ölmüş veya bozuk Sabit Sürücü’den veri kurtarmanın yollarını bilmeden önce Sabit Sürücü arızasının nedenlerini ve türlerini bilmelisiniz.

Sabit Disk Arızasının veya Çökmesinin Nedenleri

A – Bozuk sabit sürücünün birincil nedeni insan hatalarıdır. Bazen sistem özniteliklerini, dosyaları, konumları ve sistem kayıt defteri ayarlarını değiştirme gibi Sabit Disk arızasına neden olan hatalar yaparız. Bu yüzden dikkatli olun ve asla bu ayarı değiştirmeye çalışmayın. Bu büyük bir veri kaybına neden olabilir.

PC Disk Bölümleri Format Atma, Kopyalama, Taşıma ve Birleştirme

B – Bozuk dosyalar da Sabit diskte bozulmaya neden olur. Sistem dosyaları ani olarak bilgisayarın kapanması veya çalışan programın kapatılması, virüs enfeksiyonları, virüs bulaşmış dosyalar, kötü amaçlı yazılımlar v.b. gibi birçok nedenle bozulabilir. Bütün bunlar sistem dosyalarını bozuyor ve Sabit Disk arızasına neden olabilir.

C – Çökme, bozuk Sabit Disk’in bir diğer yaygın nedenidir. Okuma/yazma başlığı, HDD’nin veri okumak ve yazmak için yardımcı olması nedeniyle Sabit Disk’in ince manyetik bıçaklarının oluşturduğu hayati bir bölümdür.

Sponsorlu Bağlantılar

D – Biçimlendirme Hataları aynı zamanda Sabit Sürücünün arızalanmasına neden olur. HDD virüsler, Truva atları ve kötü amaçlı yazılımlar nedeniyle kolayca bulaşabilir ve çöker.

E – Kesintili güç kaynağı sağlayan güvenilir olmayan güç kaynağı kullanıyorsanız veya güç kaynağı çok yüksek veya çok düşükse Sabit Sürücüye de zarar verebilirsiniz.

Sabit Disk Arıza Türleri

Öncelikle hasar görmüş veya çökmüş sabit sürücünüzdeki verileri kurtarmaya çalışırken fiziksel olarak hasarlı olup olmadığını veya mantıksal olarak bozulmuş olup olmadığını bilmelisiniz. İki tür Sabit Disk çökmesi vardır. Birisi Mantıksal hasar (Logical damage) diğeri Fiziksel hasar (Physical damage). Her iki senaryoda da verileri kurtarmak için farklı işlevler gerçekleştirmeniz gerekir. Bu nedenle bu tür hasarların ne olduğunu bilmek çok önemlidir.

Mantıksal Hasar (Logical damage)

Mantıksal hasar, Sabit Diskinizde bir yazılım sorunu olduğu anlamına gelir. Bu durumda bilgisayarınız Sabit sürücüyü algılayacak ancak verisine erişemeyecek. Mantıksal hasar virüs bulaşmaları, bozuk dosyalar, güç bozulması veya bir depolama aygıtının zorla kaldırılması gibi birçok nedene bağlı olarak oluşabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız panik yapmayın. Çünkü bozuk sabit sürücüden kolayca veri kurtarabilirsiniz.

Laptop Recovery Tuşları

Bu makalenin ilerisinde mantıksal olarak hasar gören sabit sürücüye ait verileri nasıl kurtaracağınızı açıklayacağız.

Sponsorlu Bağlantılar

Fiziksel Hasar (Physical Damage)

Bu gerçekten karşılaşabileceğiniz en kötü senaryodur. Fiziksel hasar diskin donanım hasarına karşılık gelir. Sabit diskinizin fiziksel olarak hasarlı olup olmadığını kontrol etmek için sistemi çalıştırırken sabit sürücü sesini dikkatlice dinleyin. Bir koparma ya da taşlama sesi duyarsanız mekanik veya fiziksel bir hasar var demektir. Bu sorunu çözmek ve verilerinizi mekanik olarak hasar görmüş sürücülerden kurtarmak için profesyonel bir veri kurtarma uzmanı aramalısınız çünkü bunu yapmanın başka yolu yoktur.

Bozuk veya Ölmüş Diskten Resim, Video, Dosya v.b. Nasıl Kurtarılır?

1 – Öncelikle Sabit sürücüyü başka bir sisteme bağlayın. Bilgisayarınızdan güvenli bir şekilde çıkarın ve diğer bilgisayara bağlayın. Bunun için yaklaşık olarak USBtoIDE/SATA adaptörüne ihtiyacınız var ya da dahili olarak bağlayabilirsiniz. Bunu bitirdiğinizde sistemin BIOS’u algıladığından emin olun. Yani bozuk olmayan PC’nin BIOS’unda bu sabit diski görmeniz gerekir.

2 – Sonrasında veriyi Sabit diskten kopyalamaktır. Yani önce Sabit sürücünün verilerine bakıp bakamayacağınızı kontrol edin. Verilere göz attıktan sonra kurtarmak istediğiniz verileri kopyalayın ve istediğiniz sürücüye kaydedin.

3 – Ancak verileri el ile kurtaramıyorsanız bir veri kurtarma yazılımı gerekecektir. Bunun için mevcut birçok veri kurtarma yazılımları var. İstediğiniz birini seçebilirsiniz. Biz Minitool Power Data Recovery yazılımını seçtik. Bu hasar görmüş, silinmiş bölümlerden verileri geri almak için bulabileceğiniz en iyi veri kurtarma yazılımlarından biridir. Bu nedenle ilk olarak bu ücretsiz veri kurtarma yazılımını indirin ve yükleyin.

Minitool Power Data Recovery İndirmek İçin Tıklayın.

4 – Programı açtığınızda Undeleted Recovery, Lost Partition Recovery, Digital Media Recovery, CD/DVD Recovery ve Damaged Partition Recovery şeklinde 5 ana başlık göreceksiniz. Siz bunlardan Damaged Partition Recovery bölümüne gireceksiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

5 – Damaged Partition Recovery tıkladıktan sonra bölümleri gösteren bir pencere açılacak ve en altta Full scan, Back, Open şeklinde 3 buton göreceksiniz. Full Scan seçeneğini tıklayın. Yazılım sürücüdeki verileri tarayacak ve görüntüleyecek.

6 – Sonraki adım kurtarmak istediğiniz dosyaları seçmek ve kaydet seçeneğini tıklamaktır. Bundan sonra kurtarılan verileri saklamak istediğiniz yolu seçin ve Tamam’ı tıklayın. İşlemin tamamlanmasının ardından hedef klasörü kontrol edebilirsiniz.

Unutmayın, Minitool Power Data Recovery programının ücretsiz sürümü sadece 1 GB’a kadar veri kurtarmanıza izin veriyor. Daha fazlası için Premium sürümü satın almanız gerekecektir.

Umarız bu ipuçları, verilerinizi bozuk sabit sürücüden kurtarmanıza yardımcı olacaktır. Ölmüş veya çökmüş Sabit Sürücüye ait verileri kurtarmak için başka bir yöntem biliyorsanız lütfen yorum kutusuna ekleyin.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com