Kategoriler
İnceleme Özel

Motorola Moto G5 İnceleme

Motorola Moto G5 Nasıl Bir Telefon?

Moto G5 Plus’ın daha küçük versiyonu olan Moto G5 Türkiye’de de satışa çıktı ve şu an için fiyatı 1.000 TL civarında. Bu model daha küçük bir 5 inç ekrana sahip olup “Moto G” serisinde ilk kez çıkarılabilir bir pille ve diğer “Moto G” akıllı telefonlara benzer bir su geçirmez nano kaplaması ile birlikte geliyor. Telefonun kutusunu açtığınız zaman karşınıza Moto G5 akıllı telefon, kulaklıklar, 2-pinli şarj cihazı (5.2V-2A), Mikro USB kablosu, 2800mAh pil, Kullanım kılavuzu ve garanti bilgileri çıkıyor.

Sponsorlu Bağlantılar
Motorola Moto G5 Kutu Açılışı

Akıllı telefonun fiyatı uygun mu? Gelin incelemeye geçmeden önce kısaca özelliklerine bakalım.

Motorola Moto G5 Kısaca Özellikleri

  • 5 inç (1920×1080 piksel) Çizilmeye karşı dayanıklı cam koruma ile IPS LCD ekran
  • Adreno 505 GPU’lu 8 Çekirdekli Snapdragon 430 işlemci
  • 2GB/3GB RAM ve 16GB/32GB dahili bellek (microSD kart ile genişletilebilir hafıza)
  • Android 7.0
  • Tek SIM (Nano-SIM) ve Çift SIM (Nano-SIM, dual stand-by)
  • Faz algılama ve otomatik odaklanma, LED flaşı, Coğrafi etiketleme, dokunmaya odaklanma, yüz algılama, panorama, otomatik HDR özellikli ve Full HD video kaydı yapabilen 13 MP (f/2.0) arka kamera
  • 5 MP (f/2.2) ön kamera
  • Parmak izi okuyucu, İvmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü
  • 144.3 mm x 73 mm x 9.5 mm dış ebatlar ve 145 gram ağırlık
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, WiFi Direct, hotspot, Bluetooth 4.2, A-GPS/GLONASS, FM Radyo, microUSB 2.0, USB Host
  • Çıkarılabilir Li-Ion 2800 mAh pil

Motorola Moto G5 Özellikleri Fiyatı

Moto G5 Ekran, Donanım ve Tasarım İnceleme

Moto G5’in piksel çözünürlüğü 1920×1080 piksel ve piksel yoğunluğu yaklaşık 441 ppi olan 5 inçlik bir ekrana sahip. Bu ekran parlak ve iyi bir renk çıkışı sunuyor. Güneş ışığı okunabilirliği de iyi. Ekranın iki tarafındaki siyah çerçeve biraz tuhaf görünüyor. Telefon ayrıca Corning Gorilla cam 3 koruması ile birlikte geliyor.

Üstte içinde bir hoparlör bulunan bir kulaklık ve Moto G5 Plus ile aynı 5MP ön selfie kamerası bulunuyor. Ayrıca kulaklığın sağ tarafında her zaman yakınlık ve ortam ışığı algılayıcıları seti bulunuyor ancak bildirim LED’i ekranda görünmüyor.

VR için jiroskop var ancak manyetik bir sensör veya manyetometre yok. Parmak izi sensörü geçen yılki Moto G4 Plus’a kıyasla daha büyük. Parmak izi sensörünün yanında küçük bir mikrofon deliği de mevcut.

Sponsorlu Bağlantılar

Sağ tarafta ses tuşları ve küçük oluklara sahip bir güç tuşu var. Arka kapak telefonun yanına kadar uzandığı için bu düğmeler ona bağlı. Telefonun sol tarafında hiçbir şey yok. 9.5mm kalınlığında ve telefonun etrafında parlak bir metal jant var. 3,5 mm’lik ses girişi üstte ve mikroUSB bağlantı noktası arka kapağı açmak için küçük bir sırtla birlikte altta.

Arkada f/2.0 diyafram, LED flaş ve PDAF’li 13 megapiksel bir kamera var. Telefon tutmak için rahat olsa da 144.3 mm boyu ve 73 mm genişliği ile aynı 5 inç HD ekranı olan Moto G3 modelinden biraz daha büyük. Ama sadece 144.5 gram ağırlığında.

Arka kapağın açılması fotoğraf makinesinin alt kısmındaki yuvaları ve çıkarılabilir pili gösteriyor. Arka kapağın alt ve üst kısımları antenin sağlanması için plastikten imal edildiğinden tamamen metal değil. Telefonu kaba bir yüzeye koyduğunuzda bu parça kolaylıkla çizilmeye başlar, bu nedenle bir kılıf kullanmanız önerilir.

Hibrid çift SIM yuvaları ile gelen bazı telefonların aksine bu kartlar nano SIM yuvaları ve bir microSD kart yuvası özelliğine sahip. Bazı SIM kartları takmak veya çıkarmak için pilleri çıkarmalısınız. Bazıları için bu biraz güç olabilir. Birincil SIM microSD’nin altına giriyor. Bu nedenle kartı çıkarmak için sol taraftaki pimi aşağı çekmeniz gerekiyor.

Herkes dahili pille çalışmaya devam ederken Moto G5, çıkartılabilir bir pil ile geldi. 2800mAh (tipik) / 2685 (minimum) pil aynı zamanda hızlı şarj özelliğine sahip. Eğer Motorola, Moto G5 Plus gibi dahili bir pil kullanmış olsaydı belki de biraz daha büyük kapasiteli bir pil takmış olabilirdi. Genel olarak telefon iyi bir ekrana ve kaliteye sahip.

Sponsorlu Bağlantılar

Moto G5 Kamera İnceleme

Moto G5 f/2.0 diyaframlı, LED flaşlı 13 megapiksel kameraya ve PDAF’ye sahip. Ayrıca 5 megapiksel ön kameraya, OmniVision OV5693 sensörüne ve G5 Plus ile aynı f/2,2 diyaframa sahip. Kamera kullanıcı arayüzü beyaz dengesini, obtüratör hızını, ISO ve daha fazlasını ayarlamanızı sağlayan görüntü, video, panorama, yavaş çekim ve manuel modu değiştiren basit bir arayüz. Ekranda bir kamera deklanşörü var. Ön ve arka kameralar arasında geçiş yapabilirsiniz.

Sol tarafta bir zamanlayıcı (3 veya 10 saniye), Flaş geçiş (Otomatik, Açık, Kapalı) ve HDR geçiş (Otomatik, Açık, Kapalı) bulunuyor. Kamerayı açmak veya ön ve arka kameralar arasında geçiş yapmak için telefonu iki kez bükmenizi sağlayan hızlı çekim modu da dahil. Telefon kilitliyken bile güç tuşuna iki kere bastığınızda kamerayı başlatabilirsiniz. Ön kameranın yüz güzellik seçeneği ve ekran flaşı da var. Görüntü kalitesi gün ışığı çekimlerinde iyi ancak bazı görüntüler bulutlu veya zayıf aydınlatma koşullarında donuk çıktı. Makro çekimler iyi ancak küçük nesneleri odaklamak zor oluyor.

Geliştirilmiş kontrast ve doygunluk ile HDR çekimleri de oldukça iyi. Düşük ışıklı çekimlerde ses var ancak görüntüler o kadar da kötü değil. Flaşlı görüntüler de iyi. Tekli LED flaşına sahip olsa da yakın çekimler için aşırı güç verici olabiliyor. 1080p Full HD video çözünürlüğünde videolar kaydedebilir. Video için HDR seçeneği de var. Kalite iyi. İkincil mikrofon sayesinde ses net. Ayrıca yavaş çekim videoları 120 fps’de ancak yalnızca qHD (960×540 piksel) çözünürlükte kaydedebilir ve net değil.

Moto G5 Yazılım ve Kullanıcı Arayüzü İnceleme

Moto G5 1 Ocak 2017 Android Security yaması ile Android 7.0 (Nougat) üzerinde çalışıyor ve Moto uygulaması gibi Moto özelliklerine sahip. Motorola Android 7.1 güncellemesini ne zaman alacağını açıklamadı.

Google Asistan Başlatıcısı’na benzer Home uygulamasıyla birlikte geliyor ancak alttaki tepsideki uygulamalar düğmesinin simgesi için başka bir yuvayla değiştiriyor. Tüm uygulamaları ortaya çıkarmak için hızlıca geçebilirsiniz. Hızlı ayarlar simgelerini düzenleyebilir, konumu değiştirebilir ve seçeneklerden daha fazlasını kullanarak değiştirebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Arka planda çalışan varsayılan uygulamalarla 1.9GB RAM’in önyüklenmesinden 2884MB kullanılabilir RAM elde edersiniz (3GB RAM için).

Dahili depolama alanının 16 GB’ından yalnızca OS ve Apps’ın 6.48 GB’lık depolama alanına sahip olması nedeniyle yalnızca 10 GB kullanılabilir depolama alanı elde edersiniz. Bu Nougat üzerinde çalıştığından microSD’yi dahili depolama olarak kullanabilirsiniz.

Moto G5 Parmak İzi Okuyucu İnceleme

Parmak izi sensörü ekranın altında bulunuyor ve Moto G4 Plus üzerindeki parmak izi sensöründen biraz daha büyük. Parmağınızı sensöre yerleştirdiğiniz anda çoğu kez telefonun kilidini açmanız hızlı ve kilidini açtıktan sonra ve yanlış parmak izi tespit ederse de geribildirim sunuyor. Ekran kapalıyken bile telefonun kilidini açıyor. Böylece parmak izi tanıma özelliğinin çalışması için telefonun kilidini açmanıza gerek yok. En fazla 5 parmak izi ekleyebilir ve parmak izinizi Google Play satın alımlarında yetkilendirmek için de kullanabilirsiniz. Ayrıca bir düğme gezinme seçeneği ile çeşitli işlevler de sunuyor. Böylece ekran üstü, Home ve genel bakış düğmelerine gerek yok.

Altı özelliği bulunan Moto İşlemleri var. Tek düğmeli navigasyon, el feneri açma/kapatma, telefonu hızlı bir şekilde çekebilmek için telefonun fotoğraf makinesini başlatacak şekilde bükme, ekranı küçültmek için sola veya sağa çekme, zil sesini susturmak ve “rahatsız etmeyin” için telefonu çevirme bu Moto işlemlerinden bazıları.

Moto Display telefonunuzu açtığınızda bir bakışta zaman gösteriyor ve onları aldığınızda siyah ekranda da bildirim sunuyor. Bildirimi gönderen belirli uygulamaya gitmek için hızlıca geçebilir veya onları kapatmak için sola veya sağa hızlıca kaydırabilirsiniz. Moto Display LED bildirim ışığı eksikliğini telafi eder.

Sponsorlu Bağlantılar

Moto G5 Müzik Çalar/FM Radyo, Arama/Mesajlaşma İnceleme

Google Play Müzik müzik player için varsayılan müzik çalar. Ayrıca dengeleyici de var. FM kaydı olan FM Radyosu var. 1080p Full HD videoları düzgün biçimde oynatabilir. Önden bakan hoparlör iyi ancak bir mono hoparlör ve bir stereo olmadığından en iyisi değil. Üçüncü taraf kulaklıklarıyla ses iyi.

Bu çift SIM telefon olduğundan iki SIM’den SMS çağırma veya SMS gönderme seçeneği elde edersiniz. Varsayılan klavye olarak Gboard’la birlikte geliyor.

Moto G5 Bağlantı İnceleme

Her SIM kartını özelleştirmenizi sağlayan ayarlarına sahip Çift SIM seçeneği ve Reliance Jio için 4G VoLTE desteği ile 4G bağlantısı var. Her iki SIM yuvasıda 4G destekliyor. Ancak bir seferde yalnızca bir SIM’de 4G’yi, diğeri 2G’ye kullanabilirsiniz.

Veri veya Ses’i seçmenizi sağlayan bir bağlantı önceliği seçeneği mevcut. Veri tercih ederseniz veri etkin olmayan SIM’den gelen çağrıları aldığınızda veri aktifken sesli mesaja gidecektir. Diğer bağlantı özellikleri arasında WiFi 802.11 a/b/g/n (2.4GHz + 5GHz), Bluetooth 4.2 ve GPS yer alıyor. Ayrıca USB OTG (on-the-go) desteği var ancak NFC desteği yok.

Moto G5 Performans İnceleme

Çekirdek başına 1.4GHz hızında sekiz ARM Cortex A53 çekirdeği bulunan bir Octa-Core Qualcomm Snapdragon 430 64-bit işlemci ile destekleniyor. Performans iyi. Adreno 505 GPU sayesinde düzgün ve grafikler de iyi olan birkaç oyun test ettik. Telefon yoğun oyun oynarken, 4G kullanırken ve kamerayı kullanırken hızla ısınabiliyor. Böylece aramaları yapmak için telefonu kulağınıza koyamıyorsunuz. Bunun metal bir sırt olması nedeniyle olsa gerek.

Sponsorlu Bağlantılar

Moto G5 Batarya İnceleme

Pil ömrüne ulaşan 2800mAh pil ortalama kullanımda bir gün sürüyor ancak ağır kullanımla tam gün sürmez. Pil zayıfladığında pil ömrünü uzatmak için pil tasarrufunu etkinleştirebilirsiniz. 10 W’lık hızlı şarjla geldiğinden telefonu şarj etmek yaklaşık 1 buçuk saat zaman alıyor.

Moto G5 Artıları

  • İyi görüntü
  • İyi yapı kalitesi
  • Parmak izi sensörü hızlı ve hareketleri var
  • Atanmış SIM ve microSD yuvaları

Moto G5 Eksileri

  • Hızlı ısınıyor
  • Pil ömrü etkileyici değil

Motorola Moto G5 İnceleme Sonucu

Yaklaşık 1.000 TL fiyatlı Moto G5 bir parmak izi algılayıcısı ile birlikte geliyor ve daha iyi bir yapı kalitesine sahip. Çünkü geçen yılki Moto G4’ün iyi bir halefi. Çıkarılabilir bir batarya ile birlikte geldi ancak 2800mAh batarya aynı aralıktaki diğer akıllı telefonlara kıyasla biraz daha az. Telefon iyi bir yapım kalitesine sahip olsa da kamera kaliteli ve performansı iyi. Telefonda ısınma sorunları var. Bu telefon 5 inç ekranı, parmak izi sensörü, özel SIM ve microSD yuvaları olan küçük bir telefonu tercih edenlere göre. Aksi takdirde aynı fiyat aralığında Xiaomi Redmi Not 4 gibi bir akıllı telefon var.

Motorola Moto G5 Alternatif Telefonlar

Moto G5 Plus
Galaxy J7 Prime
Mate 9 Lite
Galaxy J7 Core
Redmi Note 4
GM 5 Plus

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji6.com